Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Audi SQ5 AS24 4.jpg

Audi SQ5

1 / 4
Audi SQ5 AS24 4.jpg
Audi SQ5 AS24 1.jpg
Audi SQ5 AS24 2.jpg
Audi SQ5 AS24 3.jpg

Sterke punten

  • Subtiele sportiviteit
  • Uitmuntende afwerking
  • Potente motoren

Zwakke punten

  • Hoge nieuwprijs
  • Tegenwoordig enkel dieselmotor
  • Modale looks

Audi SQ5 Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Audi SQ5, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:5.1 - 5.4s
Maximumsnelheid:250 - 250 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):172 - 189 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):6.6 - 8.3 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4644 x 1893 x 1624 mm
Portieren:5
Kofferruimte:500 - 1560 liter
Aanhangergewicht:405 - 575 kg

Gezins-SUV met een twist

Bij zijn lancering in 2008 groeide de Audi Q5 meteen uit tot publiekslieveling, en die trend zet Audi door met de tweede generatie. Mag het net dat beetje meer zijn dan een reguliere Q5, dan hebben de Duitsers ook een SQ5 in het gamma staan. Die biedt hetzelfde gebruiksgemak, maar trakteert de SUV op wat extra vermogen, scherper rijgedrag en een paar sportievere accenten.

Interesse in een Audi SQ5

Audi SQ5 tweedehands auto
Audi SQ5 nieuwe auto
Audi SQ5 dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Een Audi SQ5 is onderhuids een echte krachtpatser. Zijn motor produceert namelijk 341 pk en 700 Nm koppel, waarmee hij naar de 100 km/u accelereert in 5,1 seconden.

  • De SQ5 mag dan sindskort uitsluitend over een dieselmotor beschikken, dat hoeft niet enkel een nadeel te zijn. Zo is het nieuwe blok aanzienlijk zuiniger dan de oude benzineversie, deels dankzij zijn mild-hybridehulp.

  • Toch blijft de SQ5 ten allen tijde bescheiden, want je moet een kenner zijn om het te kunnen onderscheiden van een reguliere Q5. Daardoor kan je omstaanders al eens verrassen aan het verkeerslicht.

  • Binnenin maak je kennis met het beste dat Audi te bieden heeft, want de bouwkwaliteit is onberispelijk. De SQ5 giet daar ook nog een sportief sausje over met bekleding uit leer en alcantara en een sportstuur.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Audi Q5 zit in zijn tweede generatie, en daarin is er opnieuw een SQ5-versie van de partij. De eerste generatie kwam op de markt met met de keuze uit een V6-blok op diesel of benzine, en die laatste maakte aanvankelijk als enige de overstap naar generatie twee. Daar kwam echter al snel verandering in.

De huidige SQ5kwam dus aanvankelijk in 2017 op de markt met een 3.0-liter V6 benzinemotor en pronkte met een vermogen van 354 pk en een koppel van 500 Nm. In 2019 werd dat blok echter geschrapt en moest het plaats maken voor een andere 3.0-liter V6, maar dan op diesel. Een jaartje later werd dat blok ook nog eens voorzien van een mild-hybridesysteem om de uitstoot en het verbruik te drukken. Het vermogen is sinds de omschakeling naar dieselmotoren licht gedaald tot 341 pk, maar het koppel ging wel naar boven tot 700 Nm. Ook het verbruik werd wat gunstiger: zo drinkt een SQ5 met het nieuwste dieselblok gemiddeld 7 l/100 km. De standaard Quattro-vierwielaandrijving bleef wel steeds behouden.

Afmetingen

De Audi Q5 is een SUV van de grotere middenklasse, en dat is niet anders voor de gerelateerde SQ5. Ook die kan je dus krijgen in twee varianten: als gewone SQ5 of als QS5 Sportback met een schuin aflopende daklijn. De reguliere versie is dan 4,67 meter lang, 1,89 meter breed en 1,63 meter hoog terwijl de Sportback-versie een paar centimeter lager en langer is.

De binnenruimte varieert eveneens afhankelijk van de koetswerkvorm die je kiest, met name in de kofferruimte. Daar krijg je 550 liter volume in de standaard SQ5, terwijl de Sportback het houdt op 455 liter kofferruimte. Voorin merk je echter geen verschil, waar je ongeacht de versie riant zit. De achterbank is eveneens in beide versies geschikt voor volwassenen, al moet de Sportback ietwat inboeten op vlak van hoofdruimte.

Varianten

De Audi SQ5 is slechts in één uitrustingsniveau verkrijgbaar bij Audi: als SQ5 TDI. Die wordt dus voorzien van de 3.0-liter dieselmotor met 341 pk, die zijn vermogen langs een Tiptronic-automaat naar de vier wielen stuurt. De auto wordt meteen uitgerust met 20-inch lichtmetalen velgen, een digitaal bestuurdersdisplay en cruise control maar voor heel wat andere opties moet je diep in de buidel tasten.

