Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Routeplanners en navigatie: het bos door de bomen

De tijd van navigatie via kaarten en stratenatlassen ligt gelukkig ver achter ons. Routeplanners en navigatiesystemen zijn stevig ingeburgerd, ook al omdat ze vandaag meer doen dan enkel de weg wijzen. Maar welke kies je? Lees verder

Er zijn mensen die vandaag niet meer achter het stuur kruipen zonder de hulp van één of andere vorm van navigatie. Sommige systemen, voornamelijk de geconnecteerde, melden immers ook snelheidsbeperkingen, verkeers- en snelheidscontroles, waarschuwen voor gevaren op de weg en eventuele lage emissiezones, ... Handig! Maar je kan ook voor je vertrek al je route plannen. We bekijken de handigste online systemen en apps, maar ook de ingebouwde navigatie.

Online

Een mogelijkheid waar heel wat mensen dagelijks gebruik van maken, zijn de online routeplanners. De populairste is ongetwijfeld Google Maps, maar er zijn ook andere opties, zoals ViaMichelin voor wie een toeristische route wil plannen of 'A Better Route Planner' (ABRP), specifiek ontworpen om het leven makkelijker te maken van wie met een elektrische auto rijdt. Tegenwoordig bestaan ze ook als app of zelfs rechtstreeks ingebouwd in de auto.

Google Maps

Google is wereldwijd de meest gebruikt zoekmachine, en de gratis routeplanner van Google is dan ook bijzonder populair. Het is niet alleen mogelijk om bestemmingen te kiezen op basis van je zoekresultaten in Google, maar je kan ook surfen naar maps.google.com en daar je bestemming(en) zoeken. Bovendien bestaat ook de mogelijkheid om in de buurt of in de buurt van je route en bestemming bezienswaardigheden, winkels, tankstations en tegenwoordig ook oplaadpunten voor je elektrische auto te tonen. Check zeker ook de verschillende instelmogelijkheden wat het vertrekuur betreft en de routeberekening (tolwegen, snelste, kortste, …). Je kan je bestemming of route rechtstreeks naar je smartphone of in sommige gevallen rechtstreeks naar je auto sturen, zodat je daar niet opnieuw moet zoeken.

GoogleMapssend-to-car

ABRP

Wie lange reizen wil maken met de elektrische auto, kan in steeds meer modellen de auto zelf de route en de laadstops laten berekenen. Maar wat opzoekwerk vooraf kan stress vermijden, bijvoorbeeld wanneer je elektrisch naar je vakantiebestemming rijdt. En dan is ‘A Better Route Planner’ een aanrader. Je kiest er met welk model je rijdt, hoeveel marge je wil voor je opnieuw gaat opladen en je eindbestemming, en de website geeft je een overzicht van de ideale oplaadstops en hoeveel tijd en geld je reis gaat kosten. ABRP is er ook als smartphone-app.

ABRP Polestar

ViaMichelin

Ben je niet noodzakelijk op zoek naar de snelste route, maar wil je eerder een toeristische of gastronomische uitstap plannen, dan is ViaMichelin misschien wel iets voor jou. Je kan er verschillende types routes laten berekenen volgens je eigen wensen en kijken waar de mooie wegen te vinden zijn (de groen aangeduide wegen op de Michelin-kaart), toeristische bezienswaardigheden of restaurants. Michelin is niet voor niks een uitgever van kaarten en gastronomische gidsen. Ook van ViaMichelin bestaat een app.

Smartphone-apps en navigatietoestellen

Smartphones hebben bij de meeste mensen de rol van de klassieke losse navigatietoestellen (TomTom, Garmin, ...) overgenomen. Je hebt hem immers voortdurend op zak, en als je na het parkeren nog naar de exacte eindbestemming moet wandelen, kan dat ook gewoon met routebegeleiding via je smartphone. Bovendien beschik je dankzij de dataverbinding in combinatie met de juiste app ook over een geconnecteerde ervaring, met bijvoorbeeld ook live verkeersinformatie of veiligheids- en flitswaarschuwingen (iets wat niet in alle Europese landen toegelaten is, dus check dat voor je vertrek). Dat alles kan ervoor zorgen dat je veel data verbruikt, iets om rekening mee te houden als je een mobiel abonnement hebt met een beperkt aantal data. Weet dat je bij een aantal apps de mogelijkheid hebt om op voorhand (stukken) wegenkaarten of de omgeving van een vooraf berekende route op te slaan in het geheugen van je telefoon.

algemeen apps - Lynk & Co

Gebruik je je smartphone als navigatietoestel, zorg dan wel dat je dat op een veilige en wettelijke manier doet. In een houder ofwel gekoppeld aan het infotainmentsysteem van je auto via bijvoorbeeld Android Auto, Apple CarPlay of een soort mirroring, zodat je het kan gebruiken via het centrale scherm in je auto.

Dit zijn enkele van de populairste navigatie-apps voor smartphones, naast de apps van de eerder vermelde online routeplanners:

Waze

Waze is één van de populairste gratis apps voor navigatie onderweg. De reden daarvoor is omdat het niet alleen navigatie biedt, maar ook de gegevens van andere gebruikers verzamelt, bijvoorbeeld de snelheid en verkeersdoorstroming, en ook door gebruikers zelf ingevoerde waarschuwingen zoals snelheidscontroles of incidenten om zo de routeberekening en navigatie te verbeteren.

