Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Opel Meriva AS24 4.jpeg

Opel Meriva

1 / 4
Opel Meriva AS24 4.jpeg
Opel Meriva AS24 1.jpeg
Opel Meriva AS24 2.jpeg
Opel Meriva AS24 3.jpeg

Sterke punten

  • Slimme binnenruimte
  • Comfortabele ophanging
  • Dynamischer design

Zwakke punten

  • Beperkte standaarduitrusting
  • Bizarre achterportieren
  • Smaakgevoelige looks

Opel Meriva Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Opel Meriva, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Compacte MPV zkt jonger publiek

Temidden de omschakeling naar SUV’s mocht Opels Meriva het toch nog een keer proberen. Daardoor werd de tweede generatie van de compacte MPV een unieke verschijning, met scherpe lijnen en zelfs achterwaartst openende achterportieren. Het mocht echter niet baten, want de tweede generatie werd ook de laatste generatie van de Meriva.

Interesse in een Opel Meriva

Opel Meriva tweedehands auto
Opel Meriva dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Ook MPV’s moesten mee met de tijd, en daarom ziet de Meriva er allesbehalve alledaags uit. Hij ontleent zijn sportieve lijnenspel aan de Opel Corsa, en giet er een eigenzinnig sausje over met die knik in zijn schouderlijn.

  • Ook de achterportieren zijn het vermelden waard, want die openen – net als in een Rolls-Royce – achterwaarts. Echt veel handiger was het niet, maar het zag er toch apart uit.

  • De rest van de Meriva is gelukkig wel handig, en dan vooral de binnenzijde. Daar vind je heel wat ruimte, die je naar wens kan aanpassen dankzij een verschuifbare achterbank.

  • De Meriva mag er dan wat sportiever uitzien dan voorheen, toch primeert vooral comfort. Zo zit je er lekker rechtop, is de instap gemakkelijk en is de ophanging soepel afgesteld.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Opel Meriva stamt nog van voor de elektrificatiegolf, en dat merk je aan de motoren. Zo werd de compacte MPV uitgerust met competente benzine- en dieselblokken, en was er zelfs een variant op LPG.

Om met de diesels te beginnen, waren er bij de lancering in 2010 twee motoren verkrijgbaar. De basisdiesel was de 1.3 CDTI met 75 pk, en daarboven stond een 1.7 CDTI-blok met de keuze uit 100, 110 of 130 pk. De versies met 100 pk en 130 pk hielden het maar een paar jaartjes vol, en in 2013 kwam er een modernere 1.6 CDTI met vermogens van 95, 110 of 136 pk. Die laatste motor was aanzienlijk zuiniger en pronkte met de Euro 6-norm, terwijl de overige dieselmotoren tot het einde van de Meriva, in 2017, op Euro 5 bleven staan.

Op benzinevlak was er minder keuze: daar stonden er slechts twee blokken in het gamma. Beide motoren waren 1.4 liter groot, maar het exemplaar zonder turbo leverde 100 pk terwijl de 1.4 EcoFLEX met turbo het tot 120 of 140 pk schopte. Die laatste motor was er vanaf 2011 eveneens op LPG, goed voor 120 pk. Net als alle dieselmotoren stuurden ook de benzine- en LPG-blokken hun vermogen steeds naar de voorwielen langs een handgeschakelde vijf- of zesbak of een zestraps automaat.

Afmetingen

De Opel Meriva is een compacte MPV in het B-segment, maar de tweede generatie neemt in tegenstelling tot zijn voorganger niet gewoon het platform van de Corsa over. Het nieuwere exemplaar baseert zich onderhuids meer op de grotere en verfijndere Astra en Zafira van die tijd, maar weet de afmetingen toch beperkt te houden. Zo meet de Meriva B slechts 4,29 meter lang, 1,81 meter breed en 1,62 meter hoog.

Toch weet de Meriva te verbazen op vlak van binnenruimte. Zo zit je er niet alleen riant met vijf personen, maar krijg je ook de mogelijkheid om meer bagageruimte te creëren. Zo krijg je tot 397 liter koffervolume wanneer je de achterbank wat naar voren schuift. Bovendien kan je de achterbank ook in een handomdraai ombouwen tot twee individuele stoelen, indien je dat zou willen. Vooral de achterste inzittenden staan dus centraal, maar voorin een Meriva is het eveneens aangenaam vertoeven dankzij de natuurlijke, hoge zitpositie.