Prijzen

Koop je een gloednieuwe Audi SQ5, dan betaal je minstens 76.140 euro voor de SUV en 78.240 euro voor de Sportback. Dat is flink wat meer dan wat je voor een reguliere Q5 met dieselmotor zou betalen, vooral wetende dat je niet zoveel meer standaarduitrusting krijgt op je SQ5. Zo moet je nog steeds bijbetalen om bijvoorbeeld klimaatregeling in meerdere zones, adaptieve cruise control, parkeersensoren vooraan of keyless entry en -go te krijgen. De meerprijs moet je dus over hebben voor de sportievere looks en het aanzienlijk krachtigere motorblok.

Indien je een tweedehandsexemplaar op de kop wil tikken, kan het dus wel lonen om op zoek te gaan naar een goed uitgerust exemplaar. Zoek je een relatief recente SQ5 – met de dieselmotor dus – dan vind je knappe aanbiedingen vanaf zo’n 60.000 euro. Ga je daarentegen op zoek naar een iets ouder model van de huidige generatie, en dus met het benzineblok, dan vind je al exemplaren met zo’n 100.000 kilometer op de teller vanaf 40.000 euro. Het interessante is dat die vaak langer toegelaten zullen zijn in milieuzones aangezien ze over benzinemotoren beschikken, dus daar liggen misschien wel koopjes voor het rapen.

Design

Buitenzijde

De eerste Q5 was een waar succesnummer voor Audi, en het is dan ook weinig verwonderlijk dat de tweede generatie vasthoudt aan het gekende recept. Daardoor blijven de looks conservatief, zelfs wanneer je de auto als sportievere SQ5 bestelt. Die krijgt wel een setje (deels valse) uitlaatpijpen mee, geniet standaard van 20-inchvelgen en beschikt over sportiever bumperwerk, maar voor de toevallige passant blijft dit in de eerste plaats een verstandige premium-SUV als gelijk welke andere Q5.

Binnenzijde

Binnenin onderscheidt de nieuwe SQ5 zich wel sterk van zijn voorganger. Weg is het saaie, duistere plasticinterieur van de voorgangers en het heeft plaats gemaakt voor een dynamisch ontworpen cabine met aangename materialen en doordachte ergonomie. Zo bedien je de klimaatregeling nog steeds met fysieke toetsen, die onder het 10,1 inch grote aanraakscherm geplaatst zitten. De SQ5 krijgt ook nog eens standaard een tweede scherm in het instrumentarium gemonteerd voor wat Audi omschrijft als de ‘Virtual Cockpit’. Daarop krijg je dan snelheid, toerental en andere ritinformatie te zien op een personaliseerbare manier. Eveneens inbegrepen in de prijs van een SQ5 zijn stevige maar toch comfortabele sportstoelen.

Veiligheid

Bij zijn lancering in 2017 stuurde Audi de Q5 naar de Euro NCAP voor crashtests. Daar ging de auto lopen met de topscore van vijf op vijf sterren, en het is die score die de sportievere SQ5 eveneens overneemt. Hij krijgt namelijk net dezelfde veiligheidsuitrusting mee als de reguliere Q5, al is die naar hedendaagse maatstaven best bescheiden. Zo moet je bijbetalen voor een botspreventiesysteem dat in de stad ook voetgangers herkent of een actieve rijstrookassistent, en zijn zelfs parkeersensoren vooraan en verkeersbordherkenning niet inbegrepen.

Alternatieven

Overweeg je een Audi SQ5, dan kan je ook even in het gamma van de overige leden van de Duitse Drie gaan kijken. Mercedes heeft namelijk een GLC en BMW een X3, en beide modellen beschikken over een aantal sportieve varianten met naar wens dieselmotoren. Ook bij Alfa Romeo zou je aan je trekken kunnen komen met een Stelvio, terwijl Jaguar de F-Pace aanbiedt. Lexus speelt dan weer in dit vaarwater met de NX.

FAQ

Wat is het verschil tussen een Audi Q5 en een SQ5?
De Audi Q5 en SQ5 delen hun carrosserie, maar daar blijft het zowat bij. De SQ5 beschikt over een aanzienlijk sterkere motor en een sportievere ophanging en krijgt ook standaard Audi’s Quattro-vierwielaandrijving mee.
Heeft een Audi SQ5 altijd een dieselmotor?
Voor 2019 waren alle SQ5’s voorzien van V6-benzinemotoren. Sindsdien schakelde het complete gamma echter over op een dieselmotor. Die 3.0 V6 biedt iets minder vermogen, maar maakt dat goed met aanzienlijk meer koppel en een lager verbruik.

Beoordelingen voor Audi SQ5

25 Beoordelingen

4,9