Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jaguar-e-type-back

Jaguar coupe

1 / 8
jaguar-e-type-back
jaguar-e-type-interieur
jaguar-xkr-s-cabrio-front
jaguar-xkr-s-cabrio-banner
jaguar f-type 133
jaguar-f-type-r75-coupe-front
jaguar-f-type-coupe-blue-back
jaguar-banner-l-01.jpg

Jaguar coupé

Jaguar heeft in zijn roemrijke verleden diverse memorabele coupé-modellen voortgebracht. Sterker nog: het merk is er groot mee geworden. Maar het Jaguar van nu is niet meer het Jaguar van toen. De focus van Jaguar verandert. Vanaf 2025 produceert Jaguar louter volledig elektrisch modellen. De verbrandingsmotor is daarmee verleden tijd, maar dat wil niet zeggen dat de Jaguar coupé geen toekomst heeft. Lees meer

Highlights van Jaguar coupé

  • Verschenen in verschillende creaties
  • Van klassiek tot modern
  • Sportieve en toch ook comfortabele rijeigenschappen
  • Verkrijgbaar met krachtige benzinemotoren
  • Unieke uitstraling

Welke Jaguar coupé modellen zijn leverbaar?

Jaguar E-Type

Jaguar heeft door de jaren heen verschillende coupé-modellen geproduceerd. Een haast iconische status geniet de Jaguar E-Type, geproduceerd van 1961 tot 1975. Van de E-Type zijn verschillende varianten verschenen, zo ook een open cabriolet. De Jaguar E-Type Coupé is een vrij zeldzame verschijning. De E-Type wordt vaak beschouwd als een van de mooiste auto's ooit gemaakt.

Jaguar XJ-S

De Jaguar XJ-S is geproduceerd van 1975 tot 1996 en is een ander voorbeeld van een Jaguar coupé. Kenmerkend voor het model is de slanke vormgeving met een zeer lange motorkap en brede heupen. De XJ-S werd in 1975 voorgesteld als opvolger van de Jaguar E-Type. Van de XJ-S (XJS) zijn in totaal drie generaties gebouwd. Daarna werd het model opgevolgd door een ander coupé-model van Jaguar.

Jaguar XK

De Jaguar XK is verreweg een van bekendste recente coupé-modellen van Jaguar. Van de XK verschenen verschillende generaties. De Jaguar XK was in productie van 1996 tot 2014. De tweede generatie XK werd gepresenteerd in 2006. Deze nieuwe XK toonde een vernieuwde, aluminium 'monocoque' body. Hij was beschikbaar als coupé, maar ook als cabriolet. Designer Ian Callum, die eerder ook de Aston Martin DB7 en de Vanquish coupés ontwierp, beweerde dat zijn XK-vormgeving te danken was aan de weelderige heuplijn van actrice Kate Winslet.

Jaguar F-Type

In 2013 introduceerde Jaguar de F-Type, als opvolger van de XK. Deze moderne sportieve auto van Jaguar is verschenen als coupé en als cabriolet en is een tegenhanger van onder meer de Porsche 911 en Mercedes-AMG SL. Het doek van de Jaguar F-Type valt in de loop van 2024. Om goed afscheid te nemen van het model introduceerde Jaguar de ZP Edition, geïnspireerd op twee iconische race-E-Types uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Modellen en uitvoeringen Jaguar coupe

Varianten Jaguar E-Type

De boodschap is inmiddels duidelijk: er zijn in de afgelopen jaren heel wat coupé-modellen van Jaguar verschenen, te beginnen bij de iconische E-Type. In de drie verschenen generaties van de E-Type heeft Jaguar verschillende motoren gebruikt, van een zes-in-lijn benzinemotor met een slagvolume van 3,8 tot 4,2 liter tot een variant met 5,3 liter V12-motor. Kom je een E-Type met V8-motor tegen? Dan is dat niet historisch correct. V8-motoren heeft Jaguar namelijk nooit geleverd. De Jaguar E-Type is ook populair voor conversies naar een volledig elektrische aandrijflijn.

