Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Autoleasing: wat is en hoe werkt het precies?

Om je te kunnen verplaatsen met de auto heb je verschillende opties: een nieuwe of tweedehands auto kopen, er één huren of een deelauto. Maar een optie bij zowel bedrijven als particulieren, is leasing. Maar wat houdt dat precies in? Lees verder

Financiële vs operationele leasing

Eerst en vooral moeten we een onderscheid maken tussen de twee belangrijkste vormen van leasing met elk hun eigen geplogenheden: financiële en operationele leasing. In dit artikel zal de focus voornamelijk liggen op de operationele leasing, maar we lichten toch ook de andere variant toe.

Financiële leasing

Financiële leasing is – zoals de term eigenlijk al aangeeft – eerder een financiële dienstverlening die in principe veel weg heeft van een klassieke financiering voor auto’s. De leasemaatschappij of bank die een financieel leasecontract aanbiedt, koopt de auto vraagt een maandelijkse bedrag gedurende een vooraf bepaalde termijn om de wagen ter beschikking te stellen aan de leasenemer. Daarbij kan het bedrijf dat de auto gebruikt, de waarde afschrijven op de balans en op het einde van het contract krijgt het de mogelijkheid om het voertuig over te kopen aan het restwaardebedrag dat vooraf overeengekomen werd met de leasemaatschappij. Die restwaarde bedraagt wettelijk gezien maximaal 15%. De aankoopwaarde van het voertuig min de restwaarde wordt dus tijdens de looptijd van de financiële leasing door de leasingnemer afbetaald aan de leasinggever, plus een servicekost en interesten. In regel zijn bijkomende diensten zoals verzekering en onderhoud niet inbegrepen, maar daarover kunnen aparte afspraken gemaakt worden tussen de twee partijen.

Operationele leasing

Wanneer er in de volksmond gesproken wordt over leasing, ook bij een ‘private lease’ voor particulieren, dan hebben we het over het algemeen over ‘operationele leasing’. En daarbij draait het net om die diensten die in principe niet vervat zitten in een contract rond financiële leasing. Als je als bedrijf een operationeel leasecontract of als particulier een private lease afsluit, stelt de leasemaatschappij je voor een maandelijks bedrag de auto ter beschikking, inclusief een reeks kosten en diensten.

Daarbij hoef je je in principe bijvoorbeeld niets aan te trekken van belastingen, verzekering, de kost van het onderhoud en andere zaken die komen kijken bij het gebruik van een auto. Die zitten allemaal vervat in het maandelijkse bedrag dat overeengekomen is bij het afsluiten van het leasecontract. Wanneer het leasecontract afgelopen is, geef je als gebruiker de auto gewoon terug aan de leasemaatschappij. In tegenstelling tot bij een financiële leasing is het bij een operationele leasing niet de gewoonte om als gebruiker de auto te kopen na afloop van het contract. De auto wordt dus in principe gezien als een dienst aan, niet als een bezit van de gebruiker.

Algemeen - cupra

Hoe gaat het in zijn werk?

Om een leasecontract af te sluiten, zijn er verschillende opties. Zo kan je rechtstreeks bij één van de bekende** leasemaatschappijen** aankloppen, maar ook een aantal banken bieden dit soort contracten aan. Nog makkelijker is wanneer je een contract afsluit bij de garage, waar je in de meeste gevallen toch moet zijn om een auto te kiezen. Of via een online leasemaatschappij. Tegenwoordig zijn er op gezette tijden zelfs private lease-aanbieders die mensen in supermarkten of het shoppingcenter aanspreken. Keuze te over dus.

Looptijd, kilometers en restwaarde

Het leasecontract wordt afgesloten voor een bepaalde looptijd en een bepaald aantal kilometers per jaar. Een typisch leasecontract heeft een looptijd van 4 jaar en een jaarlijkse kilometrage van 25.000 km. Maar dat kan variëren naargelang de noden van jou als gebruiker. Wil je een goedkoper leasecontract, dan kan je een langere looptijd kiezen, een lagere jaarlijkse kilometerstand of een combinatie van beide.

Dat komt enerzijds omdat een auto wanneer hij nieuw is en ingeschreven wordt meteen een groot stuk van zijn waarde verliest. De daaropvolgende jaren is het waardeverlies kleiner, dus als je hem wat langer dan 4 jaar leaset, wordt die initiële afschrijving gespreid over meer jaren. Een veel langere looptijd heeft dan weer een negatieve invloed omdat een oudere auto nu eenmaal minder waard is. Anderzijds zorgt een lage kilometerstand er op het einde van het contract voor dat de leasemaatschappij de auto voor meer geld zal kunnen doorverkopen. De leasemaatschappij zal dus met beide parameters rekening houden bij de bepaling van de maandprijs. Omdat ‘premium’ auto’s vaak niet enkel een hoge aankoopprijs hebben, maar ook een hogere restwaarde, is hun maandelijkse leaseprijs niet noodzakelijk duurder. Zit de leasemaatschappij ernaast bij de bepaling van de restwaarde, bijvoorbeeld door een veranderende markt, dan is dat niet jouw zorg. Je maandbedrag verandert niet.

algemeen - vw

Autokeuze

Operationele leasing is dus een dienst waarbij je de auto zonder zorgen en zonder groot engagement kan gebruiken en zowat alles inbegrepen is. Daar betaal je ook voor. Voor de keuze van de auto zijn er grosso modo twee mogelijkheden: ofwel stel je zelf het model van je dromen samen dat vervolgens door de leasemaatschappij besteld wordt, ofwel ga je voor een door de leasemaatschappij samengestelde configuratie. Dat laatste kan ervoor zorgen dat de maandprijs lager is, omdat de leasemaatschappij bij de keuze van de specificaties rekening houdt met wat de herverkoopwaarde zal zijn. En in sommige gevallen krijgen ze op bepaalde configuraties meer korting van de autobouwer die bepaalde specificaties wil promoten, of wanneer het op die manier stockwagens snel wil verkopen.

Eens je een model, een bepaalde uitrusting, een looptijd en een jaarlijkse kilometerstand bepaald hebt, teken je het contract en wordt de auto door de leasemaatschappij besteld. Wanneer de auto er is, schrijft de leasemaatschappij hem in en sluit een verzekering af, waarna hij aan jou wordt geleverd. Een pasklare oplossing om je mobiliteit te garanderen dus. Het enige wat jij moet doen, is elke maand netjes betalen, en daarmee is de kous af.

Leasing - deloitte

In de praktijk

Natuurlijk zijn er een aantal zaken waar je je in de praktijk over moet ontfermen tijdens het gebruik. Je auto netjes houden bijvoorbeeld, en op tijd op onderhoud gaan.

Onderhoud en herstellingen

Afhankelijk van het model dat je koos, is moet het onderhoud na een bepaald aantal maanden of een bepaald aantal kilometers uitgevoerd worden. De factuur van het onderhoud gaat rechtstreeks naar de leasemaatschappij, want het onderhoud is inbegrepen in het contract. Hetzelfde geldt voor bandenwissels, voor zover het om normale slijtage gaat.

Bij abnormale slijtage of bij schade kunnen er extra kosten aangerekend worden. Dat zal bij schade afhangen van de verzekering die inbegrepen is in het contract. Vaak is er als je zelf in fout bent een vrijstelling, een bedrag dat je zelf moet betalen. Na afloop van het contract, wanneer je de auto terug binnenbrengt, wordt hij ook gecheckt op schade en kunnen er eventueel extra kosten in rekening worden gebracht. Rond die controles en de aanrekening van de schade, bestaan regels die opgesteld werden door Renta, de vereniging van leasemaatschappijen.

Onderhoud

Tanken, boetes en keuring

Tanken doe je uiteraard ook zelf, en afhankelijk van je contract betaal je dat rechtstreeks of via een tankkaart. In dat laatste geval worden de tankkosten toegevoegd aan de maandelijkse factuur van je leasewagen. Ook boetes betaal je zelf, maar omdat de auto ingeschreven staat op naam van de leasemaatschappij, zullen de boetes naar de leasemaatschappij verzonden worden. Die bezorgt ze dan netjes aan jou. Maar naast de boete zelf kan het ook zijn dat je daarbovenop aan de leasemaatschappij nog een kost moet betalen omdat er bij het doorsturen ook administratie komt kijken.

Naar de autokeuring moet je in principe niet als je een contract hebt met een looptijd van 4 jaar, aangezien personenwagens de eerste 4 jaar vrijgesteld zijn. Heb je een contract met een looptijd van meer dan 4 jaar (of een bestelwagen, die wel jaarlijks naar de autokeuring moet), dan ga je ofwel zelf ofwel gaat de garage – afhankelijk van de bepalingen in je leasecontract.

Leasing - mini (premium)

Artikel delen

Alle artikels

All car costs and budget

Autokosten en Budget

Advies · Autokosten
Ontdek meer