Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-sprinter-front

Mercedes-Benz Sprinter (BR 907/910)

1 / 2

Sterke punten

  • Uitstraling van een echte Mercedes
  • Stouwvolume van een echt commercieel voertuig
  • Handige voorwielaangedreven variant

Zwakke punten

  • Té veel varianten?
  • Luxe nog steeds optioneel
  • Vanaf 2020 geen V6 meer

Mercedes-Benz Sprinter Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Mercedes-Benz Sprinter, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Een ster onder de busjes, desgewenst elektrisch!

De Mercedes Sprinter is een commercieel voertuig dat in 1995 verscheen en in 2006 een tweede generatie kreeg. Sinds 2018 is de derde generatie hier en die zet zich meteen in de markt als de Mercedes onder de grote bestelwagens!

Interesse in een Mercedes-Benz Sprinter (BR 907/910)

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goeie redenen

  • Bij aanvang van de derde generatie klopt Mercedes zich op de borst dat er maar liefst 1.700 configuraties zijn voor de Sprinter. Van kaal voorwielaangedreven busje tot luxueuze bus voor personenvervoer of verhoogde 4x4 pick-up.

  • Het indrukwekkende MBUX-infotainmentsysteem van Mercedes personenwagens kan je ook krijgen in deze Sprinter. Ongeziene luxe voor een commercieel voertuig! Al is het wel een dure optie.

  • De ster vooraan in de grille geeft de Sprinter een bepaalde uitstraling die je niet zal krijgen bij andere busjes.

  • Alle motoren in de derde generatie Sprinter voldoen aan de strengste uitstootnormen. Er is zelfs een puur elektrische variant!

Alle belangrijke gegevens over de Mercedes-Benz Sprinter (BR 907/910)

Motoren

Bij zijn lancering in 2018 beschikt de Mercedes Sprinter steevast over een 2.1-liter viercilinder diesel of een 3-liter V6 diesel. Sinds 2021 is dat aanbod herwerkt en komt de Sprinter exclusief met een 2-liter viercilinder turbodiesel.

Qua vermogens kijk je voor de 2.1-liter viercilinder richting 114 pk, 143 pk en 163 pk. De 3-liter V6 is goed voor 190 pk. Sinds 2021 neemt een 2-liter viercilinder turbodiesel alle taken op zich. Die is desgewenst 114 pk, 150 pk, 170 pk en 190 pk sterk. De respectievelijke namen voor die motoren zijn 211 CDI, 315 CDI, 517 CDI en 519 CDI. Voorwielaandrijving en een manuele zesbak zijn standaard, achterwiel- & vierwielaandrijving zijn tegen meerprijs beschikbaar alsook een 9-traps automaat.

Vanaf 2021 introduceert Mercedes ook de eSprinter, het elektrisch alternatief voor de dieselvariant. Wat deze uitvoering inboet aan laadvolume, wint hij aan emissievrij rijden. Qua aandrijving kiest Mercedes voor een elektromotor van 116 pk op de vooras en een accu van 55 kWh. Met een opgegeven range van 142 km is deze uitvoering ideaal voor stedelijke bezorgingsdiensten.

Afmetingen

Dat de éne Sprinter de andere niet is qua lengte zal je al opgevallen zijn in het straatbeeld. Niet moeilijk als je weet dat de derde generatie Sprinter beschikbaar is in 4 lengtes en 3 hoogtes. Voor de lengte hanteert Mercedes de uitvoeringen L1 (5.26m), L2 (5.93m), L3 (6.69m) en L4 (7.36m). Voor de hoogtes kijk je dan weer naar H1 (2.35m), H2 (2.64m) en H3 (2.83m). Het hoogste dak (H3) is enkel beschikbaar op de L3- en L4-variant.

