Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Elektrische auto opladen

Alles wat je moet weten over het opladen van elektrische auto’s

Het opladen van elektrische auto’s roept bij sommigen nog vragen op. Daarom leggen we op deze pagina uit welke mogelijkheden en technologieën er zijn voor het opladen van elektrische auto’s.

Hoe lang moet een elektrische auto opladen?

Er zijn drie belangrijke factoren die de oplaadtijd van een elektrische auto beïnvloeden:

Ladeleistung

Laadvermogen

Dit is het maximale stroomsterkte waarmee de batterij van een elektrische auto kan worden opladen, uitgedrukt in kW. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller het opladen gaat.

Akkukapazität

Capaciteit batterij

Dit is de hoeveelheid energie die de batterij kan opslaan, uitgedrukt in kWh. In het algemeen geldt: hoe hoger de batterijcapaciteit, hoe groter de actieradius, maar ook hoe langer het duurt om die volledig op te laden.

Außentemperatur

Buitentemperatuur

Koude en hitte kunnen het opladen van de batterij van elektrische auto’s vertragen, omdat de temperatuur de chemische processen in de batterij beïnvloedt.

De laadtijd voor elektrische auto's berekenen

Om de oplaadtijd te berekenen, voer je de accucapaciteit en het oplaadvermogen van de auto of het oplaadpunt in de volgende formule in:

oplaadtijd elektrische auto berekenen

Mann lädt weißes E-Auto

logo

Oplaadtijdcalculator

Oplaadtijdcalculator

Welke elektrische auto vind je bijzonder interessant?

Topmerken

  • Mercedes-Benz
  • BMW
  • Volkswagen
  • Audi
  • Skoda
  • Porsche
  • Tesla

Andere merken

    Selecteer model

    Selecteer variant

    Elektrische auto’s

    Ontdek nu de beste aanbiedingen en modellen bij AutoScout24

    Zo ziet de oplaadinfrastructuur in België eruit

    De oplaadinfrastructuur in België evolueert voortdurend, maar blijft een van de grootste uitdagingen voor de ontwikkeling van elektrische auto's.

    Zo ziet de oplaadinfrastructuur in België eruit

    De laadinfrastructuur in België evolueert voortdurend, maar blijft een van de grootste uitdagingen voor de ontwikkeling van elektrische auto's. Hier volgt een kort overzicht van het oplaadnetwerk in België:

    Laadinfrastructuur in België

    In België is de oplaadinfrastructuur voor elektrische auto's veel beter ontwikkeld in Vlaanderen, dankzij de ambitie van de lokale overheid. In totaal zijn er 56.500 oplaadpunten in België, verdeeld over 15.800 stations. Van dit totaal bevindt 76,4% zich in Vlaanderen, 13,2% in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is goed voor de resterende 10,4%.

    Informatie afkomstig van het Belgian Mobility Dashboard (https://www.mobilitydashboard.be/fr/main/dashboard/)

    AC und DC Ladestationen

    AC- en DC-laadstations: Wat is het verschil?

    AC-laadstations Dit zijn ‘gewone’ laadpunten, die werken met wisselstroom. Dit wordt door de elektrische auto omgezet in gelijkstroom. AC-laadpunten zijn bijvoorbeeld openbare of privélaadpalen, of het stopcontact thuis.

    DC-laadstations Dit zijn de snellaadstations, die werken met gelijkstroom. Dat is al direct de stroomsoort die de auto nodig heeft, waardoor het opladen (veel) sneller gaat.

    Kostenlose Lademöglichkeiten

    Gratis opladen

    Soms bieden winkelcentra of gemeenten gratis oplaadmogelijkheden aan. Dan kun je een bepaalde tijd of zelfs onbeperkt gratis opladen. Nu elektrisch rijden steeds gangbaarder wordt, worden gratis oplaadmogelijkheden echter steeds minder vaak aangeboden.

    Parkplatz mit Tanksymbol

    Laadpunten van bedrijven

    Sommige bedrijven willen elektrisch rijden bij hun werknemers en/of klanten bevorderen. Ze komen hen bijvoorbeeld tegemoet met laadpunten die tijdens het werk of een werkbezoek gebruikt kunnen worden.

    Flexibel opladen met een eigen laadstation: de wallbox

    Een wallbox is een laadpunt voor een elektrische auto bedoeld voor thuis. En wallbox suggereert dat die aan de muur is bevestigd, maar dat hoeft niet altijd. Dit zijn de voordelen:

    check
    Hoog laadvermogen
    check
    Altijd voor jou beschikbaar
    check
    Goed beveiligd
    check
    Intelligente aanvullende functies
    check
    Kostenbesparing door eigen stroomtarieven
    check
    Mogelijkheid om te laden met eigen zonnepanelen

    Vind de juiste wallbox voor je elektrische auto

    Hier moet je op letten als je een wallbox wilt kopen:

    Ladeleistung

    Laadvermogen

    Een wallbox heeft meestal een laadvermogen van 11 of 22 kW (3-fasen). Een wallbox met 22 kW heeft alleen zin als de boordlader van jouw auto dat vermogen aan kan.

    Steckertyp

    Type stekker

    Het is belangrijk dat de wallbox compatibel is met het stekkertype van jouw auto. In Europa is de Type 2-stekker inmiddels standaard, dus deze wordt ook voor de meeste wallboxen gebruikt.

    Ladekabel

    Oplaadkabel

    Er is keuze uit een wallbox met stekker of een vast geïnstalleerde kabel. Een vaste kabel is duurder, maar biedt meer gemak. Voor onderweg is dan wel een eigen laadkabel nodig.

    De wallbox installeren

    Dit moet je weten:

    wallbox charges white hybrid car

    Een wallbox kan doorgaans bij elke privéparkeerplaats worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld in de garage, maar ook buiten onder de carport of aan de buitenmuur naast de oprit of privéparkeerplaats. Belangrijk: omdat een wallbox een hoogspanningsaansluiting vereist, moet de installatie en aansluiting van de wallbox altijd worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf dat is geregistreerd in de installateurslijst van de netwerkexploitant.

    Photovoltaik-Anlage

    Elektrische auto en zonnepanelen: een interessante combinatie

    Heb je zonnepanelen op je dak of overweeg je de installatie daarvan? Goed! Je kunt de opgewekte energie namelijk ook gebruiken voor het opladen van je elektrische auto. Zo bespaar je nog meer energiekosten en het is extra goed voor het milieu.