Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
seat-altea-front

Seat Altea

1 / 3
seat-altea-front
seat-altea-side
seat-altea-back

Sterke punten

  • Lekker ruim van binnen
  • Groot aanbod aandrijflijnen
  • Ook in sportieve uitvoeringen

Zwakke punten

  • Niet alle motoren zijn even goed
  • Eerdere bouwjaren inmiddels al redelijk op leeftijd
  • Goedkoop interieur

SEAT Altea Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto SEAT Altea, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:7.5 - 15s
Maximumsnelheid:169 - 220 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):119 - 223 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):4.5 - 9.4 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4280 x 1768 x 1568 mm
Portieren:5
Kofferruimte:409 - 1320 liter
Aanhangergewicht:463 - 620 kg

Seat Altea: veelzijdige MPV uit Spanje

De Seat Altea, gebouwd tussen 2004 en 2015, is een mpv met een sportief karakter. Hij werd, in tegenstelling tot zijn lagere broer de Seat Leon, niet bijzonder goed verkocht. Hij was leverbaar met een verscheidenheid aan motor-en transmissiecombinaties . Lees meer

Interesse in een Seat Altea

Seat Altea tweedehands auto
Seat Altea nieuwe auto
Seat Altea dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Zeer veel ruimte binnenin
  • Ruime keuze aan motoren
  • Zeer betaalbaar als occasion
  • Speels design

Technische gegevens

Motorisatie

De Seat Altea is sinds zijn introductie in 2004 verkrijgbaar geweest met legio motoren, variërend van een efficiënte benzinemotor tot meer krachtige versies. Ook was het mogelijk om een Seat Altea te kopen met een dieselmotor.

In eerste instantie was de kleinste motor die je kon krijgen in de Altea een 1,4-liter viercilinder benzinemotor met 63 kW (85 pk), gekoppeld aan een handbak. Deze aandrijflijn werd later vervangen door een 1,2-liter TSI benzinemotor met 77 kW/105 pk, eveneens gekoppeld aan een handbak, echter met zes versnellingen in plaats van vijf.

Verder waren er nog 1.6, 1.8 TSI en 2.0 FSI en TSI motoren, variërend met vermogens van 91 kW (125 pk) tot 146 kW (200 pk). Die laatste is ook direct de meest krachtige motorisatie die leverbaar geweest in de Seat Altea. Hij was bovendien te combineren met een automatische DSG-transmissie.

De Altea was te bestellen met dieselmotoren die variëren in vermogen tussen de 77 kW (105 pk) en 124 kW (170 pk).

Wat betreft de keuze voor de versnellingsbak is de Seat Altea bijzonder flexibel. Hoewel veel standaardmotoren worden geleverd met een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak, waren in veel gevallen ook automaten met koppelomvormer en een DSG-automaat beschikbaar.

Afmetingen

Een van de sterke punten van de Seat Altea is het ruime interieur. De mpv was dan ook een uitstekende keuze voor gezinnen, die de Seat Leon te klein vonden. Toch is de auto bijzonder wendbaar en is hij dankzij zijn compacte afmetingen zelfs zeer geschikt voor stadsverkeer. De wagen is 4,28 tot 4,47 meter (voor de Altea XL) lang en 1,77 meter breed. De hoogte van de carrosserie bedraagt ongeveer 1,57 meter en de wielbasis is 2,58 meter.

Zelfs de klassieke Seat Altea overtuigt met een grote bagageruimte en kan moeiteloos grotere spullen herbergen. In normale toestand bedraagt de inhoud 409 liter. Als je de achterbank neerklapt, kun je het laadvolume vergroten tot 1.320 liter. Een trekhaak behoort ook tot de extra optie mogelijkheden. Deze is berekend op een maximale draagkracht van 1.200 tot 1.400 kilogram bij rijden met geremde aanhangers en voor maximaal 660 tot 750 kilogram bij ongeremde aanhangers.

SEAT ALTEA
Marktintroductie 2004
Lengte x breedte x hoogte 4,28 - 4,47 m x 1,77 m x 1,57 m
Wielbasis 2,58 m
Inhoud bagageruimte 409 – 1.320 l
Ledig gewicht 1.235 - 1.444 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.855 - 2.089 kg
Cilinderinhoud 1.197 - 1.968 cm3
Vermogen 63 – 146 kW (82 – 200 pk)
Koppel 175 – 350 Nm
Topsnelheid 169 – 220 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 7,7 – 15 sec
Tankinhoud 55 l
Verbruik 4,5 – 7,7 l/100 km
CO₂-uitstoot 119 – 173 g/km

Varianten

De Seat Altea was tussen 2004 en 2015 verkrijgbaar in verschillende varianten. Voor nog meer ruimte bracht Seat een grotere versie op de markt onder de naam Seat Altea XL. Deze versie was 18,7 centimeter langer. Ook dit model was met verschillende benzine- en dieselmotoren leverbaar.