Waze built-in Renault

Coyote

Voor Waze was Coyote dé manier om gewaarschuwd te worden voor gevaren, snelheidsbeperkingen en flitscontroles onderweg. Ook vandaag biedt Coyote (via een app of een specifiek toestel) op een goede manier die functionaliteit, maar qua routeberekening is Waze de betere optie. De Coyote app is bovendien betalend. Uit Nederland is ook Flitsmeister overgewaaid, met gelijkaardige functionaliteiten.

Coyote

Apple Maps

Deze app, die aanwezig is op de producten van Apple, biedt vergelijkbare functionaliteiten als Google Maps. Als iPhone-gebruiker kan je kiezen uit beide.

Here

De kaarten van Here Maps worden door een aantal autobouwers gebruikt voor de navigatie in hun modellen, maar er is ook een gratis app die je gratis kan downloaden. Het voordeel van Here Maps is dat je gratis kaartgegevens van volledige regio's of landen kan downloaden voor offline gebruik, wat handig is wanneer je geen data kan of wil gebruiken (bijvoorbeeld in Zwitserland, waar elke MB vaak veel geld kost).

Ingebouwde navigatie

In het dashboard van de auto ingebouwde systemen zijn er uiteraard ook nog altijd. Daarbij moet een verschil gemaakt worden tussen geconnecteerde systemen, die gebruik maken van een SIM-kaart om via het mobiele netwerk verbinding te maken met het internet, en niet-geconnecteerde systemen.

Niet-geconnecteerde systemen

Deze navigatiesystemen zijn meestal iets goedkoper in aankoop en maken gebruik van lokaal opgeslagen kaartgegevens, vaak op een SD-kaart. Het nadeel van die systemen is dat de kaartgegevens snel verouderd zijn omwille van nieuwe wegen, veranderde verkeerssituaties en andere gebeurtenissen die ervoor zorgen dat ons wegennet voortdurend evolueert. Om die kaarten terug up-to-date te krijgen, zal je in veel gevallen moeten aankloppen bij de autobouwer of de leverancier van je navigatiesysteem, vaak een betalende upgrade. Meestal heb je ook een exact adres nodig, eerder dan een aanknopingspunt dat geconnecteerde systemen online vinden. Goed voor wie basic noden heeft op het vlak van navigatie en geen gebruik maakt van de extra's die geconnecteerde systemen bieden.

Ingebouwde navigatie BMW

Geconnecteerde systemen

Dit zijn vaak iets duurdere systemen, en er hangt soms ook een abonnementskost aan vast voor de dataverbinding en extra services als live verkeersgegevens of regelmatige 'over-the-air' updates. Maar je bent er wel zeker van dat je steeds beschikt over de meest recente gegevens en dat je de meest efficiënte routeberekening hebt. Je kan ze eigenlijk vergelijken met de navigatie-apps op je smartphone, maar dan zonder dat je die moet gebruiken. En hoewel een aantal automerken hun eigen systeem bouwen, al dan niet met het gebruik van kaartgegevens van derde partijen, zijn er ook steeds meer merken die samenwerken met de leveranciers van systemen voor op je smartphone. Het meest bekende is Google Automotive (niet Android auto - ook van Google, maar dat is eerder een koppeling tussen de apps op je smartphone en het scherm van het infotainmentsysteem van je auto). Dit systeem maakt gebruik van de functionaliteiten die je ook vindt op je laptop of smartphone, inclusief navigatie via Google Maps en spraakbediening via Google Assitant.

algemeen geconnecteerd DIeteren Olympus

Nog een voordeel van ingebouwde geconnecteerde systemen is wat ze kunnen betekenen wanneer je elektrisch rijdt. Zo houdt het navigatiesysteem van heel wat elektrische auto's rekening met de laadstatus van de batterij, en stelt bijvoorbeeld laadstations voor onderweg wanneer het laadniveau niet toereikend is voor de volledige reis. Als kers op de taart wordt in dat geval de batterij gepreconditioneerd voor een geplande stop aan de snellader, zodat er langer opgeladen kan worden aan het maximale vermogen en je dus sneller met een opgeladen batterij je reis verder kan zetten.

Ingebouwd navigatiesysteem Oplaadstops Mini

Conclusie

Het aanbod van routeplanners en navigatiemogelijkheden is bijzonder groot. Afhankelijk van je noden en of je al dan niet beschikt over een smartphone met een voldoende omvangrijk data-abonnement, heb je dus heel wat mogelijkheden. Test er verschillende uit en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Maar vooral: hou het veilig onderweg en gebruik je navigatie handsfree.

Artikel delen

Alle artikels

Hoofdfoto

LPG: een voordelig alternatief voor benzineauto's

Advies · Autotechnologie
KOPFOTO

De toekomstige technologieën die elektrische wagens beter zullen maken

Advies · Autotechnologie
Verlaging-auto-belgie

Auto verlagen in België: Dit zijn de (wettelijke) regels

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer