Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Seat-Arona-Hero

Seat Arona

1 / 3
Seat-Arona-Hero
Seat ibiza y arona 2022 (4)
seat-arona-2021 (3)

Sterke punten

  • Hogere zitpositie
  • Puik onderstel
  • Infotainment en klimaatcontrole

Zwakke punten

  • Generisch design
  • Generisch rijgedrag
  • Duurder dan Seat Ibiza

SEAT Arona Een overzicht

4,0 (2 Beoordelingen)

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto SEAT Arona, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:8 - 13.2s
Maximumsnelheid:172 - 210 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):93 - 115 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):4 - 5.4 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4138 x 1780 x 1537 mm
Portieren:5
Kofferruimte:400 - 1280 liter
Aanhangergewicht:328 - 619 kg

Seat Ibiza gaat op crossover-kamp!

Zowat elke zichzelf respecterende autobouwer moet tegenwoordig één of meerdere crossovers in haar gamma hebben staan. Seat topt het gamma onderaan af met deze Arona, een auto die zijn basis met de Ibiza deelt maar een eigen uitgesproken design krijgt.

Interesse in een Seat Arona

Seat Arona tweedehands auto
Seat Arona nieuwe auto
Seat Arona dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goeie redenen

  • De Seat Arona gebruikt het MQB A0-platform van de Volkswagen Group. Dat zorgt er voor dat deze compacte crossover toegang krijgt tot indrukwekkende snufjes.

  • De Arona beschikt over een subtiel hogere zitpositie dan de Seat Ibiza. Handig qua instap.

  • Seat biedt interessante personalisatiemogelijkheden aan voor de Arona. Zo kan je jouw Arona helemaal eigen maken.

  • Met vermogens van 90 tot 150 pk focust Seat duidelijk op de klant die zoekt naar een ideale mix tussen rijcomfort en een beperkte jaarlijkse taxatie.

Alle belangrijke gegevens over de Seat Arona

Motoren

Bij zijn introductie in 2017 schoof Seat 5 motorversies naar voren voor de Arona. Na de facelift in 2021 werd dat gamma verder gestroomlijnd. Tussen 2017 en 2021 was de Seat Arona te verkrijgen met 1 dieselmotor. Die 1.6 TDI viercilinder was 95 pk en 250 Nm koppel sterk en stuurde zijn vermogen naar de voorwielen via een manuele vijfbak of zeventraps-DSG-automaat. Na de facelift verdween de motor uit het gamma.

Benzinerijders krijgen de keuze uit een 1-liter driecilinder turbobenzine en een 1.5-liter viercilinder turbobenzine. De driecilinder beschikt in zijn basisversie over 95 pk en in zijn meer vermogende versie over 115 pk (vanaf 2020: 110 pk). De viercilinder is 150 pk en 250 Nm sterk en vormt de topmotor voor de Arona. Ook voor de benzinemotoren is voorwielaandrijving standaard. Optioneel kan je de manuele zesbak upgraden naar een DSG-automaat met zeven trappen.

Seat voorziet van de Arona ook een versie op aardgas. Die Arona CNG gebruikt de 1-liter driecilinder turbobenzine in de basis maar slikt ook aardgas. Het vermogen van die uitvoering bedraagt 90 pk en 160 Nm koppel.

Afmetingen

Met zijn lengte van 4.15 meter is de Arona zo’n 10 centimeter langer dan de Ibiza waarop hij zich technisch baseert. De breedte van 1.78 meter en wielbasis van 2.56 meter zijn evenwel identiek. Uiteraard staat de Arona ook net wat hoger op z’n pootjes dan de Ibiza. Al is dat verschil verwaarloosbaar. Wel is het koetswerk van de Arona met z’n 1.55 meter nog eens 11 centimeter hoger dan dat van de Ibiza.

Kort door de bocht kan je dus zeggen dat de Seat Arona een opgepompte Seat Ibiza is. Het effect daarvan merk je vooral in de koffer. Zo bedraagt het koffervolume van de Arona 400 liter. Een mooie 45 liter groter dan de koffer van de Ibiza. Met neergeklapte achterbank stijgt het stouwvolume naar 1.280 liter.

