Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-crossland-side

Opel Crossland

1 / 5
opel-crossland-side
opel-crossland-front
opel crossland exterior 4x3 cr21 e01 004
opel-crossland-back
Opel-Crossland-Interior

Sterke punten

  • Moduleerbare binnenruimte
  • Combinatie benzinemotor-automaat
  • Uitgebalanceerd rijgedrag

Zwakke punten

  • Geluidsisolatie
  • Lichte besturing
  • Prijs automaat

Opel Crossland Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Opel Crossland, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 25.250,-*
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:9.9 - 14.5s
Maximumsnelheid:170 - 201 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):94 - 112 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):3.6 - 4.9 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4217 x 1825 x 1605 mm
Portieren:5
Kofferruimte:410 - 1255 liter
Aanhangergewicht:505 - 555 kg

Nieuwe eigenaar, nieuwe looks

Opel beleefde vorig decennium een woelige tijd, met uiteindelijk een wissel van moederhuis. GM stootte Opel af, PSA - tegenwoordig Stellantis genoemd - nam het merk over. Het eerste wapenfeit was deze Crossland, die de Meriva moest opvolgen.

Interesse in een Opel Crossland

Opel Crossland tweedehands auto
Opel Crossland nieuwe auto
Opel Crossland dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Nieuwe eigenaar, nieuwe looks

Opel beleefde vorig decennium een woelige tijd, met uiteindelijk een wissel van moederhuis. GM stootte Opel af, PSA - tegenwoordig Stellantis genoemd - nam het merk over. Het eerste wapenfeit was deze Crossland, die de Meriva moest opvolgen.

Goede redenen

  • Tijden veranderen, dus de monovolumelooks van de Meriva maakten plaats voor iets wat het midden houdt van een MPV en een SUV in deze Crossland. Van zijn looks moet hij het niet hebben maar praktisch is hij des te meer. Dat komt mede dankzij de grote moduleerbaarheid van het interieur.

  • De combinatie van de 1.2 THP benzinemotor met de automaat is de winnaar uit de reeks. Het rijke vermogen is ideaal te koppelen met de pienter schakelende automaat. Voor een zuinige motor moet je echter elders in het aanbod kijken.

  • Ook zonder die automaat vertoont de Crossland een volwassen en gebalanceerd rijgedrag. De afstelling is eerder Frans dan Duits, met meer nadruk op comfort.

Belangrijke gegevens

Motoren

Dat het PSA-concern voor de ontwikkeling van deze Crossland zorgde - bij de start heette hij nog Crossland X - is te zien in het motorenaanbod.

Zo is er de van de Franse wagens gekende 1.2 Turbo benzinemotor met ofwel 110pk en 205 Nm, ofwel 130 pk en 230 Nm. Deze is te koppelen aan een manuele zesbak of aan een sequentiële automaat met zes versnellingen.

Een dieselmotor is er ook te vinden in het aanbod van de Crossland. De 1.5 Turbo D dieselmotor maakt hier de dienst uit. Opel biedt hem bij ons enkel aan in de 130 pk-variant, al is die wel te koppelen aan een manuele zesbak of sequentiële automaat.

Afmetingen

Een kleine stadsauto, zo mag de Crossland wel genoemd worden. Hij meet 4,22 meter lang en belandt zo in het B-segment. Hij is 1,60 meter hoog en 1,83 meter breed. De bagageruimte van de Crossland slikt 410 liter bagage in normale stand en met de zetels neergeklapt kan er 1.255 liter bagage mee. Het hoeft geen betoog dat de Crossland daarmee volledig andere afmetingen krijgt dan de Meriva die hij opvolgt. De Meriva was 4,3 meter lang en kon zo in totaal een stuk meer bagage laden, tot 1.496 liter.

Uitvoeringen

Opel hanteert drie uitrustingsniveaus voor de Crossland. De basisversie is de Edition-variant, die meteen verkeersbordherkenning, LED-koplampen en een manuele airco meekrijgt. De middelste versie heet Elegance en geeft de koper standaard elektronische airco, een safety pack en een armsteun voor de bestuurder. Hoewel de Crossland geen offroadambities heeft, krijgt deze Edition-versie ook zogenaamde skid-plates op voor- en achterbumper ter bescherming. Bovenaan het gamma staat de GS Line. Deze is te herkennen aan de rode bies op de daklijst en de mistlichten vooraan. De bestuurder krijgt ook een ergonomisch geoptimaliseerde zetel ter beschikking.

Prijzen

Wie een Opel Crossland wil kopen, legt daar minimaal 24.550 euro voor opzij. Voor dat geld reserveert Opel een Crossland Edition 1.2 Turbo met 110 pk en manuele versnellingsbak voor de koper. Wil die een diesel, dan moet minstens 1.950 euro opgelegd worden. Veel meer geld in de zakken? Dan kan de Crossland GS Line met 1.2 Turbo, 130 pk en automaat misschien wel bekoren. Dit is de duurste configuratie en gaat voor 29.750 euro buiten, zonder opties welteverstaan.

Voor de belasting op inverkeerstelling moet bij de Crossland 1.2 110 pk 163,03 euro. De jaarlijkse verkeersbelasting bedraagt daar 159 euro. De diesel kost een stuk meer; de belasting op inverkeerstelling bedraagt 590,88 euro en de jaarlijkse verkeersbelasting kost 264 euro.

In Brussel en Wallonië betaal je voor de inverkeerstelling 123 euro voor elke motorisatie, de jaarlijkse verkeersbelasting bedraagt 201,3 euro voor de benzine en 248,95 euro voor de diesel.

Tweedehands mag je rekenen op minstens 15.000 euro voor een exemplaar van een jaar of vier oud. Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de advertenties een benzinemodel aanprijzen.

Design

Buitenzijde

De Opel Crossland moet het niet van zijn buitenzijde hebben. Opvallend is hij wel, met de boomerangachtige koplampen. Tussen die koplampen monteert Opel een zwart paneel dat ze zelf graag ‘Vizor’ noemen, naar analogie met het paneeltje in de neus van de Mokka. Achteraan valt vooral de semi-zwevende dakstijl op.

Binnenzijde

Binnenin is het de ruimte en de moduleerbaarheid die de aandacht trekken. De designers deden de moeite om het interieur een Opel-feel te geven door onder andere het typische Opel-stuur te monteren en ook de navigatie te voorzien van typerende bedieningsknoppen. De Duitsers zijn verder niet te gierig om hem goed voorzien van allerlei opties, zoals hierboven al vermeld.

Veiligheid

Opel bedacht de Crossland met allerlei veiligheidsuitrusting. Zo heeft hij recht op verkeersbordherkenning, cruise controle en snelheidsbegrenzer, aanrijdingsassistent met voetgangersdetectie en automatische noodrem, dodehoekassistent en vermoeidheidsherkenning.

Onder andere dankzij die veiligheidsitems kreeg de Opel Crossland vijf sterren na een test door crashtest organisatie EuroNCAP.

Alternatieven

De Opel Crossland is op dezelfde leest geschoeid als de Peugeot 2008 en de Citroën C3 Aircross, het hoeft dus niet te verbazen dat de wagens als zijn grote concurrenten gezien kunnen worden. Daarbij is het segment van de kleine SUV drukbevolkt en dus zijn ook de Volkswagen T-Cross en de Nissan Juke als alternatief te overwegen. In eigen garage mag de Opel Mokka zelfs als concurrent gezien worden, al is de Crossland een stuk praktischer aangelegd.

FAQ

Heeft de Opel Crossland vierwielaandrijving?
Nee, de Crossland is louter voorwielaangedreven.
Is de Opel Crossland een monovolume of een SUV?
Sinds de generatiewissel is de Crossland geen monovolume meer. Opel ging het meer zoeken tussen de SUV’s maar trachtte toch de monovolumevorm enigszins te behouden om niet teveel in het vaarwater van de Mokka, die andere SUV van Opel in het B-segment, te komen.
Hoeveel bagage kan de Opel Crossland meenemen?
Met de achterste zetels rechtop kan er 410 liter bagage in de Opel Crossland geladen worden. De achterbank kan ook neergeklapt worden, in dat geval kan 1.255 liter bagage meegenomen worden.