Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ford-e-transit-back

Ford Transit

1 / 4
ford-e-transit-back
ford-e-transit-front
ford-e-transit-interieur
ford-e-transit-side

Sterke punten

  • Comfortabele cabine
  • Ook beschikbaar als elektrische E-Transit
  • Heel wat koetswerkvarianten

Zwakke punten

  • Uiterlijk begint leeftijd te tonen
  • Prijs E-Transit
  • Karige uitrusting Ambiente-instapversie

Ford Transit Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Ford Transit, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Als het een beetje meer mag zijn

Voor het gros van de klanten zal de Transit Custom, het kleinere broertje van deze Ford Transit (2T), volstaan. Maar wie een maatje groter zoekt, komt bij dit model uit. Er zijn talloze koetswerkvarianten beschikbaar, het laadvermogen gaat tot over de 2 ton en er is sinds kort zelfs een elektrische E-Transit beschikbaar.

Interesse in een Ford Transit

Ford Transit tweedehands auto
Ford Transit nieuwe auto
Ford Transit dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Als het een beetje meer mag zijn

Voor het gros van de klanten zal de Transit Custom, het kleinere broertje van deze Ford Transit (2T), volstaan. Maar wie een maatje groter zoekt, komt bij dit model uit. Er zijn talloze koetswerkvarianten beschikbaar, het laadvermogen gaat tot over de 2 ton en er is sinds kort zelfs een elektrische E-Transit beschikbaar.

Goede redenen

  • Er zijn drie lengtematen (L2, L3 en L4) en twee hoogtematen (H2 en H3) beschikbaar van de Transit, met ook een dubbele cabine of net een chassis-cabine. Voor ieder wat wils, dus.

  • De Transit 2T werd gelanceerd in 2013, maar Ford heeft hem steeds up-to-date gehouden. Het interieur oogt daardoor nog steeds fris en gebruiksvriendelijk.

  • Met een laadvermogen tot 2,1 ton en een laadruimte tot 15,1 m³ is er maar weinig dat er niet in past.

  • Sinds 2019 heeft de Transit mild hybride dieselmotoren, maar interessant is ook de volledig elektrische E-Transit die in het voorjaar van 2022 op de markt kwam.

Alle belangrijke gegevens over de Ford Transit

Motoren

De Ford Transit 2T heeft sinds zijn lancering in 2013 steeds een vergelijkbaar motorengamma gehad als de kleinere Transit Custom. Het begon met een 2,2 liter Duratorq-dieselmotor met vermogens van 100, 125, 155 of 170 pk, waarbij je als klant de keuze had tussen voor-, achter- of vierwielaandrijving. Een manuele zesbak is standaard, optioneel kon je kiezen voor een zestrapsautomaat.

In 2016 werd die 2,2-liter vervangen door de zuinigere en Euro 6-conforme 2-liter EcoBlue-dieselmotor, die vandaag nog steeds in het gamma zit. Deze motor is beschikbaar met vermogens van 105, 130, 170 en 185 pk. In 2019 kon je een mild-hybridesysteem aanvinken op de 130 pk-variant dat de CO2-uitstoot nog wat lager deed uitkomen, sinds 2020 kan je elke Transit op diesel als MHEV krijgen. Ook heeft de automaatbak sinds 2020 10 versnellingen om steeds in een optimaal toerengebied te zitten en het verbruik te drukken op de snelweg.

Het grote nieuws is echter de komst van de volledig elektrische E-Transit, die sinds het voorjaar van 2022 op de markt is. De E-Transit maakt gebruik van een 68 kWh grote batterij die hem een WLTP-rijbereik van 317 km geeft, meer dan wat de meeste concurrenten bieden. In de praktijk moet je rekenen op ongeveer 250 km, afhankelijk van de uitvoering, belading en de trajecten.

Afmetingen

De Ford Transit kan je in tientallen verschillende configuraties bestellen: een gesloten bestelwagen, een dubbele cabine, chassis-cabine of zelfs een minibus voor personenvervoer, en dat in drie lengtematen (L2, L3 of L4) en twee hoogtematen (H2 of H3). De lengte varieert van 5,53 meter (L2) tot 6,70 meter (L4), de hoogte van 2,43 meter (H2) tot 2,79 meter (H3). De breedte met opgeklapte spiegels bedraagt steeds 2,11 meter.

Al die verschillende varianten hebben natuurlijk ook een eigen laadvolume, maar er is altijd heel wat stouwruimte voorhanden in de Transit 2T. De kleinste variant (L2H2) met enkele cabine en achterwielaandrijving heeft een maximale laadruimte van 9,5 m³, de grootste (L4H3) biedt plaats voor liefst 15,1 m³ aan spullen. De lengte van de laadruimte varieert tussen de 3,04 m en de 4,22 m. Niet onbelangrijk is het maximaal toegestane laadvermogen: dat varieert van 832 kilo in de lichtste variant tot liefst 2.458 kilo op de zwaarste Transit, al hebben we het dan over een 5-tons uitvoering die je niet met een rijbewijs B mag besturen. Het maximale voor een 3,5 tons-Transit is 1.476 kilo. Het maximale sleepgewicht varieert van 1.100 tot 2.500 kilo, afhankelijk van de uitvoering.

