De eerste stap is het wassen van de auto. Dat is het makkelijkste in een carwash. Hier wordt de hele auto met borstels gewassen en gedroogd. Afhankelijk van het wasprogramma kunt u ook wax laten aanbrengen. Dat is allemaal heel eenvoudig en snel gebeurd en de kosten variëren per carwash en programma.
Hoewel een carwash praktisch is, dient u er toch rekening mee te houden dat de borstels in een carwash kleine, fijne krassen veroorzaken. Beter zijn stoffen doeken of borstels van microvezel. Zij veroorzaken aanzienlijk minder krassen. Het verzegelen en wassen in een carwash is duidelijk minder goed dan dat u de auto met de hand wast. Met name matte lakken hebben in een carwash te lijden en worden hierdoor steeds gladder en glanzender. Kwalitatief gezien is een zorgvuldige handwas altijd beter dan de carwash. Als u echter geen hoge eisen stelt en vooral vuil en modder wilt verwijderen, is een bezoek aan de carwash meestal voldoende.
In principe geldt: een vuile wagen moet u op tijd wassen, omdat het vuil ook altijd de lak aantast en deze dof laat worden. In de winter moet u uw auto duidelijk vaker wassen om het agressieve strooizout te verwijderen.
Een goede wasbeurt met de hand is altijd beter dan de wasstraat en zorgt bijna altijd voor het beste resultaat. Dit kunt u vrij eenvoudig zelf doen, maar er zijn ook veel gespecialiseerde bedrijven die dit voor u kunnen doen. U kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Het beste begint u in een wasbox met de hogedrukreiniger. Voor een paar euro kunt u uw auto van grof vuil bevrijden en vooral in de wintermaanden het gevaarlijke strooizout van de onderkant afspoelen.
U kunt beter afzien van de waxoptie met de hogedrukspuit of een schuimborstel. Het eerstgenoemde geval is niet met goede autowax te vergelijken en bovendien worden de ruiten vuil. En in het tweede geval komen er net als in de carwash krassen op uw lak. Gebruik na de behandeling met de hogedrukreiniger een spons en lakshampoo en was uw auto nog een keer met de hand. Vergeet hierbij eventuele spleten en de velgen niet. Hiervoor zijn speciale reinigers verkrijgbaar, vooral voor lichtmetalen velgen. Na het wassen kunt u uw auto het beste met een lederen doek afdrogen.
Als de auto droog is, lijkt hij bijna als nieuw. In de volgende stap verzorgt u de lak en het oppervlak ter conservering en bescherming van de lak.
Na het wassen kunt u uw auto voor een perfect onderhoud het best van een waxlaag voorzien of polishen. Voor kunststof- en chroomoppervlakken zijn speciale onderhoudsmiddelen verkrijgbaar die de oppervlakken als nieuw laten glanzen en tegelijkertijd een beschermlaag vormen. U kunt de droge lak met een autowax oppoetsen. Gebruik hiervoor een schone, zachte doek of een microvezeldoek. De lak gaat hiervan glanzen en is beter bestand tegen vuil.
Als uw lak al wat ouder of dof is, kiest u beter voor polish in plaats van wax. De lak krijgt dan weer meer glans. Lees altijd de gebruiksinstructies van de betreffende producten.
Een langaanhoudende bescherming biedt een nano-lakverzegeling. Deze wordt na een zorgvuldige reiniging aangebracht en zorgt ervoor dat u nieuw vuil vaak maandenlang gewoon kunt afborstelen.
Tip: U moet ook de rubberen afdichtingen regelmatig onderhouden: smeer de deurrubbers en afdichtingen van schuifdaken 1 – 2-keer per jaar in met een speciaal rubberonderhoudsmiddel (silicone olie). Hierdoor verlengt u hun levensduur aanzienlijk en kunnen zij niet breken.
Reinig uw ruiten van binnen en buiten gewoon met een gangbare glasreiniger – bij voorkeur niet in de zon. Gebruik hiervoor papieren doekjes of een microvezeldoek. Vergeet de buitenspiegels niet. Wees bij de achterruit voorzichtig vanwege de fijne streepjes van de achterruitverwarming. U mag deze niet per ongeluk afkrabben, want anders valt de achterruitverwarming uit.