Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel_speedster_turbo (4).jpeg

Opel Speedster

1 / 8
opel_speedster_turbo (4).jpeg
opel_speedster (1).jpeg
opel_speedster (1).jpg
opel_speedster (2).jpeg
opel_speedster (2).jpg
opel_speedster_turbo (1).jpeg
opel_speedster_turbo (2).jpeg
opel_speedster_turbo (3).jpeg

Sterke punten

  • Straffe rijprestaties
  • Exclusieve wagen
  • Snelheidsgevoel

Zwakke punten

  • Weinig bekendheid
  • Zicht rondom is echt nihil
  • De Lotus-versie is toch nog ietsje completer

Opel Speedster Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Opel Speedster, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:4.9 - 5.9s
Maximumsnelheid:220 - 243 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):205 - 214 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):8.5 - 8.5 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:3786 x 1708 x 1117 mm
Portieren:2
Kofferruimte:0 - 0 liter
Aanhangergewicht:280

Duitse Lotus

Heel af en toe doen ze bij Opel eens gek en als ze dat doen, dan betrekken ze er graag Lotus bij. Dat was zo met de Lotus Omega, dat gebeurde op een gelijkaardige manier met de Opel Speedster. Want een tweezitsroadster was niet dadelijk wat je van het brave Duitse merk zou verwachten. Toch was de Speedster een vat vol emoties.

Interesse in een Opel Speedster

Opel Speedster tweedehands auto
Opel Speedster dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Dankzij de ontwikkeling in samenwerking met Lotus kan de Opel Speedster - of Vauxhall VXR - bogen op een scherpe afstelling. Niet gewoon scherp maar wel met indrukwekkende rijprestaties.

  • Daarentegen is de Opel Speedster weinig gezien op onze wegen, vooral omdat niemand echt stond te springen op een Speedster van Opel-makelij. Voor sportwagens gingen de kopers vaak elders kijken waardoor de Opel Speedster weinig verkocht werd, en eigenlijk gewoon flopte.

  • Dankzij de lage zit kon de Speedster ook een groot snelheidsgevoel voorleggen, dat was zo bij de lancering, dat werd nog straffer toen Opel een Turbo-versie op de markt zette.

Alle belangrijke gegevens over de Opel Speedster

Motoren

Bij de lancering was de Opel Speedster beschikbaar met een 2.2 benzinemotor met vier cilinders. Die was goed voor 147 pk en 203 Nm. Dat lijkt niet zoveel maar hou in gedachten dat de Speedster slechts 870 kilogram woog. In 2003 verbaasde Opel iedereen door een Tubrogeblazen Speedster af te leveren, de wagen werd voorzien van een tweeliter viercilinder met turbo, goed voor 200 pk. In de UK deed Vauxhall nog beter met de VXR 220, voorzien van 220 pk. Die versie kwam echter niet naar het Europese vasteland.

Met zijn 200 pk deed de Opel Speedster een 0-100’je in slechts 4,9 seconden, hij had een top van 243 km/u. De atmosferische 2.2 deed dat in 5,9 seconden en haalde een topsnelheid van 217 km/u. Met een normverbruik van 8,5 l/100 km bleef ook zijn dorst binnen de perken.

##Afmetingen

Erg groot was de Speedster niet. Hij mat slechts 3,79 meter lang en had een breedte van 1,70 meter. Daarbij was hij slechts 1,12 meter hoog. De twee inzittenden konden maximaal 206 liter bagage meenemen, al de rest moest thuisblijven. Om gewicht te besparen werd een benzinetank met een inhoud van 40 liter geïnstalleerd.

Uitvoeringen

Voor de Speedster was het simpel. Er waren geen aparte uitvoeringen. Er was gewoon een versie zonder turbo en vanaf 2003 ook eentje met turbo.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

De Opel Speedster blijkt een goeie investering te zijn. De atmosferische Speedster kostte nieuw ongeveer 32.000 euro. Kijken we vandaag op de tweedehandsmarkt, dan zien we de wagen aan bijna dezelfde prijs geadverteerd staan in België. Een atmosferische versie met 55.000 kilometer kost nog 22.000 euro, voor een turbogeblazen versie met 200 pk wordt nog 32.000 euro gevraagd.

Je zou gaan denken dat het addertje onder het fiscale gras zit, maar in Vlaanderen is dat alvast niet zo. Ondanks een uitstoot van 202 g/km CO2 kan de turbogeblazen Speedster toch voor een Belasting op inverkeerstelling van € 463,84 ingeschreven worden en de jaarlijkse verkeersbelasting bedraagt dan 541,92 euro. De Euro4-norm die deze wagen meekrijgt is dan misschien de drempel te veel. In Wallonië blijken de belastingen voorlopig nog beter mee te vallen voor dit soort wagen.

Design-highlights en interieur

Opel deed haar best om de Speedster niet teveel te laten lijken op de Lotus Elise waar hij samen mee ontwikkeld werd. De kenmerkende scherpe lijnen en blokkige vlakken die ook de Opel Astra en Vectra uit die periode kenmerkten werden overgenomen op de Speedster. Hij kreeg transparante achterlichten en midden in de achterbumper prijkten twee uitlaateindes boven elkaar.

Veel interieur had de Speedster niet, en datgene dat hij wel had werd sober vormgegeven door Opel. Het stuurwiel had niets van de kenmerkende exemplaren uit de andere Opel-modellen en de boordplank werd minimialistisch ingericht en zelfs zo goed als verticaal opgesteld. Daarbij werd er voor gezorgd zo weinig mogelijk bekleding te gebruiken om de Speedster niet te zwaar te maken. Om verder gewicht te besparen werden ook comfortitems als elektrische ruiten of een verstelbaar stuurwiel weggelaten.

Rijhulp en veiligheid

Een pure Roadster was de Opel Speedster dus, en hij werd niet te veel voorzien van veiligheidsitems, ook alweer om te besparen op gewicht. Hij kreeg ABS en een airbag voor de bestuurder en dat is het zowat.

Alternatieven

Natuurlijk was de veel duurdere Lotus Elise een alternatief voor de Opel Speedster maar begin jaren 2000 had Toyota ook de Toyota MR rondrijden. Een BMW Z3 kan je net als de Audi TT en de Nissan 370Z ook als concurrent zien, al is deze Speedster veel Spartaanser ingericht.

FAQ

Hoeveel personen konden mee rijden in de Opel Speedster?
Vermits het om een roadster gaat, konden slechts twee personen plaatsnemen in de Speedster. Voor meer cabrioplezier moest je bij de Astra zijn.
Hoeveel bagage kan je kwijt in de Opel Speedster?
Er kan 206 liter bagage in de Opel Speedster, als je het dak erop laat.
Hoe exclusief is de Opel Speedster?
Er werden tussen 2001 en 2006 7.200 exemplaren van de Opel Speedster verkocht, waarvan 2.000 Turbo-versies.

Beoordelingen voor Opel Speedster

1 Beoordelingen

5,0