Varianten

De Opel Meriva was er slechts in één koetswerkvariant: als vijfdeurs MPV. Verder kreeg het model wel een hertekende neus in 2013, maar de vorm bleef dus steeds dezelfde. Daarbinnen waren er wel een aantal uitrustingsniveaus, waaronder Essentia, Enjoy en Cosmo. Let er echter op dat de Essentia-basisversies karig uitgerust zijn, en qua technologie eigenlijk enkel over elektrische ramen en centrale vergrendeling beschikken. Vind je daarentegen een Cosmo, dan mag je rekenen op LED-dagrijlichten, een uitgebreid infotainmentsysteem en een multifunctiestuur.

Prijzen

De Opel Meriva is momenteel niet meer nieuw verkrijgbaar, dus je bent aangewezen op de tweedehandsmarkt indien je er eentje wil. Daar vind je al uitgeleefde exemplaren vanaf zo’n 4.000 euro, die dan doorgaans voorzien zijn van de zwakke 1.3-liter of verouderde 1.7-liter dieselmotoren. De modernere 1.6 CDTI verschijnt vanaf zo’n 7.000 euro op je radar, en rond die prijs vind je ook de eerste benzines. Een goed onderhouden exemplaar van de latere bouwjaren kost je ook niet extreem veel, want duurder dan zo’n 14.000 euro wordt een Meriva B niet.

Design

Buitenzijde

In 2010, bij de lancering van de tweede generatie Opel Meriva, was de populariteit van MPV’s al in vrije val. Gezinnen kozen steeds vaker terug voor breaks, of sprongen mee in de SUV-trend. Daarom moest Opel iets gaan veranderen aan het oubollige imago van zijn Meriva, en die opgave namen de ontwerpers serieus. Om te beginnen baseerden ze de Meriva B niet langer op de kleinere Corsa, maar bouwden ze hem op de technische basis van de verfijndere Astra en Zafira. De styling bleef echter wel gerelateerd aan de Corsa, waardoor de Meriva verrassend dynamisch voor de dag komt. Achteraan gingen de ontwerpers echter pas helemaal uit hun dak. Zo kreeg de Meriva een kenmerkende, geknikte schouderlijn op de achterportieren, die trouwens achterwaarts openden. Deze Opel was dus geen grijze muis meer…

Binnenzijde

Toch deed dat geen afbreuk aan het gebruiksgemak waar de Meriva-naam bekend om stond. Zo bleef de cabine opmerkelijk ruim, en was vooral de achterbank een technisch hoogstandje. Die kon namelijk in de lengte verschoven worden om ofwel meer kofferruimte, ofwel meer beenruimte te voorzien, en de middenste zitplaats kon verwijderd worden om twee comfortabele stoelen te creëren. Voorin keek je dan weer aan tegen Opels nieuwste cockpit, die met zijn vloeiende lijnen en zijn futuristisch vormgegeven stuurwiel bijna goedmaakte dat de middenconsole een ergonomisch knoppendoolhof was.

Veiligheid

Bij zijn Euro NCAP-crashtests behaalde de Opel Meriva B de topscore van vijf op vijf sterren. Het moet echter gezegd dat de auto stamt uit een tijd waarin die veiligheidsinstantie nog voornamelijk keek naar structurele veiligheidsmaatregelen. Daarnaast verschilde de veiligheidsuitrusting van de Meriva namelijk nog significant afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau, waarbij de basisversies bijvoorbeeld niet beschikten over zijdelingse gordijnairbags. Speel je dus op veilig, dan ga je best op zoek naar een Enjoy of hoger.

Alternatieven

Toen de Opel Meriva B nieuw was, waren er nog heel wat andere compacte MPV’s op de markt. Zo kon je bij Ford terecht voor een B-Max, bij Toyota voor een Verso-S, bij Hyundai voor een iX20, bij Citroën voor een C3 Picasso en ga zo maar door. Inmiddels heeft de B-SUV dat segment volledig overgenomen, waardoor je ook iets als een Peugeot 2008 of Renault Captur kan zien als een concurrent.

FAQ

Heeft de Opel Meriva een grote koffer?
De koffer van de Opel Meriva is niet enorm, maar het voordeel is dat je hem kan vergroten door de achterbank te verschuiven. Zo ontstaat hoogstens 397 liter volume, en dat is meer dan een moderne Volkswagen Golf weet te bieden.
Mag de Opel Meriva de LEZ binnen?
Alle benzine- en LPG-versies van de Opel Meriva mogen de lage emissiezones van Brussel en Vlaanderen nog binnen tot tenminste 2029. Voor de diesels hangt het echter af van welke motor je hebt. De 1.3 en 1.7 CDTI hebben namelijk Euronorm 5, en die mogen slechts tot en met 2024 binnen. De 1.6 CDTI is wel Euro 6-conform, en die is welkom tot eind 2027.

Beoordelingen voor Opel Meriva

168 Beoordelingen

4,4

Meer informatie

Modellen