Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-meriva-b-side

Opel Meriva B

1 / 4
opel-meriva-b-side
opel-meriva-b-front
opel-meriva-b-side
opel-meriva-b-interieur

Sterke punten

  • Veel binnenruimte
  • Ruime keuze aan motoren
  • Hoog rijcomfort
  • Gunstige inkoopkosten

Zwakke punten

  • Verhoogd olieverbruik
  • Ontwerp waar je even aan moet wennen
  • Magere standaarduitrusting
  • Geen xenon of LED licht

Opel Meriva Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Opel Meriva, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:9.9 - 17.8s
Maximumsnelheid:156 - 197 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):99 - 190 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):3.8 - 7.9 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4042 x 1694 x 1615 mm
Portieren:5
Kofferruimte:400 - 1500 liter
Aanhangergewicht:455 - 530 kg

Opel Meriva B: flexibele gezinsauto met veel ruimte

De Opel Meriva B is een echte insider tip voor gezinnen. Veel ruimte, een individueel zitconcept en een hoog rijcomfort voor een aantrekkelijke prijs kenmerken het voertuig. De officiële opvolger na het einde van de productie in 2017 was, en is nog steeds, de Crossland X. Lees meer

Interesse in een Opel Meriva B

Opel Meriva B tweedehands auto
Opel Meriva B dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Praktisch door het flexibele interieur
  • Voldoende krachtige en zuinige motoren
  • Goed comfort in hogere uitrustingslijnen
  • Gedurfde ideeën (bijvoorbeeld tegengestelde deuren)
  • Betrouwbare technologie

Belangrijke gegevens

Motorisatie

Tijdens zijn productieperiode kwam de Opel Meriva B van de band met verschillende benzine- en dieselmotoren, die verschillende hoeveelheden vermogen op de weg brengen. Het instapmodel is een 100 pk benzinemotor met een inhoud van 1,4 liter, die standaard is uitgerust met een handgeschakelde 5-versnellingsbak. Aanzienlijk meer vermogen wordt beloofd door de 120 en 140 pk motoren, die tegen meerprijs verkrijgbaar zijn. De topbenzinemotor levert redelijke prestaties en heeft 10,3 seconden nodig om de 100 km/u te bereiken. Met een topsnelheid van 196 kilometer per uur is de Opel Meriva B allesbehalve traag.

De 120 pk benzinemotor werd als alternatief aangeboden met een gassysteem, dat gunstige onderhoudskosten belooft. De beschikbare dieselmotoren, die ook verkrijgbaar zijn in verschillende prestatieniveaus, weten ook indruk te maken met gunstige onderhoudskosten. Terwijl de laagst geprijsde motor met 1,3 liter slechts 95 pk levert, zijn er ook aanzienlijk krachtigere varianten leverbaar in de vorm van een 136 pk sterke (1.6 CDTI ecoFLEX) en een 130 pk sterke dieselmotor (1.7 CDTI). Bijzonder praktisch: wie in het dagelijks verkeer niet zelf wil schakelen, kan voor veel motoren een zesversnellingsautomaat bestellen.

Afmetingen

Hoewel de Opel Meriva B qua ruimte in de kofferruimte en het interieur als een geheime tip wordt beschouwd, is de carrosserie verrassend compact. Met slechts 4,3 meter lang en 1,81 meter breed lijkt hij meer op een compacte auto dan op een bestelwagen. De hoogte van 1,62 meter, verantwoordelijk voor een aangename stahoogte, past meer in het plaatje.

Dat het concept van de Opel Meriva B een compleet succes is, wordt duidelijk als je een blik in de auto werpt. Zelfs op de tweede zitrij is er voldoende ruimte en de bagageruimte biedt gemakkelijk plaats aan boodschappen of omvangrijke bagage. In totaal heeft de Opel Meriva B minstens 400 liter laadvolume, een topwaarde voor een voertuig in deze grootteklasse. Bovendien kan het volume worden uitgebreid tot 1.500 liter door de stoelen op de tweede rij neer te klappen. Hierdoor ontstaat ook een vlak oppervlak, wat het laden en lossen veel gemakkelijker maakt.

De Opel Meriva B is echter minder geschikt voor grote aanhangers. Hoewel een aanhangwagenkoppeling als optie leverbaar is, is een gewicht van 1.300 kilogram de limiet. Dit zou echter voldoende moeten zijn voor een kleinere camper of aanhangwagen.

Meer belangrijke technische gegevens over de Opel Meriva B vind je in de volgende tabel.

Productie 2010 tot 2017
Lengte, breedte, hoogte 4,3 m / 1,8 m / 1,6 m
Wielbasis 2,6 m
Inhoud bagageruimte 400 l (min.) / 1.500 l (max.)
Ledig gewicht 1.360 – 1.571 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.785 – 2.040 kg
Cilinderinhoud 1.364 – 1.398 cm³ (Benzine) / 1.248 – 1.686 cm³ (Diesel)
Maximaal koppel 130 – 200 Nm (Benzine) / 180 – 320 Nm (Diesel)
Topsnelheid 177 – 196 km/h (Benzine) / 168 – 197 km/h (Diesel)
Acceleratie 0-100 km/h in s 0,3 s (Benzine) / 9,9 – 13,9 s (Diesel)
Tankinhoud 34 – 54 l (Benzine / Diesel / LPG)
Verbruik 5,9 – 6,3 Liter (Benzine) / 7,4 Liter (LPG) / 4,0 – 6,4 Liter (Diesel)
CO2-uitstoot 133 – 149 g/km (Benzine) / 105 – 168 g/km (Diesel)

Varianten

Tijdens de productieperiode van 2010 tot 2017 rolde de Opel Meriva B van de band in drie uitrustingslijnen: Selection, Edition en Innovation. Deze varieerden van een magere basisuitrusting of comfortabele extra uitrusting. De basisversie "Selection" omvatte alleen elektrische spiegels, elektrische ramen en centrale vergrendeling, maar de duurste lijn bracht ook parkeerhulp voor en achter, verwarmde stoelen en stuurwiel en bocht- en afslagverlichting.