De kleinste variant van de Sprinter (L1,H1) heeft daardoor dus een lengte van 5.26 meter en een hoogte van 2.35 meter. De maximale toegelaten massa varieert (naar keuze van de klant) tussen de 3 ton en 5.5 ton. De kleinste variant heeft een laadvolume van 7.8 m3, de langste versie met hoogste dak ziet dat volume stijgen naar een indrukwekkende 17m3. Goed voor een laadlengte van 4.7 meter.

Uitvoeringen

De derde generatie Sprinter komt er in vier verschillende smaken: als gesloten bestelwagen, als Tourer (personenvervoer), als chassis-cabine met open laadbak en als chassis-cabine voor eigen opbouw.

Daarnaast voorziet Mercedes-Benz drie uitvoeringen: Economy, Functional en Sprinter. Economy fungeert als de absolute instapversie voor de gesloten bestelwagen-variant en is ook enkel beschikbaar op de kortere versies. Een uitvoering die dus vooral wil schermen met een lage instapprijs. Het verschil tussen uitvoering Functional en Sprinter zit ‘m voor een groot deel in de aandrijflijn. Waar Functional gebruik maakt van voorwielaandrijving, een manuele zesbak en een lagere inlaaddrempel, krijgt uitvoering Sprinter achterwielaandrijving en de 9G-automaat van Mercedes.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

De catalogusprijzen van de derde generatie Mercedes-Benz Sprinter starten aan 24.320 euro (ex. btw) voor de gesloten bestelwagen L1H1 in Economy-uitvoering. De prijsvork loopt daarbij door tot 58.352 euro (ex. btw) voor de Sprinter L3H3 met 190 pk en 5.5 ton laadvermogen. De eSprinter krijgt een basisprijs van 55.600 euro (ex. btw).

Nieuwprijzen voor de Sprinter Tourer starten aan 38.085 euro (ex. btw) en lopen door tot 49.181 euro (ex. btw). Op zoek naar een derde generatie Sprinter met open laadbak? Dan moet je nieuw met minimaal 30.939 euro (ex. btw) over de boeg komen. De versie om zelf op te bouwen (enkel chassis) ziet die prijs slinken naar 27.175 euro (ex. btw).

Voor nog geen 4.000 euro koop je een tweedehands Mercedes-Benz Sprinter. Al gaat het dan wel vaak over modellen van de vorige generaties met fors wat kilometers op de teller. Gaan we kijken naar tweedehandsexemplaren van de derde generatie. Dan ben je net geen 30.000 euro kwijt voor de goedkoopste exemplaren. Voor een elektrische Sprinter zal je tweedehands met minimaal 60.000 euro over de boeg moeten komen.

Rijhulp en veiligheid

Net zoals bij haar personenwagens geeft Mercedes klanten de keuze uit een resem aan veiligheidssnufjes. Zo heb je enerzijds een adaptieve cruisecontrole en rijstrookassistent maar ook zaken zoals een digitale achteruitkijkspiegel, wegrijhulp en een zijwindassistent.

Alternatieven

Zeg je Mercedes Sprinter, dan zeg je bijna in één adem Volkswagen Crafter, dé aartsrivaal van het commerciële voertuig met de ster. Andere alternatieven zijn er in de vorm van de Citroën Jumper, Renault Master, Ford Transit, Hyundai H350 en Iveco Daily.

FAQ

Hoeveel kost de Mercedes Sprinter?
De Mercedes Sprinter heeft een startprijs van 24.320 euro exclusief btw. Aan de andere kant van het prijzenspectrum betaal je 58.352 euro voor de grootste en krachtigste uitvoering. Voor de elektrische eSprinter betaal je 55.600 euro exclusief btw.
Hoe groot is de Mercedes Sprinter?
Voor de lengte hanteert Mercedes de uitvoeringen L1 (5.26m), L2 (5.93m), L3 (6.69m) en L4 (7.36m). Voor de hoogtes kijk je dan weer naar H1 (2.35m), H2 (2.64m) en H3 (2.83m). Het hoogste dak (H3) is enkel beschikbaar op de L3- en L4-variant.

Beoordelingen voor Mercedes-Benz Sprinter

85 Beoordelingen

4,4