Een brommobiel is een klein motorisch voertuig dat vaak gebruikt wordt door senioren en mindervaliden, maar ook onder jongeren steeds populairder wordt. De voornaamste reden hiervan is dat voor het besturen van een brommobiel geen autorijbewijs (rijbewijs B) noodzakelijk is. In het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) is voldoende. De eerste brommobiel ontstond rond 1980 in Frankrijk, maar pas sinds 1995 komen ze ook regelmatig in Nederland voor.
Regels voor een brommobiel
Met een brommobiel mag gewoon op de openbare weg gereden worden, uitgezonderd autowegen en snelwegen. Hierbij gelden ook grotendeels dezelfde regels als voor gewone personenauto's. Wel bedraagt de maximumsnelheid van een brommobiel 45 km per uur. Een brommobiel heeft ruimte voor twee inzittenden, die beide verplicht zijn om tijdens het rijden een gordel te dragen. Wanneer er geen gordels aanwezig zijn, dan is een helm verplicht.
Voordelen van een brommobiel
Behalve dat voor een brommobiel geen autorijbewijs vereist is, bieden deze voertuigen nog een aantal voordelen. Zo hoeft er geen wegenbelasting betaald te worden en is het brandstofverbruik van een brommobiel vaak erg gunstig. Voor een brommobiel moet wel een verzekering worden afgesloten, maar de kosten hiervan zijn veel lager dan de verzekeringskosten van normale personenauto's. Ook het hebben van een kentekenplaat is verplicht en noodzakelijk om een verzekering af te kunnen sluiten. Als een brommobiel nog geen kenteken heeft, dan moet deze gekeurd worden bij het RDW.
Verkrijgbare types en modellen
Er zijn verschillende types en modellen brommobielen op de markt verkrijgbaar. Enkele bekende merken zijn bijvoorbeeld Canta, Ligier en Aixam, maar er worden ook diverse minder bekende merken aangeboden. De modellen lopen uiteen van pick-up of cabrio tot aan sportieve uitvoeringen die zeker gezien mogen worden. Vrijwel alle brommobielen hebben een automatische transmissie, wat betekent dat er niet handmatig geschakeld hoeft te worden. Daarnaast kan er bij de aanschaf van een nieuwe brommobiel gekozen worden uit vele luxe opties die personenauto's ook vaak hebben, zoals centrale deurvergrendeling, elektrische ramen, diefstalbeveiliging, lichtmetalen velgen en natuurlijk verschillende geluidsinstallaties.
Veiligheid van een brommobiel
Ondanks dat een brommobiel qua omvang en gewicht niet kan opwegen tegen een normale personenauto, worden deze voertuigen over het algemeen als zeer veilig bestempeld. Slechts bij een zeer klein percentage verkeersongevallen is een brommobiel betrokken. Daarnaast voeren fabrikanten als Aixam regelmatig crashtests op al hun modellen uit, om zo de veiligheid hiervan te kunnen blijven garanderen.