Ga naar hoofdinhoud

Autokrassen verwijderen: een complete gids (2025)

Een kras op je auto? Geen paniek! Want vaak kan je zelf de kras verwijderen, zodat je grote kosten bespaart. Autoscout24 legt je uit welke stappen je kan ondernemen... en wat je vooral niet moet doen.

Iedere autobezitter kent het frustrerende gevoel wanneer je een kras op je auto ontdekt. Of het nu gaat om een oppervlakkige kras veroorzaakt door een struik, een sleutel of een diepere kras door een ongelukje: krassen op de auto zijn vervelend en kunnen de waarde van je voertuig negatief beïnvloeden. Gelukkig zijn er talloze manieren om krassen te verwijderen of in ieder geval minder zichtbaar te maken. In dit artikel lees je alles over het verwijderen van krassen, van doe-het-zelf methodes tot professionele behandelingen.

Inhoud

Soorten krassen op de auto

Niet elke kras is hetzelfde. Om de juiste methode voor verwijdering te kiezen, is het belangrijk om eerst te begrijpen welk type kras je hebt. Over het algemeen zijn er drie soorten:

  1. Oppervlakkige krassen: Deze krassen worden ook wel “clear coat krassen” genoemd en bevinden zich in de bovenste laklaag van je auto. Vaak lijken ze erg omdat ze wit of zilver van kleur zijn. Echter zijn dit de makkelijkste krassen om te verwijderen.
  2. Medium diepe krassen: Deze krassen zitten door de clear coat beschermlaag en zitten in je gekleurde lakklaag.
  3. Diepe krassen: Diepe krassen gaan door alle laklagen heen en tonen kleurloze primer of zelfs metaal. Deze krassen vereisen in de meeste gevallen professionele hulp.

Auto-Kras-Verwijderen-01

Hoe bepaal je de diepte van een kras?

Dankzij hierboven weet je welke drie soorten krassen je tegen kan komen op het koetswerk van je auto. Hoe herken je echter met welke kras je hebt te maken? Een eenvoudige manier om te bepalen hoe diep een kras is, is door met je vingernagel over de kras te gaan:

  • Blijft je vingernagel niet haken? Dan is het waarschijnlijk een oppervlakkige kras in de bovenste toplaag (clear coat).
  • Voel je een duidelijke groef? Dan is het een medium tot diepe kras.

Een andere methode is het nat maken van de kras. Als de kras tijdelijk verdwijnt, is het meestal een oppervlakkige kras. Blijft de kras zichtbaar, dan zit hij dieper in de laklaag.

Benodigdheden voor krasverwijdering

Ben je zelf van plan om een kras te verwijderen? Dat kan in het geval van oppervlakkige tot medium diepe krassen vaak perfect. Zorg echter wel dat je de juiste materialen hebt voor je begint. Hieronder vind je een lijst van materialen die je nodig kan hebben:

  • Microvezeldoeken: Deze zijn zachter dan klassieke handdoeken of doeken. Microvezeldoeken vind je in een autospeciaalzaak of doe-het-zelver.
  • Autoshampoo: Uiteraard moet je de oppervlakte proper maken voor je aan het werk gaat.
  • Polijstmiddel: Dit heeft een licht schurend effect en egaliseert daardoor de kras met de rest van de lak.
  • Krasverwijderaar: Vergelijkbaar met polijstmiddel maar “krasverwijderaars” zijn vaak kits die een all-in-one oplossing bevatten
  • Lakstift: Bij een erkende dealer of online kan je via een kleurcode exact de lakkleur van je auto in stiftvorm bemachtigen. Daarmee kan je haarfijn retoucheren bij diepere krassen.
  • Schuurpapier: Enkel gebruiken voor diepe krassen. Gebruik schuurpapier met korrel P800. Dit kan zowel handmatig als machinaal. Zorg ervoor dat je steeds een glijmiddel gebruikt bij het schuren. Dit kan je vinden bij autospeciaalzaken (bijvoorbeeld van Sonax of Meguiar’s).
  • Wax: Wax zorgt ervoor dat je terug een beschermlaag zet op de aangepakte oppervlakte.
  • Autopolijstmachine: Dit is optioneel, maar kan handig zijn wanneer je grotere oppervlakten in één keer wil egaliseren. Werkt meestal in combinatie met een applicator pad (licht schuurpapier) en glijmiddel.

Oppervlakkige krassen verwijderen

Voor deze krassen kun je vaak zelf aan de slag. Volg daarvoor het onderstaande stappenplan (contacteer bij twijfel steeds professionele hulp!):

  1. Was het gebied grondig met autoshampoo
  2. Zorg dat de oppervlakte volledig droog is
  3. Breng een krasverwijderaar of polijstmiddel aan op een microvezeldoek.
  4. Wrijf in cirkelvormige bewegingen over de kras.
  5. Herhaal dit meerdere keren indien nodig.
  6. Spoel af en droog het gebied.
  7. Breng wax aan om de lak te beschermen.

