Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jeep-renegade-interior

Jeep Renegade

1 / 4
jeep-renegade-interior
jeep-renegade-front
jeep-renegade-side
jeep-renegade-back

Sterke punten

  • Herkenbare Jeep-styling
  • Betaalbaar
  • Als hybride en plug-inhybride

Zwakke punten

  • Compacte binnenruimte
  • Goedkope afwerking interieur
  • Beperkte veiligheidsuitrusting

Jeep Renegade Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Jeep Renegade, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:7.1 - 11.8s
Maximumsnelheid:171 - 203 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):49 - 170 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):1.9 - 7.4 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4236 x 1805 x 1667 mm
Portieren:5
Kofferruimte:330 - 1297 liter
Aanhangergewicht:470 - 590 kg

Jeep-genen in compact formaat

Heel de markt komt met compacte SUV’s, en dus mag ook de stamvader van de terreinwagens niet ontbreken. Daarom lanceerde Jeep al in 2014 de Renegade, die het herkenbare merkgezicht op een kleiner model kleeft en zowaar combineert met twee smaakjes hybridetechniek.

Interesse in een Jeep Renegade

Jeep Renegade tweedehands auto
Jeep Renegade nieuwe auto
Jeep Renegade dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Jeep-genen in compact formaat

Heel de markt komt met compacte SUV’s, en dus mag ook de stamvader van de terreinwagens niet ontbreken. Daarom lanceerde Jeep al in 2014 de Renegade, die het herkenbare merkgezicht op een kleiner model kleeft en zowaar combineert met twee smaakjes hybridetechniek.

Goede redenen

  • Zoek je een auto zo stoer als een Jeep Wrangler, maar dan zonder de spartaanse kant? Dan is deze Renegade iets voor jou, met zijn iconische neus en zijn praktische afmetingen.

  • Toch betekent dat niet dat je geen échte Jeep meer rijdt, want ook deze Renegade biedt een competent vierwielaandrijvingssysteem. Daarvoor moet je hem tegenwoordig wel als plug-inhybride bestellen.

  • Naast een plug-inhybride staat er ook een zelfopladende e-Hybrid in de catalogus, die zijn kleine accu oplaadt met rem- en rolenergie die anders verloren gaat.

  • Ondanks dat alles weet Jeep de prijs van zijn compacte SUV toch te drukken: de Renegade blijft één van de meer betaalbare alternatieven in zijn segment.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Jeep Renegade is er al sinds 2014, en door de jaren heen hebben er heel wat motoren in het vooronder gelegen. De laatste toevoegingen zetten vooral in op hybridetechniek, en brengen het Renegade-gamma weer helemaal up-to-date.

Op benzinevlak staat er momenteel (zomer 2022) slechts één motor in de catalogus: een 1.0-liter driecilindermotor met turbo. Die produceert 120 pk, en stuurt die naar de voorwielen langs een handgeschakelde zesbak. Vroeger kon je de SUV ook krijgen met een 1.3-liter benzinemotor met 150 pk en een automatische versnellingsbak, maar die is niet meer verkrijgbaar. Voor de facelift bestond het benzinegamma dan weer uit een 1.4- en een 1.6-litermotor.

De dieselblokken bleven wel hetzelfde doorheen de bouwjaren, waardoor je exemplaren terugvindt met ofwel een 1.6- ofwel een 2.0-litermotor onder de kap. Die laatste is sinds 2020 echter niet meer verkrijgbaar, waardoor de dieselaar zijn Renegade tegenwoordig uitsluitend met 120 pk en voorwielaandrijving kan krijgen. De 2.0-litermotor bood daarentegen 140 pk en optioneel ook vierwielaandrijving. Ook hier blijft enkel de manuele versnellingsbak over, terwijl er vroeger ook een negentraps automaat in het gamma stond.

Wil je dus een automaat of meer vermogen, dan moet je momenteel voor één van de hybrides gaan. Daar krijg je de keuze uit de e-Hybrid of de 4XE. Die eerste is een zelfopladende hybride die een 1.5-liter benzinemotor combineert met een compacte accu die zijn energie vanzelf terug wint uit rem- en rolenergie. Het vermogen piekt daarbij op 130 pk, die allemaal naar de voorwielen gaan. De 4XE is daarentegen een vierwielaangedreven plug-inhybride die in de basis een 1.3-litermotor gebruikt en zijn stroom opslaat in een accupakket van 11,4 kWh. Laad je hem volledig op, dan kan hij zo’n 50 kilometer zuiver elektrisch rijden. Je hebt verder de keuze uit twee vermogens: 180 of 240 pk.

Afmetingen

De Jeep Renegade valt onder de categorie van de B-segment SUV’s, maar is daar wel één van de grotere alternatieven. Zo is hij met zijn lengte van 4,25 meter wat langer dan gemiddeld, en is ook zijn breedte van net iets meer dan 1,8 meter aan de grote kant. Ook de hoogte van 1,7 meter laat er geen twijfel over bestaan: de Renegade wil er niet noodzakelijk sportief en wendbaar uitzien, maar vooral ruig.

Met die buitenmaten in het achterhoofd valt het koffervolume dan wel ietwat teleurstellend uit: met 351 liter biedt de Renegade namelijk minder ruimte dan bijvoorbeeld een Peugeot 2008 of een Renault Captur. De 4XE-plug-inhybride laat zelfs nog zo’n 20 liter minder optekenen. Ook de knieruimte op de achterste zitrij is niet van de grootste, al is de hoofdruimte wel op punt met dank aan het hoge koetswerk van de Renegade.

Varianten

De Jeep Renegade is verkrijgbaar in vijf uitrustingsniveaus: als Longitude, Night Eagle, Limited, S en Trailhawk. De Longitude is de goedkoopste, al krijgt die wel standaard 16-inchvelgen, automatische airco in twee zones, parkeersensoren achteraan, smartphoneconnectiviteit en cruise control mee. De Night Eagle neemt die uitrusting over, maar voegt 18-inchvelgen en verduisterde accenten toe. De Limited heeft dan weer zijn eigen 17-inchvelgen en biedt adaptieve cruise control en parkeersensoren vooraan, terwijl de S geldt als topversie van het reguliere Renegade-gamma met 19-inchvelgen, LED-koplampen, een groter infotainmentscherm en verwarmde voorzetels. De Trailhawk is een ruiger aangeklede versie met onder andere beschermingsplaten onderaan, stoere bestickering en een rijmodusselector, die enkel op de vierwielaangedreven 4XE-hybride verkrijgbaar is.

Prijzen

Ga je bij Jeep langs voor een nieuwe Renegade, dan moet je minstens 26.700 euro meenemen. Voor dat geld krijg je de compacte SUV als Longitude mee, voorzien van een 1.0-liter driecilinder benzinemotor met 120 pk. Voor een e-Hybrid zelfopladende hybride ben je minstens 30.800 euro kwijt in hetzelfde uitrustingsniveau. Een 4XE-plug-inhybride start dan weer aan 42.000 euro, maar die krijg je wel meteen mee in uitrustingsniveau Limited.

Kijk je daarentegen op de tweedehandsmarkt, dan vind je meer dan genoeg keuze. Zo zet je al een Renegade op je naam vanaf een kleine 12.000 euro, als je ermee kan leven dat het dan om een vroeg exemplaar met flink wat kilometers op zijn dieselmotor gaat. De Renegades van na de technische update in 2018 vind je vanaf zo’n 16.000 euro. Zoek je een plug-inhybride, dan kom je de 4XE tegen vanaf zo’n 32.000 euro. De zelfopladende e-Hybrid is op het moment van schrijven nog niet tweedehands te vinden gezien zijn recente introductie.

Design

Buitenzijde

Zie je de Renegade pas voor de eerste keer, dan zal je toch meteen weten dat het om een Jeep gaat. Dat is indrukwekkend aangezien het om het compactste modelletje van de constructeur gaat, maar Jeep bereikte dat door zijn Renegade een nog meer uitgesproken karakter te geven dan zijn andere modellen. Zo lijkt de neus van de kleine SUV nog het meeste op die van de stoere Wrangler, terwijl zijn vierkante vormgeving er iets van maakt wel je wel een tweede keer naar om kijkt. De speciale edities, zoals de Night Eagle en de Trailhawk, gieten daar dan nog een ruig sausje over heen voor een echte Jeep-look.

Binnenzijde

Hoe karaktervol de Renegade er vanbuiten uitziet, zo eenvoudig is hij vanbinnen. Het dashboard stelt daarin misschien wat teleur, want het kan niet tippen aan de stoere beloftes die het model van buitenaf maakt. Ook het materiaalgebruik is niet overal meer van deze tijd, al mogen we daarin natuurlijk niet vergeten dat de Renegade al sinds 2014 op de markt is.

Veiligheid

De Jeep Renegade scoorde slechts matig bij zijn laatste botsproeven, na de facelift in 2019. Zo kende de Euro NCAP hem slechts drie op vijf sterren toe, één van de slechtere scores dat jaar. Dat lag niet zozeer aan de passieve bescherming van de inzittenden, want op het gebied van kreukelzones en airbags scoorde de Renegade goed. Op vlak van actieve veiligheid valt echter op dat de SUV niet standaard beschikt over een noodremassistent, en ook weinig maatregelen neemt om voetgangers in het geval van een aanrijding te beschermen. Opvallend is wel dat de Renegade bij zijn eerste crashtest, in 2014, wel de volle vijf op vijf scoorde. Dat ligt eraan dat de vereisten van de Euro NCAP inmiddels verstrengd zijn.

Alternatieven

De Jeep Renegade bevindt zich in het B-segment van de SUV’s, en dat is één van de drukste segmenten van het moment. Hij ondervindt dus flink wat concurrentie, te beginnen in eigen huis met de andere Stellantis-merken. Zo biedt Peugeot de ruimere 2008 aan en Opel de Mokka, en bouwt Fiat de 500X op hetzelfde platform als de Renegade. De Mini Countryman komt dan weer in de buurt van de stijl van de Renegade, maar die is wel flink duurder. Je kan ook bij Toyota langs gaan voor een C-HR of bij Nissan voor een Juke.

FAQ

Is de Jeep Renegade een veilige auto?

Wanneer je als inzittende een ongeval hebt in een Jeep Renegade, dan is de auto niet onveiliger dan het gemiddelde andere model. De goedkoopste versies van de Renegade beschikken echter niet over een botspreventiesysteem, waardoor de auto niet vanzelf zal afremmen indien een botsing dreigt te gebeuren. Ook voor voergangers is de Renegade in het geval van een aanrijding niet de veiligste.

Hoeveel kofferruimte heeft de Jeep Renegade als 4XE-plug-inhybride?

De Renegade biedt als plug-inhybride 330 liter koffervolume tot aan de hoedenplank. Dat is 21 liter minder dan een exemplaar met benzine- of dieselmotor, en dat heeft de Renegade 4XE te danken aan de plaatsing van zijn accu onder de koffervloer.

Beoordelingen voor Jeep Renegade

8 Beoordelingen

5,0