Varianten Jaguar XJ-S/XJS

De Jaguar XJ-S – later omgedoopt naar XJS – is alleen geleverd met benzinemotoren: een 5,3 liter V12-motor of een 3,6 liter zes-in-lijnmotor. Dit geldt dan alleen voor vroegere exemplaren. In 1991 voerde Jaguar wat aanpassingen door en werd onder meer de naam aangepast naar XJS. De Britten introduceerden een nieuwe 4,0 liter zes-in-lijn benzinemotor en het slagvolume van de imposante V12-motor werd vergroot naar 6,0 liter. De productie van de Jaguar XJS werd op 4 april 1996 beëindigd.

Varianten Jaguar XK – eerste generatie

Door naar de Jaguar XK, een model waarvan de tweede generatie gedurende zijn loopbaan geregeld een facelift kreeg. Maar laten we vooral starten bij het begin: de eerste generatie Jaguar XK. Hij kwam in 1996 op de markt. De auto was de eerste in de line-up van Jaguar die gebruikmaakte van de destijds nieuw ontwikkelde V8-motor met 32 ​​kleppen: de AJ-V8 met een cilinderinhoud van 4,0 liter. Dit model had de naam Jaguar XK8. In 1998 verscheen de extra krachtige Jaguar XKR met supercharged V8-motor met een vermogen van 276 kW (375 pk). De XK-serie kreeg in 2002 een technische update, waarbij het slagvolume van de motoren in zowel de XK8- als de XKR-modellen werd vergroot tot 4,2 liter. Het gevolg: meer vermogen. In 2004 was het tijd voor een laatste update, al was die vooral van cosmetische aard. Het model kreeg toen nieuwe wieldesigns, een grotere voor- en achterspoiler en een hertekende grille.

Varianten Jaguar XK – tweede generatie

De tweede generatie Jaguar XK verscheen in 2006. Dankzij het nieuwe aluminium platform is het model 91 kilogram lichter ten opzichte van de eerste generatie XK. Op het menu stonden krachtige benzinemotoren. Opvallend: de aandrijflijnen zijn nagenoeg identiek aan die van de uitgaande generatie. Op het menu stond onder meer een 4,2 liter V8-motor. Later werd deze V8-motor vervangen door een nieuwe 5,0 liter V8-motor met supercharger. Ook verscheen er in 2007 een kleinere 3,5 liter zescilinder. De Jaguar XK 5.0 heeft een vermogen van 380 pk en de XKR schopt het zelfs tot 510 pk. Het absolute topmodel is de Jaguar XK-RS met een vermogen van liefst 550 pk, afkomstig uit een 5,0 liter supercharged V8. Dit is ook verreweg de sportiefste variant van alle XK-modellen, inclusief bijbehorende sportieve styling. Van de tweede generatie Jaguar XK zijn in totaal 27.612 exemplaren gebouwd.

Varianten Jaguar F-Type

De Jaguar F-Type legt de lat wat betreft uitrusting, luxe, sportiviteit en kracht nog hoger. Volgens Jaguar is de F-Type de spirituele opvolger van de legendarische E-Type, vandaar ook de naamgeving. De letter ‘F’ volgt na de letter ‘E’ in het alfabet. De styling van de F-Type is gebaseerd op de Jaguar C-X16 Concept, zij het in iets afgezwakte vorm. De Jaguar F-Type verscheen in 2013 en is geleverd met verschillende benzinemotoren. Dat zijn de volgende motoren:

  • I4 - 221 kW (300 pk)
  • V6 Supercharged - 250 kW (340 pk)
  • V6 Supercharged - 279 kW (380 pk)
  • V6 Supercharged - 294 kW (400 pk)
  • V8 Supercharged - 331 kW (450 pk)
  • V8 Supercharged - 364 kW (495 pk)
  • V8 Supercharged - 405 kW (550 pk)
  • V8 Supercharged - 423 kW (575 pk)

Van de Jaguar F-Type zijn diverse varianten verschenen, denk aan de F-Type S, de F-Type Sport, F-Type R, F-Type SVR en zelfs een strikt gelimiteerde Project 7. Opvallend is dat sommige motorvarianten ook met een handgeschakelde transmissie geleverd zijn, naast de meer voorkomende achttraps ZF-automaat. De F-Type heeft achterwiel- of vierwielaandrijving.

Een facelift van de Jaguar F-Type verscheen in 2019, waarbij met name het front een compleet andere look kreeg. Van het model bestaan verschillende uitvoeringen, zoals de Dynamic, R-Dynamic, 75 en R75.

Uitrusting Jaguar F-Type

Tot de standaarduitrusting van een Jaguar F-Type behoren elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels, een sportuitlaatsysteem, een regensensor, een open differentieel met Torque Vectoring by Braking, een elektrisch in hoogte en lengte verstelbare stuurkolom, een automatisch dimmende achteruitkijkspiegel, sfeerverlichting, een Touch Pro-infotainmentsysteem met touchscreen, Android Auto, Apple CarPlay, bluetooth-connectiviteit, een achteruitrijcamera, een rijstrookassistent, parkeersensoren voor en achter, verkeersbordenherkenning, cruise control en een botspreventiesysteem. Kortom: aardig compleet. De prijs kan door de nodige opties sterk oplopen.

Hoeveel kost een Jaguar coupe?

Nieuwprijzen

Alleen de Jaguar F-Type wordt nog nieuw verkocht, maar niet heel lang meer. Want de productie van de model eindigt in 2024. In 2023 heeft de Jaguar F-Type een nieuwprijs van minimaal 112.000 euro voor de P300 RWD Coupé. De prijs loopt eenvoudig op tot bijna 194.000 euro voor de P575 AWD Automaat Convertible. De hoge vanafprijs komt vooral door de forse CO2-emissie van het model. Een CO2-uitstoot van 239 g/km resulteert nu eenmaal in een hoge BPM-boete.

Prijzen voor occasions

De prijzen van een Jaguar coupé lopen sterk uiteen, maar echt goedkoop zijn de modellen niet. Vooral de Jaguar E-Type is als klassieker erg gewild, resulterend in hoge vraagprijzen. De Jaguar F-Type blijkt bijzonder waardevast, waardoor je ook voor deze begeerlijke sportauto de portemonnee moet trekken. De prijzen zetten we hieronder in een overzicht.

  • Jaguar E-Type - van 35.000 tot 285.000 euro
  • Jaguar XJ-S - van 10.000 tot 110.000 euro
  • Jaguar XK Gen 1 - van 7.500 tot 30.000 euro
  • Jaguar XK Gen 2 - van 26.000 tot 53.000 euro
  • Jaguar F-Type van 22.000 tot 240.000 euro

NL

Wat maakt de Jaguar F-Type Project 7 bijzonder?
Allereerst is de oplage van de Jaguar F-Type Project 7 beperkt tot slechts 250 exemplaren. Daarnaast is het model geïnspireerd op de Jaguar D-Type. Dat zie je onder meer aan de ‘bult’ achter de bestuurder, precies zoals de D-Type ook had. De Project 7 is een collector’s item.
Wat is de duurste Jaguar E-Type?
De duurste Jaguar E-Type ooit verkocht was een zeer zeldzame 1963 Jaguar E-Type Lightweight met aluminium carrosserie. Deze auto werd in 2017 geveild voor ongeveer 7,4 miljoen dollar tijdens een evenement in het Amerikaanse Pebble Beach. Dit model was een van de slechts 12 Lightweight E-Types ooit gebouwd en had een rijke racegeschiedenis, vandaar de hoge prijs.