Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mag je met winterbanden in de zomer rijden?

In België is er geen wetgeving die zegt dat het verboden is om met winterbanden in de zomer te rijden. Toch hangen er enkele risico’s vast aan het rijden met winterbanden in de zomer.

Net zoals er geen wetgeving in België is die je verbiedt om zomerbanden te gebruiken in de winter, is er geen regel die zegt dat je niet met winterbanden mag rijden in de zomer. Toch is verder rijden met je winterbanden in warmere temperaturen niet zonder effect. Dit zijn de 3 hoofdredenen:

1. Langere remweg

Winterbanden zijn specifiek ontworpen om optimaal te presenteren wanneer temperaturen onder de 7 graden celsius duiken. Daar tegenover staat dat ze minder goed presteren dan een zomerband eenmaal de temperaturen boven de 7 graden klimt. Wil dat zeggen dat een auto met winterbanden compleet onbestuurbaar wordt? Dat nu ook weer niet.

Vooral de remafstand is de dupe eenmaal je boven de 7°C rondrijdt met winterbanden. Bij droog weer, een buitentemperatuur van 15°C en aan 50 km/u is de remafstand van een auto op winterbanden al 25% langer dan bij een auto op zomerbanden. Stijgt de temperatuur verder, dan wordt de remweg aan eenzelfde snelheid nog langer.

2. Hoger verbruik

Door de gebruikte rubbersoort is de rolweerstand van winterbanden groter dan bij zomerbanden in dezelfde maat. In de winter is dit de keerzijde van de extra veiligheid die je in ruil krijgt. In de zomer zorgt de rolweerstand alleen maar voor een hoger energieverbruik en een hogere CO2-uitstoot bij een auto met verbrandingsmotor. En meer brandstof/ energie verbruiken, dat voel je natuurlijk vooral in de portemonnee.

3. Hogere slijtage

Over je portemonnee gesproken, winterbanden vergen een bepaalde investering natuurlijk. Het zou dan ook zonde zijn om die investering sneller teniet te doen. In mensentaal: Winterbanden slijten sneller bij warm weer omdat ze gemaakt zijn van zacht rubber. Hoewel je dus normaal enkele winters op pad kan met je winterbanden, is het perfect mogelijk om ze compleet op te rijden in één zomer.

Extra: Minder rijcomfort

Een hogere rolweerstand, een langere remweg en een vaag stuurgevoel op hogere snelheden bij hoge temperaturen; je winterbanden in de zomer op je auto laten steken heeft ook een impact op het rijcomfort. Niet enkel qua stuurgevoel en veiligheid maar ook qua geluidscomfort. Want een winterband stoot meer decibel uit tijdens het rijden dan een zomerband.

Artikel delen

Alle artikels

48 hoofdbeeld

Zo hou je je elektrische auto zo lang mogelijk als nieuw

Advies · Auto onderhoud
Hoofdfoto

Professioneel onderhoud: een must voor elektrische en hybride auto's

Advies · Auto onderhoud
Hoofdfoto

Het koelsysteem van EV-batterijen: onderhoud is levensnoodzakelijk

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer