Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Auto invoeren uit Duitsland (2022)

Een auto invoeren uit Duitsland kan een slimme manier zijn om je droomauto aan een lagere prijs te kopen. Jonge tweedehandswagens zijn vaak goedkoper bij onze oosterburen. Lees er hier alles over.

Waarom zou je een auto importeren uit Duitsland?

Daar zijn verschillende redenen voor te noemen. Allereerst is het aanbod van tweedehands auto’s in Duitsland veel groter dan bij ons. En een groter aanbod betekent vaak ook een lagere vraagprijs en daar profiteer je van. Een tweede reden kan zijn, dat bepaalde modellen in België niet geleverd worden. Zoek je dus een specifiek model of kleurencombinatie? Dan kan het zijn dat je in Duitsland terecht moet.

Waar koop je een auto in Duitsland?

Een auto in Duitsland kopen kan op meerdere manieren. Een goede start is alvast door via Autoscout24 je zoekgebied in te stellen op Duitsland. Zo kan je op zoek gaan naar een “Gebrauchtwagen”. Ook een “Jahreswagen” kan interessant zijn. Dit zijn tweedehands auto’s van tussen de 6 en 18 maanden oud die vaak gebruikt zijn door medewerkers van het automerk. Zo’n fabrieksoccasion is vaak zeer aantrekkelijk geprijsd en heeft een lage kilometerstand.

Vervolgens plan je best een fysiek bezoek aan de autodealer. Het is alleen wel belangrijk om je bezoek goed voor te bereiden, zodat teleurstelling wordt voorkomen. Denk hierbij aan de volgende dingen:

  • Doe wat onderzoek naar reële prijzen in Duitsland. Iets wat te mooi om waar te zijn lijkt, is dat meestal ook.
  • Hou er rekening mee dat Duitsers op een andere manier verkopen en onderhandelen
  • Zorg dat je weet welke administratieve stappen je moet nemen om een auto te importeren uit Duitsland.
  • Onderschat de taalbarrière niet. Spreek je zelf geen Duits? Vraag hulp aan iemand die wel Duits spreekt.

Trek rustig wat tijd uit om meerdere dealers te bezoeken. Misschien wordt je favoriete automodel ook wel elders aangeboden, maar dan voor een betere prijs, of met minder kilometers op de teller!

Auto importeren uit Duitsland: welke papieren heb je nodig?

Als je nog nooit een auto uit Duitsland hebt gehaald, besef dan dat je aardig wat moet regelen voordat je nieuwe auto bij jou voor de deur staat. Heb je je droomauto gevonden, dan is het goed om bij de verkoper te vragen naar de volgende papieren:

  • Kentekenbewijs deel 1 en 2 (Fahrzeugschein)
  • Kopie van het Duitse keuringsbewijs
  • Onderhoudsboekje

Met deze papieren kun je zien of het om een betrouwbare auto gaat. Kan de verkoper een of meerdere papieren niet laten zien? Laat de auto dan staan. De kans is dan groot dat je een auto met mankementen koopt, of dat de kilometerteller is teruggedraaid. Zoek in dat geval verder.

Als je wel een auto hebt gevonden waar alle papieren bij zitten en waar je zelf een goed gevoel bij hebt, dan kun je de auto kopen. Om de auto straks in België op naam te kunnen zetten, heb je naast het Duitse kentekenbewijs en een kopie van het keuringsbewijs ook nog het volgende nodig:

  • Koopovereenkomst
  • Certificaat van overeenstemming (COC)

Zodra je alle benodigde papieren hebt en de koop is afgerond, dan wordt het tijd om het transport naar België te regelen.

Hoe importeer je je nieuwe auto naar België?

Er zijn verschillende manieren waarop je je auto van Duitsland naar België kunt brengen, namelijk:

  • Zelf rijden
  • Transport regelen
  • Een oplegger huren

Het makkelijkste is het om zelf naar huis te rijden met je auto (regel hiervoor transitplaten bij de garage waar je de auto koopt!). Je kunt dan meteen goed uitproberen hoe de auto rijdt. Zelf een aanhanger of oplegger huren kan ook, als je de juiste auto hebt om deze te mogen trekken. Je kunt ook een transportbedrijf inschakelen die de auto voor zo’n 500 euro naar huis brengt. Onderweg is je Duitse tweedehands auto dan wel verzekerd.

Je Duitse auto op naam laten zetten

In België kan je jouw Duitse wagen (digitaal) aanbieden aan de douane. Die checken dan of al het papierwerk in orde is en of er nog BTW moet betaald worden. Daarna krijg je van de douane een attest waarmee je jouw nieuwe aanwinst kan laten keuren in een Belgisch keuringscentrum. Geraakt je auto door de Belgische keuring? Dan zal je een document krijgen om je auto in te schrijven bij de DIV. Via dit document zal je een Belgische kentekenbewijs krijgen en kan je de weg op (na verzekering)!

Artikel delen