Uitvoeringen

Seat Rijdt haar Arona voor in vier verschillende uitvoeringen. Elk met hun eigen stijl. Zo spreekt Seat over Reference, Style, FR en Xcellence. Reference kan je zien als het instapmodel en doet het vanaf de basis met zwarte dakrails, 8.25-duim infotainmentscherm, vermoeidheidsdetectie en zwarte dakrails (basisuitrusting vanaf de facelift).

Style giet een stijlvol sausje over de Arona en biedt verschillende kleurcombinaties én standaard cruisecontrole. FR en Xcellence zijn de topversies van de Arona. FR spitst toe op sportiviteit, terwijl Xcellence de nadruk op luxe.

Vanaf de facelift is er ook plaats voor uitvoering Move! die de fakkel van uitvoering Xcellence over neemt. Move! laat zich kennen door zaken zoals SEAT Navi System van 9,2” met SEAT CONNECT, Verdonkerde ruiten vanaf B-stijl, duozone airco, licht- en regensensor en een centrale armsteun vooraan.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

De catalogusprijzen van de Seat Arona beginnen bij 16.090 euro (vanaf facelift 20.000 euro) en lopen door tot 30.700 euro voor de Arona FR met 1.5-liter viercilinder (150 pk DSG7).

De tweedehandsprijzen van de Seat Arona maken van de compacte crossover eigenlijk een koopje. De goedkoopste exemplaren tik je al op de kop voor zo’n 12.000 euro. Daarbij is er geen groot prijsverschil tussen de diesel- CNG- of benzineversie.

Design-highlights en interieur

Steeds meer klanten lopen bij automerken de deur plat voor een crossover. Seat speelt in op die vraag met deze Arona, een ruiger broertje van de Ibiza dat diens interieur overneemt maar kan pronken met een net wat grotere koffer.

Facelift leukt ‘m op

Bij zijn lancering in 2017 was er geen twijfel mogelijk, de Arona was een hoger op z’n pootjes gezette Ibiza. Enkel de frivole zwaai aan de C-stijl gaf de Arona een ander karakter. Vanaf de facelift in 2021 mag de Arona echter een stuk meer afstand nemen van Ibiza. Met een stoere voorbumper en sportievere bips. De facelift is makkelijk te herkennen door modelnaam “Arona” die voortaan voluit wordt geschreven.

Klassevol interieur

Binnenin de Arona moeten we eveneens een duidelijk onderscheid maken tussen het pre- en faceliftmodel. Bij zijn lancering laat het interieur van de Arona zich grotendeels baseren op dat van de Ibiza. Met een vergelijkbare respectabele afwerking en opbouw van het dashboard. Na de facelift in 2021 introduceert Seat een fraai streepje digitalisatie in het interieur. Met een digitale instrumentencluster en zwevend infotainmentscherm. Het geeft de binnenzijde van de Arona een meer moderne look.

Rijhulp en veiligheid

Bij zijn debuut in 2017 kreeg de Seat Arona de maximumscore van vijf sterren op de Euro NCAP-crashtests. Degewenst kan de Arona beschikken over zaken zoals een noodrem, cruisecontrole en de nodige airbags. Vanaf de facelift introduceert Seat zaken zoals een rijstrookassistent, verkeersbordherkenning en automatische grootlichten.

Alternatieven

Het B-crossover-segment is er eentje van velen. Waardoor de Arona de nodige concurrentie heeft te dulden. Denk maar aan rivalen zoals de Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka, Volkswagen T-Roc, Nissan Juke, Mazda CX-3, Hyundai Kona, Citroën C3 Aircross, Fiat 500X… het aanbod aan alternatieven lijkt bijna eindeloos!

FAQ

Heeft de Seat Arona vierwielaandrijving?
Nee. De Seat Arona wordt exclusief geleverd met voorwielaandrijving.
Heeft de Seat Arona een automaat?
Ja. Maar niet standaard. Optioneel kan je de compacte crossover uitrusten met een DSG-automaat met dubbele koppeling.
Wat kost de Seat Arona?
De catalogusprijzen van de Seat Arona starten bij om en bij de 20.000 euro in 2022.