Uitvoeringen

De Ford Transit 2T is verkrijgbaar in vier uitvoeringen: Ambiente, Trend, Trail en Limited. Ambiente is de instapversie en heeft een minimum aan luxe aan boord om de basisprijs te drukken. Je krijgt een boordcomputer, radio met USB-aansluiting en de keuze tussen 105 of 130 pk.

De Trend voegt daar onder meer elektrisch verstelbare buitenspiegels, mistlampen vooraan, parkeersensoren voor- en achteraan, cruise control en een lendensteun voor de bestuurder aan toe, met ook de optie om voor de 170 pk sterke EcoBlue-dieselmotor te gaan.

De Ford Transit Trail krijgt een meer avontuurlijke look dankzij donkere koetswerkbescherming en lichtmetalen velgen, en kan ook echt door ruiger terrein rijden dankzij zijn mechanisch sperdifferentieel op de vooras. Binnenin krijg je dan weer lederen zetels, de Trail is er enkel als 170 pk sterke diesel.

Tenslotte is er de topversie Limited, met xenon/LED-koplampen, lichtmetalen velgen, een parkeerhulp en het Ford Sync 3-infotainmentsysteem met internetconnectiviteit en smartphonekoppeling. Deze versie kan je krijgen met 170 of 185 pk.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

Gezien de op het moment van schrijven (september 2022) nog steeds onzekere situatie wat betreft de toeleveringsketen, heeft Ford de officiële prijzen van de Transit van zijn website en brochure gehaald. Je zal dus contact moeten opnemen met de dealer om een precieze prijs te krijgen. Wat de tweedehandsprijzen betreft: die lopen ver uiteen, gezien de leeftijd van het model en de verschillende uitvoeringen, om nog maar te zwijgen over het uiteenlopende gebruiksprofiel van het model. De werkpaarden van koeriersdiensten met 250.000 tot 300.000 km op de teller kan je oppikken vanaf zo’n 7.000 euro, voor een jong gebruikt model betaal je tot wel 40.000 euro of meer, afhankelijk van de uitvoering.

Design-highlights en interieur

Hoewel zijn uiterlijk begint te verraden dat deze generatie Transit al uit 2013 stamt, blijft het een coherent design dat zeker in de juiste uitvoering niet verkeerd op het netvlies valt. Het voordeel is ook dat je met een tweedehands exemplaar niet met een verouderd model op pad bent. Er zijn 9 verschillende koetswerkkleuren als je iets anders wilt dan het eeuwige wit.

Ford heeft het interieur van de Transit ook up-to-date gehouden, waarbij je met de juiste opties niets mist, zelfs vergeleken met een personenwagen. Hetzelfde Sync 3 (of Sync 4 bij de E-Transit) infotainmentsysteem als in de personenwagens zit in de Transit, dat zich laat koppelen aan smartphones en bovendien over een opvallend goed klinkend geluidssysteem beschikt. De lage raamlijn zorgt voor een goed overzicht en er zijn overal opbergruimtes te vinden.

Rijhulp en veiligheid

Sinds kort test Euro NCAP ook bestelwagens op hun actieve veiligheidssystemen, waarbij de Ford Transit een Gold-award wist te behalen. Noodremhulp, een rijstrookassistent, verkeersbordherkenning en een achteruitrijcamera zijn allemaal aanwezig, al moet je voor heel wat van die systemen wel bijbetalen of voor minstens een Trend-uitvoering kiezen.

Alternatieven

De Ford Transit 2T speelt in het segment van de grotere bestelwagens, waar Stellantis heel sterk is met de Fiat Ducato/Citroën Jumper/Peugeot Boxer/Opel Movano, die technisch allemaal identiek zijn. Ook de Volkswagen Crafter, Mercedes-Benz Sprinter, Nissan Interstar/Renault Master en de Iveco Daily zijn concurrenten, al is die laatste vooral populair in zijn zwaardere uitvoeringen. De Ford Transit is daarbij een van de fijnst rijdende bestelwagens, en is zeker niet de meest ouderwetse, gezien de leeftijd van de meeste van zijn concurrenten. Bovendien heeft Ford met de E-Transit een echte troef in handen, aangezien de meeste elektrische bestelwagens in dit segment niet kunnen tippen aan zijn rijbereik.

FAQ

Wat is het laadvermogen van een Ford Transit?
Het laadvermogen van je Transit hangt af van het gekozen formaat. Zo kan de kleinste, genaamd L2H2, biedt 9,5 m3 ruimte en kan 832 kilogram laden. De grootste, de L4H3, biedt een laadruimte van 15,1 m3 en kan tot 2.458 kilogram aan.
Hoever rijdt de elektrische Ford e-Transit in de praktijk?
Ford belooft een rijbereik van 317 kilometer voor de e-Transit. In de praktijk mag je echter rekenen op zo’n 250 kilometer, afhankelijk van je rijstijl, je lading en de omstandigheden.

Beoordelingen voor Ford Transit

44 Beoordelingen

4,3

Meer informatie

Modellen