Om in te spelen op de groeiende interesse in de populaire SUV-look, presenteerde Seat in 2007 de Altea Freetrack. Dit was aanvankelijk een concept, maar toen bleek dat de interesse best groot was bracht Seat de auto op de markt. De Seat Altea Freetrack was standaard voorzien van voorwielaandrijving, maar kon optioneel ook besteld worden met permanente vierwielaandrijving. De Freetrack stond vier centimeter hoger boven het wegdek ten opzichte van de andere versies.

Daarnaast bood het Volkswagen-dochterbedrijf de Altea aan in verschillende uitvoeringen. Van Business Line tot aan Sport-up en speciale uitvoeringen zoals de COPA, Clubstyle en 25 Edition.

Prijzen

Wie in de markt was voor een Seat Altea moest minimaal 18.000 euro meenemen naar de dealer. Voor dat geld kreeg je de instap 1,4-liter benzineversie mee. Prijzen voor de dieselvarianten begonnen bij 24.000 euro. Het topmodel, de Altea FR 2.0 TSI met 146 kW (200 pk) kostte minimaal 30.000 euro.

De Seat Altea is niet meer nieuw te koop, enkel nog als occasion. Het goede nieuws daaraan is dat je nu voor relatief weinig geld een Seat Altea kunt kopen. Prijzen beginnen al bij 1.000 euro. Houd er dan wel rekening mee dat je dan een exemplaar koopt met flink wat kilometers op de teller en dat je wellicht het een en ander aan onderhoud moet (laten) doen. De frissere exemplaren uit latere bouwjaren kosten ongeveer 7.000 tot 10.000 euro.

Design

Buitenkant

De Seat Altea overtuigt velen met zijn speelse en toch elegante exterieur. Het opvallendste element zijn waarschijnlijk de ruitenwissers. Deze werken niet alleen in tegengestelde richting, maar worden bovendien na gebruik verborgen achter een randje op de A-stijlen. Bovendien draagt het voertuig het vertrouwde Seat-merkgezicht van die generatie. Het radiatorrooster met Seat-logo en de grote oogvormige koplampen zijn dus ook aanwezig. De speciale modellen zijn voorzien van specifieke visuele kenmerken. De Altea XL ziet er eigenlijk vrijwel hetzelfde uit, maar is ietsje groter en de Freetrack ziet er vooral heel robuust uit.

Binnenkant

Ten opzichte van het exterieur is het interieur soberder. Het is er iets minder fraai als bij de familiemodellen bij Volkswagen, maar daar is de prijs dan ook naar. De afwerking is gewoon prima, de gebruikte materialen voelen echter wat goedkoop en hard aan. De meeste knoppen ga je ook herkennen van het interieur van andere Volkswagen-modellen. Alles werkt bijzonder intuïtief. Later was de Altea ook te bestellen met een infotainmentsysteem, maar dat zat wel op een onhandige plek in het dashboard, waardoor je ogen best ver naar beneden gericht zijn tijdens het rijden.

Veiligheid

De Seat Altea behaalde in 2004 de maximale score van vijf sterren in de Euro NCAP-crashtest. Maar goed, die resultaten vallen in het niet met de eisen die vandaag de dag gesteld worden bij deze test. Het is niet zo dat de Altea dan direct een onveilige auto is, maar het is wel iets om rekening mee te houden. De Altea is standaard voorzien van diverse airbags en ESP.

Alternatieven

De Seat Ateca is de officieuze opvolger van de Altea en biedt dus een mooi alternatief. Deze wagen biedt een comfortabele binnenruimte, een verhoogde zitpositie en, last but not least, een modern en fraai design. Je kunt ook kiezen voor een Opel Meriva occasion. Deze mpv van Opel biedt een flexibel zitconcept, hoog comfort en een fraai design. Andere opties zijn de Ford C-Max of de veel duurdere Mercedes-Benz B-klasse.

FAQ

Wat is de opvolger van de Seat Altea?
De Seat Ateca is in feite de opvolger van de Altea. De vraag naar mpv’s daalde en steeg juist voor SUV-crossovers, vandaar deze keuze van Seat.
Hoe betrouwbaar is de Seat Altea?
De Seat Altea is vandaag de dag nog steeds een betrekkelijk betrouwbare auto. Wel is olieverbruik een terugkerend thema bij de motoren die in de Altea geleverd zijn.
Wat kost de Seat Altea?
Je pikt een Seat Altea al op voor 1.000 euro, maar echt mooie exemplaren kosten al snel zo’n 7.000 euro.

Beoordelingen voor SEAT Altea

39 Beoordelingen

4,5

Meer informatie

Modellen