Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
AS24-MMP-Bedrijfswagen_01.jpeg

Bedrijfswagen

1 / 2

Sterke punten

  • Laadvolume
  • Trekvermogen
  • Betrouwbaarheid

Zwakke punten

  • Rijdynamiek
  • Afwerking interieur
  • Afmetingen in de stad

Het werkpaard van de kleine en grote zelfstandige!

Heb je een kleine of grote onderneming of zelfs een eenmanszaak? Dan is de kans groot dat je nood hebt aan een voertuig om goederen of werkmateriaal te transporteren. Et voilà, de bedrijfswagen is geboren!

Verschil tussen een bedrijfswagen en een salaris-/ firmawagen

In Vlaanderen bestaat er een grote misconceptie over de bedrijfswagen. Want hebben we het in de straat over “de bedrijfswagen”, dan praten we vaak over een auto die een werknemer krijgt als deel van zijn verloning. Dit is echter geen bedrijfswagen maar wel een salariswagen (of firmawagen). Hebben we het over bedrijfswagen/ bestelwagens, dan spreken we eigenlijk over grotere voertuigen die in eerste instantie bedoeld worden voor het transporteren van goederen of werkmateriaal. Denk aan het busje van de loodgieter of pakjesbezorger.

Veel maten en gewichten

De bedrijfswagen komt er in veel maten en gewicht maar heeft één belangrijke functie: de beschikking geven tot een zo ruim mogelijke laadruimte. Daardoor hebben bedrijfswagens vaak maar één zitrij vooraan met daarachter een gesloten ruimte. Er zijn echter ook types met twee en zelfs drie zitrijen of zelfs een open laadbak. Modulariteit is dan ook zeer belangrijk voor de klant van een bedrijfswagen.

Bij de zoektocht naar een bedrijfswagen zal je dan ook vaak op een type-aanduiding stuiten die de dimensies aangeeft. Vaak gaat het dan over een “L” gevolgd door een getal en een “H” gevolgd door een getal. De “L” in de aanduiding slaat terug op de lengte van het voertuig (een L3 is bijvoorbeeld groter dan een L2), terwijl de H iets zegt over de dakhoogte (een H1 is lager dan een H2).

De segmenten

Bedrijfswagens kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën:

  • Compacte bestelwagens - Bv. Peugeot Partner
  • Middelgrote bestelwagens - Bv. Volkswagen Transporter
  • Grote bestelwagen - Bv. Mercedes Sprinter
  • Pick-up’s - Bv. Ford Ranger

Andere bekende vormen van de bedrijfswagen zijn de chassis-cabine waarbij de constructeur geen opbouw voorziet achter de cabine (om bijvoorbeeld een verhuis ladder te installeren) en de chassis-cabine met open laadbak (vaak gebruikt door de lokale gemeente).

De 10 bekendste bedrijfswagens

Verschillende autoconstructeurs bieden bestelwagens aan die kunnen dienen als volwaardige bedrijfswagens. in 2021 waren onderstaande voertuigen het meest populair (in Nederland):

  1. Ford Transit Custom
  2. Volkswagen Transporter
  3. Mercedes-Benz Sprinter
  4. Volkswagen Caddy
  5. Renault Trafic
  6. Renault Master
  7. Mercedes-Benz Vito
  8. Volkswagen Crafter
  9. Opel Vivaro
  10. Peugeot Partner

FAQ

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een bestelwagen te mogen rijden?
Zolang de maximaal toelaatbare massa van de bestelwagen hoogstens 3,5 ton is, mag je hem met je gewone B-rijbewijs besturen. Indien de MTM de 3,5 ton echter overschrijdt, heb je een rijbewijs C nodig.
Is een elektrische bestelwagen een goed idee?
Tegenwoordig zijn er al heel wat zuiver elektrische bestelwagens op de markt, en hun rijbereik is vaak geen struikelblok meer. Zo vind je gemakkelijk exemplaren waarmee je tussen de 200 en de 300 kilometer kan rijden op een volle accu. De aanschafprijzen liggen echter nog wat hoger dan die van bestelwagens op diesel, dus daarmee moet je wel rekening houden. Indien je vooral korte afstanden moet afleggen en gratis stroom haalt uit een zonnepaneelinstallatie, kan je die meerprijs er echter wel uithalen.