Veel andere kenmerken en uitrustingselementen waren alleen te vinden in de lange toeslagenlijst. Of het nu gaat om de speciale AGR-stoelen die de zitpositie, met name voor de rug, verbeteren en het aanbevelen waard maar ook duur zijn, of een navigatiesysteem inclusief achteruitrijcamera - veel voorzieningen konden alleen tegen meerprijs worden besteld.

Daarnaast waren er twee populaire speciale edities, "Color Edition" en "150 jaar Opel", die ook voor veel andere Opel-auto's werden aangeboden.

Prijs

Tijdens de productiejaren was de Opel Meriva ook in Nederland zeer gewild vanwege zijn lage aanschafprijs. De auto kon worden besteld voor slechts 17.000 euro, ondanks de goede ruimte en uitrusting. Zelfs de beter uitgeruste topmodellen waren met iets meer dan 20.000 euro verrassend betaalbaar, zeker in vergelijking met de concurrentie.

Tegenwoordig is de Opel Meriva in Nederland uitsluitend verkrijgbaar als occasion. Goed onderhouden exemplaren met een acceptabele kilometerstand kunnen hier ook heel goedkoop worden gekocht vanaf ongeveer 8.000 euro. Oudere modellen kunnen zelfs worden gekocht vanaf ongeveer 3.000 euro.

Ook op lange termijn blijkt de Opel Meriva een betrouwbare, robuuste auto te zijn. Dure reparaties zijn dan ook zeldzaam. Dit komt de onderhoudskosten ten goede. Hetzelfde geldt voor het lage ledige gewicht van ruim onder de 1,4 ton. Met de populaire benzinemotoren bedraagt de Nederlandse motorrijtuigenbelasting dus slechts iets meer dan 800 euro per jaar.

Design

Exterieur

De Opel Meriva B verschilt visueel sterk van zijn voorganger. De hele carrosserie is hoekiger en moderner gemaakt. De Meriva vertoont een visuele gelijkenis met de Astra en co. die merkliefhebbers met één blik op de koplampen of het radiatorrooster zouden moeten kunnen herkennen. Een visueel hoogtepunt zijn de tegenoverliggende deuren, die bijzonder praktisch blijken in krappe parkeerplaatsen. Wat de koplampen betreft, was er ruimte voor optimalisatie: voor de Opel Meriva B was alleen halogeenverlichtingstechnologie beschikbaar. Xenon- of zelfs LED-koplampen, die voor een beter zicht en dus meer veiligheid hadden kunnen zorgen, waren niet als optie leverbaar.

Interieur

Ook het interieur van de Opel Meriva B is geïnspireerd op modellen uit het eigen gamma, zoals de Opel Astra. In de middenconsole bevinden zich de bekende vele knoppen, die echter verrassend eenvoudig te bedienen zijn na een korte gewenningsfase. Een variabele armsteun completeert de veelvoudige configuratiemogelijkheden op de tweede zitrij, die zowel naar voren als naar achteren kan worden verschoven. Bovendien kunnen de rugleuningen worden versteld en kan de laadvloer worden aangepast.

Goed gekozen materialen en hoogwaardige afwerking zorgen voor een geslaagde totaalindruk van het interieur.

opel-meriva-b-interieur

Veiligheid

De Opel Meriva B overtuigt ook op het gebied van veiligheid. Dit werd bevestigd in de Euro NCAP crashtest, waarin de compacte bestelwagen een topscore van 5 van de 5 sterren kreeg. Naast de airbags en de op veiligheid gerichte carrosserie zijn het gordelalarm en ISOFIX voor de stoelen die een positieve vermelding verdienen. Dit zijn veiligheidsvoorzieningen waar vooral gezinnen, de belangrijkste doelgroep van de Opel Meriva B, veel belang aan hechten.

Alternatieven

De officiële opvolger van de Opel Meriva B, de Opel Crossland X, is in principe een goed alternatief voor zijn voorganger. Ook hij biedt veel ruimte, een hoog rijcomfort en een doordacht concept voor dagelijks gebruik. Het feit dat dit voertuig een SUV is, is dus snel vergeten.

Ook andere compacte bestelwagens die met de Opel Meriva B zouden kunnen concurreren, worden in 2022 niet meer gebouwd. Daartoe behoren de populaire Ford B-Max of de Skoda Roomster, die ook alleen occasion verkrijgbaar zijn. De eerste is bijvoorbeeld lichter dan de Opel Meriva B en dus wendbaarder, maar heeft niet zo'n goede vering en isolatie als de auto uit Rüsselsheim.

FAQ

Welk model is de opvolger van de Opel Meriva B?
Wegens matig verkoopsucces stopte Opel de productie van de Meriva B al in 2017. De officiële opvolger is de Opel Crossland, die echter tot het SUV-segment behoort.
Wat zijn de zwakke punten van de Opel Meriva B?
In vergelijking met zijn voorganger is de Opel Meriva B verrassend betrouwbaar. Alleen het toegenomen olieverbruik en diverse terugroepacties vertroebelen het beeld. Tegelijkertijd blijken de reparatiekosten voor het voertuig echter in veel gevallen verrassend gunstig te zijn.

Beoordelingen voor Opel Meriva

168 Beoordelingen

4,4