Als je een nieuwe auto hebt gekocht (nieuw of tweedehands) moet die zo snel mogelijk op je naam worden gezet. Zo wordt het doorgaans ook in de verkoopovereenkomst afgesproken. Daar hoort uiteraard ook (verplicht) een autoverzekering bij.
Als je een nieuwe auto hebt gekocht (nieuw of tweedehands) moet die zo snel mogelijk op je naam worden gezet. Zo wordt het doorgaans ook in de verkoopovereenkomst afgesproken. Daar hoort uiteraard ook (verplicht) een autoverzekering bij.
Een autoverzekering kan je vinden bij verschillende aanbieders. De meest gekende zijn banken en makelaars, al zijn er tegenwoordig ook verzekeringen die exclusief online werken. Gelukkig zijn er verschillende vergelijkingstools op het internet te vinden die je kan gebruiken om zo je ideale verzekeringspartner te vinden. Wie zoekt, die maakt zeker winst.
Ben je op zoek naar de juiste verzekering, dan zal je al snel termen zoals ”BA”, ”Full Omnium” en ”Kleine Omnium” tegenkomen.
BA is de afkorting van Burgerlijke Aansprakelijkheid en is in België de verplichte wettelijke minimumverzekering. Die dekt lichamelijke en materiële schade toegebracht aan derden. Of anders gezegd: heb je een ongeval in fout, dan zal jouw verzekering de kosten (herstellingen, medisch, vergoedingen,...) op zich nemen die toegebracht zijn aan alles en iedereen buiten jezelf en je voertuig. Interessant: ook passagiers van jouw voertuig worden gedekt door deze verzekering. Vaak bieden verzekeringen ook een bestuurdersverzekering aan als extra.
Een Omnium kan je zien als de meest uitgebreide verzekering die je voor je voertuig kan nemen. In zo’n Omnium zit uiteraard Burgerlijke Aansprakelijkheid maar vaak ook nog zaken zoals brandschade, diefstalverzekering, glasbreuk en materiële schade (aanbod verschilt per verzekering). Het meest belangrijke aan een Omnium is dat als je auto na een ongeval total loss wordt verklaard, je verzekering de waarde van je wagen vóór het verlies zal vergoeden.
Een Kleine Omnium of Mini Omnium is een stuk goedkoper dan een volledige Omnium maar dekt minder zaken. Burgerlijke Aansprakelijkheid blijft ook hier standaard. Daarnaast zal je verzekering vaak niet meer de waarde van je wagen volledig vergoeden bij een total loss. Veel verschillende aanbieders, dat betekent natuurlijk ook veel verschillende formules. Kijk dus zeker altijd even na welke voorwaarden er zijn en wat er juist gedekt wordt in je verzekering. Om zo niet voor verrassingen te komen staan.
Rij je jaarlijks minder dan 10.000 km? Dan kan het profijtelijk zijn om te kiezen voor een kilometerverzekering. Bij zo’n verzekering betaal je letterlijk voor het aantal gereden kilometers. Hoe minder km’s je rijdt, hoe goedkoper de verzekering! Wel belangrijk om weten; ga je doorheen het jaar toch over de opgegeven km’s, dan betaal je een vrij forse meerprijs per kilometer.
Vergeet bij het kiezen (of veranderen) van verzekering ook zeker niet om je schadevrije jaren door te geven (lees: jaren waarin je verzekerd was maar geen ongeluk hebt veroorzaakt). Die zogenaamde bonus malus loopt van 0 tot 22. Des te lager dit cijfer, des te meer “korting" je krijgt.
Interessant om weten is dat verzekeringen deze bonus malus overnemen van je vorige verzekering én dat bij de aanschaf van een tweede wagen in het gezin op een andere verzekerde vaak de bonus malus van het ander voertuig mits wat onderhandelen overgenomen kan worden. Of iets duidelijker: stel dat jullie in het gezin al jaren met één auto rijden op jouw naam en je partner besluit een tweede auto op zijn of haar naam te zetten, dan mag die in principe de bonus malus overnemen.