Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-kadett-d-side

Opel Kadett

1 / 3
opel-kadett-d-side
opel-kadett-e-overview
opel-kadett-e-front

Sterke punten

  • Klassieker in de dop
  • Talloze generaties en varianten
  • Keuze uit benzine- en dieselversies

Zwakke punten

  • Oud, dus kans op roest
  • Prijzen sommige versies lopen weer op
  • Aanbod occasions neemt af

Opel Kadett Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Opel Kadett, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Kadett: absolute topper in Nederland

De Kadett draait heel lang mee in het modellengamma van Opel. De compacte Opel is van 1962 (Kadett A) tot in 1991 (Kadett E) het succesvolste model van het merk en staat jaren op 1 in de verkoopranglijst in Nederland. De Astra volgt de Kadett op en is ook al jaren populair in binnen- en buitenland. Lees meer

Interesse in een Opel Kadett

Opel Kadett tweedehands auto
Opel Kadett dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Klassieker in opkomst met hoge nostalgiefactor
  • Verschillende motorversies, uiteenlopende prestaties
  • 3- en 5-deurs hatchback, 3- en 5-deurs stationwagon, 4-deurs sedan, bestelauto, cabriolet
  • Eigenaren die de Kadett als toekomstige klassieker zien, hebben hem vaak goed verzorgd

Technische gegevens

Motorisatie

De eerste voorwielaangedreven Kadetts rollen in 1979 van de productielijn. De oudere generaties zijn achterwielaangedreven. In zijn twaalfjarige succesverhaal is de Opel Kadett E geleverd met talloze motoren – benzine en diesel. Die waren relatief zuinig en bleken zeer betrouwbaar te zijn. Nog altijd wordt de Opel Kadett gezien als een goede keuze voor langdurig gebruik.

Voor een goed overzicht – en de relevantie met het aanbod occasions – beperken we ons tot de motoren van de Kadett E, die van 1984 tot 1991 op de Nederlandse markt verkrijgbaar is geweest. Het aanbod dieselmotoren is veel beperkter dan dat van benzinemotoren. De Kadett E is er met 1.6 diesel- en 1.5 turbodieselmotoren, met vermogens van 40 en 53 kW (54 en 72 pk). De zwakkere motor had een topsnelheid tot 153 km/u. De krachtigere versie bereikte de 170 km/u.

De keuze aan benzinemotoren voor de Opel Kadett is veel uitgebreider, met als bijkomend voordeel ook meer vermogen. Terwijl de 1.196 cc metende instapmotor 40 kW (54 pk) pk op de weg brengt, produceert de krachtigste motor met een cilinderinhoud van 1.998 cc een vermogen van 110 kW (150 pk) meer dan het dubbele aantal paarden op de weg. Dit komt ook duidelijk tot uiting in de prestaties. De topsnelheid varieert van 160 tot 217 km/u, afhankelijk van het model en de uitvoering. Het brandstofverbruik varieert tussen 5,7en 7,7 l/100 km voor bijna alle versies.

Afmetingen

De Opel Kadett heeft vanaf het begin bewezen een heel goede metgezel te zijn, ook in het stadsverkeer. Hij biedt voldoende interieurruimte en is in de praktijk zeer wendbaar. Alle modellen van de Kadett E bieden plaats aan vijf personen. De hatchback-modellen zijn er met drie en vijf deuren, en de afmetingen zijn vrijwel gelijk. De cabriolet, de stationwagon en de sedan hebben andere maten. De hatchbacks hebben een lengte van nagenoeg vier meter, zijn 1,66 meter breed en 1,40 meter hoog. Met 4,22 meter is de stationwagon bijna 22 centimeter langer en de langste versie van de Kadett E.

Een van de grote voordelen van de Opel Kadett is zijn blijvende geschiktheid voor dagelijks gebruik, onder meer dankzij de betrouwbare motoren en de hoeveelheid (bagage)ruimte. Er is sowieso 390 liter laadvolume beschikbaar; als alternatief kun je de rugleuning van de achterbank neerklappen, dan neemt de capaciteit toe tot 1.000 liter. Voor een compacte auto is dit een zeer goed cijfer. De Opel Kadett is optioneel geleverd met een praktische trekhaak, waarmee de Kadett E geremde aanhangwagens met een gewicht tot 1.000 kilogram mag trekken.

De belangrijkste specificaties op een rij

Opel Kadett E
Marktintroductie 1984
Lengte x breedte x hoogte 4,00-4,22 x 1,66 x 1,40 m
Wielbasis 2,52 m
Inhoud bagageruimte 390-1.000l
Ledig gewicht 820-955 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.365-1.560 kg
Cilinderinhoud 1.196-1.998 cm3
Vermogen 40-110 kW (54-110 pk)
Koppel 84-143 Nm
Topsnelheid 155-217 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 8,0-22,0 sec
Tankinhoud 50 l
Verbruik 5,7-7,7 l/100 km
CO₂-uitstoot n.b.

Varianten

In de loop der jaren is de Opel Kadett geleverd in veel varianten en versies. De achterwielaangedreven Kadett was er als twee- en vierdeurssedan en als ‘Caravan’, stationwagon, maar die kom je niet vaak meer tegen. De vóórwielaangedreven Kadett D is er als hatchback – met drie of vijf deuren – en Combi – stationwagon, óók met drie en vijf deuren. De Kadett E is er verder ook als 4-deurs sedan en 2-deurs Cabrio.

Opel bracht de Kadett E behalve in de gebruikelijke N, L, LS, S, GL en GLS ook uit als sportieve GSi en speciale uitvoeringen als Frisco, Beauty en Edition. Die speciale versies zijn voorzien van extra details om het uiterlijk op te leuken en een uitgebreidere uitrusting.

Prijzen

De Opel Kadett is nieuw verkocht voor prijzen variërend van (omgerekend, want destijds kenden we de euro nog niet) ruim 10.000 euro tot ruim 20.000 euro voor de sportiefste GSi en 23.500 euro voor de Cabrio in GSi-uitvoering.

Ondanks zijn vroegere populariteit in ons land is de Opel Kadett zeldzaam geworden op de markt voor occasions. Als je geluk hebt – of liever: als je houdt van een gokje – dan kun je al voor minder dan duizend euro een exemplaar van de Kadett E vinden, maar of je daarmee gelukkig wordt, is de vraag. De Kadett is een auto die is terechtgekomen tussen de occasions en de (semi-)klassiekers. Er zijn B-Kadetts uit de jaren zeventig te vinden voor 3 à 4.000 euro, een E-Kadett Cabrio vind je (soms) voor prijzen vanaf rond de 4.000 euro. Inmiddels worden de meeste oudere Kadetts (B en C) al voor 5.000 euro en meer aangeboden oplopend tot meer dan 11.000 euro. Een enkele D-Kadett komt voorbij voor 7.000 euro, maar wellicht kun je voor 2.000 euro nog een redelijke E-Kadett opstrijken.

Design

Buitenkant

De Opel Kadett is natuurlijk een heel bekende auto op de Nederlandse wegen. Toch onderscheidde de Kadett E zich – van zowel zijn voorgangers als zijn concurrenten – met zijn vloeiende vormen. De Kadett E brak definitief met zijn brave vormen van voorheen.

Het móét gezegd: de carrosserie had in vele jaren last van roestproblemen. Kopers van occasions moeten daar goed op letten. Roestvorming op de carrosserie is duidelijk zichtbaar, maar controleer ook de bodem en de structurele delen van een (oude) Kadett – de jongste zijn al bijna 35 jaar oud.

Binnenkant

Het interieur is in het algemeen vrij simpel en strak – afwerking en materiaalkeuze zijn vrij eenvoudig, conform de tijdgeest. De Kadett is een auto voor iedereen en Nederlanders huldigen vaak het motto ‘Doe maar gewoon …’ et cetera.

De Kadett E is ruim, heeft een grote kofferruimte en is in alle versies een heel verstandige keuze voor gezinnen. Bovendien zijn jongere Kadetts van de hogere afwerkingsniveaus vaak voorzien van elektrisch bedienbare ruiten, airconditioning en stuurbekrachtiging. Dus de Opel Kadett E is ook een comfortabele keuze.

Veiligheid

Veiligheidssystemen en assistenten zijn ook in de nieuwere versies van de Opel Kadett vrij zeldzaam. Zelfs in de nieuwere generaties was er meestal geen ABS en zijn er ook geen airbags. Gezien de ouderdom van de Kadett is dit ook niet verwonderlijk en verwacht je ook niet anders. Maar de Kadett scoort dus geen goede cijfers voor zijn veiligheidsvoorzieningen.

Alternatieven

Van oudsher is de Ford Taunus een alternatief voor de Opel Kadett. Dat is bijna net zo’n klassieker als de Kadett. Zijn opvolger, de Ford Sierra, oogt veel indrukwekkender en moderner, maar is ook een heel conventionele auto. Andere voor de hand liggende alternatieven zijn de Volkswagen Golf en Jetta uit dezelfde periode. De meeste mainstream merken hebben in de periode van de Kadett eveneens heel conventionele gezinsauto’s uitgebracht, denk aan de oudere Toyota Corolla, de Mazda 626 of de Nissan Primera.

FAQ

Wanneer werd de eerste Opel Kadett E gebouwd?
De Opel Kadett kwam in 1979 op de Nederlandse markt en is tot 1991 nieuw verkocht.
Wat kost een Opel Kadett occasion?
De Opel Kadett is nu in een stadium dat hij zeldzaam begint te worden op de occasionmarkt. Sommige modellen benaderen de klassiekerstatus terwijl de jongere exemplaren het risico lopen richting de sloop te worden gestuurd. Er is dus weinig aanbod en daardoor is de waarde moeilijk te bepalen. Maar met een beetje geluk zijn er redelijke exemplaren van de Kadett E te vinden voor prijzen vanaf 2.000 euro.

Beoordelingen voor Opel Kadett

10 Beoordelingen

4,0