Auto-Kras-Verwijderen-02

Medium diepe krassen verwijderen

Ook diepere krassen die in de laklaag zitten kan je vaak nog zelf verwijderen. Volg daarvoor het onderstaande stappenplan (contacteer bij twijfel steeds professionele hulp!):

  1. Reinig het gebied grondig met autoshampoo.
  2. Zorg dat de oppervlakte volledig droog is.
  3. Gebruik een lakstift die overeenkomt met de kleur van je auto.
  4. Breng voorzichtig een dunne laag lak aan in de kras.
  5. Laat goed drogen (minstens 24 uur).
  6. Gebruik fijn schuurpapier om het oppervlak egaal te maken.
  7. Polijst het gebied en breng wax aan.

Diepe krassen verwijderen

Deze krassen zijn vaak te ernstig voor een doe-het-zelf aanpak. Professionele hulp is dus aangeraden. Ben je toch zelf van plan de kras te verwijderen, volg dan onderstaande stappen:

  1. Reinig het gebied grondig met autoshampoo.
  2. Gebruik een primer (indien metaal zichtbaar is).
  3. Lak in laagjes bij met een lakstift of spuitbus.
  4. Schuur en polijst voorzichtig na volledige droging.
  5. Overweeg professionele hulp als je niet zeker bent.

Professionele Krasverwijdering

Soms is het beter om een professional in te schakelen. Vooral bij:

  • Diepe krassen
  • Grote beschadigingen
  • Lakbeschadigingen op gevoelige plekken

Een professional gebruikt geavanceerde apparatuur en technieken zoals spot repair, airbrush technieken of zelfs het overspuiten van delen van de auto. Dit zijn zaken die je niet zomaar thuis kan als je een optimaal resultaat wil.

Veelgemaakte fouten bij krasverwijdering

  1. Gebruik van schuursponsjes of agressieve middelen.
  2. Geen test uitvoeren op een klein oppervlak.
  3. Te veel druk uitoefenen bij het polijsten.
  4. Overslaan van waxen na polijsten.
  5. Verkeerde kleur lak gebruiken.

Krassen op je auto voorkomen

We moeten je teleurstellen, het is onmogelijk om krassen op je auto te voorkomen. Zelfs het kleinste zandkorreltje dat rondvliegt in een windvlaag heeft een licht schurend effect op je voertuig. Het is dan ook grotendeels een mythe dat de ronde krassen op een auto het gevolg zijn van de wagen te wassen (al dan niet via de carwash).

Toch is voorkomen vaak beter dan genezen. Met deze tips minimaliseer je dus de kans op krassen:

  • Was je auto regelmatig en op de juiste manier. Gebruik daarvoor de twee-emmer-methode, een microvezel washandschoen en een microvezel droogdoek. Gebruik ook een professionele shampoo.
  • Leg een keramische laag op je auto. Dit kan je door een professional laten doen, of tegenwoordig ook zelf met een spuitbus (bijvoorbeeld van Meguiar’s).
  • Laat je auto wrappen, dit kan ook met een doorzichtige folie om je lak te beschermen.
  • Parkeer je auto binnen.
  • Parkeer uit de buurt van drukke parkeerplaatsen.
  • Gebruik een autohoes, maar niet als het voertuig buiten staat geparkeerd. Door de bewegingen van de wind wordt de hoes één groot stuk schuurpapier dat de kleinste onzuiverheid op je auto zal gebruiken om krassen te maken.
  • Laat geen scherpe voorwerpen op of tegen de auto rusten.

Auto-Kras-Verwijderen-03

Besluit

Het verwijderen van krassen op je auto hoeft geen dure of moeilijke klus te zijn. Met de juiste kennis en materialen kun je veel zelf doen. In autospeciaalzaken vind je de nodige materialen om zelf krassen uit je voertuig te krijgen. Laat je zeker ook informeren, lees altijd goed de handleiding en bekijk desnoods video’s online.

Bij twijfel of té diepe krassen is het altijd verstandig om een professional te raadplegen om verdere schade te voorkomen. Tenslotte is het steeds beter om te voorkomen dan genezen. Dus door je auto te wassen met kwalitatieve producten, een beschermlaag te leggen en gewoonweg op te letten kom je al een heel ‘end.

Ja, maar alleen zeer lichte krassen. Tandpasta werkt als een mild schuurmiddel.

Ja, mits je de juiste middelen gebruikt en voorzichtig te werk gaat.

Kijk naar de kleurcode op het chassis of in het instructieboekje van je auto.

Een goed uitgevoerde reparatie is bijna onzichtbaar en blijft jaren goed.

Bij diepe krassen, als metaal zichtbaar is, of als je twijfelt aan je eigen vaardigheden.

Artikel delen

Alle artikels

Hoofdfoto autokeuring

Autokeuring in België: alles wat je moet weten

Advies · Auto onderhoud
P90379407 highRes bmw-i3-120-ah-techni

Welk gereedschap heb je nodig om thuis je elektrische wagen te onderhouden?

Advies · Auto onderhoud
48 hoofdbeeld

Zo hou je je elektrische auto zo lang mogelijk als nieuw

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer