Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Winterbanden: wat zijn de regels in het buitenland?
Félix Bouland · 04/11/2022 · 3 min gelezen
In de winter hoeft het niet altijd te sneeuwen om gladde wegen te veroorzaken. Toch zijn winterbanden in ons land niet verplicht. Maar hoe zit het in andere landen? Een overzicht.
Net als de vraag of er sneeuw gaat vallen en of er een witte Kerst gaat zijn, vragen veel mensen zich elk jaar af of ze winterbanden moeten laten monteren. Als de temperaturen onder 7 graden Celsius zakken, bieden winterbanden nu eenmaal meer grip dan zomerbanden. Zoals we eerder al bekeken, is het dus een kwestie van veiligheid.
Op dit moment zijn winterbanden in België niet verplicht. Maar wij zijn niet de enigen zonder wet rond dit specifieke type rubber. Er zijn nog andere landen zonder winterbandverplichting, zoals Frankrijk, Spanje, Denemarken, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. U kunt dus naar die landen reizen zonder ander rubber te monteren. Toch raden, net als bij ons, de meeste automobilistenverenigingen in die landen het gebruik van winterbanden aan in winterse omstandigheden.
Frankrijk: een geval apart
Zoals we zeiden zijn winterbanden in Frankrijk door de wegcode niet verplicht. Maar onze zuiderburen hebben zes bergketens (de Vogezen, de Jura, de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief en het Armoricaans Massief) waar winterbanden niet alleen aangeraden zijn, maar zelfs noodzakelijk. Op die manier kunnen ook tweewielaangedreven auto’s probleemloos tot aan het skistation, en geraakt de postbode in zijn Fiat Panda 4x4 overal. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en ijs zijn sneeuwkettingen eventueel verplicht.
Verplicht bij winterse omstandigheden
Sommige Europese landen verplichten winterbanden alleen bij winterse omstandigheden. Logisch: in de zomer sneeuwt het immers niet. Die ‘tijdelijke’ verplichting kan dus letterlijk gezien worden als een verplichting tout court. Veiligheid gaat immers voor.
Dat is het geval in het Groothertogdom Luxemburg, Zwitserland, Noorwegen, Duitsland, Italië (15/10 - 15/4), Slovakije en Tsjechië (1-11 – 1/4). Reist u naar een van die landen of rijdt u er in de winter door, dan moet u de juiste maatregelen nemen.
Duitsland aanvaardt alleen winterbanden met een symbool van een sneeuwvlok op een berg. Tot 2024 worden vierseizoensbanden met de aanduiding M+S aanvaard wanneer ze voor 1 januari 2018 geproduceerd zijn.
Verplicht in een bepaalde periode
In de rest van Europa zijn winterbanden verplicht. Toch gelden er vaak nog verschillende regels, zoals de periode waarin de banden verplicht zijn. In Oostenrijk bent u verplicht met winterbanden te rijden tussen 1/11 en 15/4. In Finland geldt die periode van 1/12 tot eind februari. IJsland verplicht ze van november tot 14/4, Zweden van december tot maart.
Verantwoordelijkheid
Vertrekt u naar een land met winterbandverplichting zonder aangepaste banden, dan bent u zelf verantwoordelijk. In Zwitserland riskeert u bijvoorbeeld een boete wanneer u de weg blokkeert als u niet meer vooruit geraakt. In sommige gevallen wordt uw schade bij een ongeval zelfs niet vergoed.
Het belangrijkste advies dat we u kunnen geven, is dus dat u zich inleest in de specifieke regels van het land waar u naartoe reist en de landen die u doorkruist. Een gewaarschuwd chauffeur is er immers twee waard.