Ga naar hoofdinhoud

Alles wat je moet weten over het aanrijdingsformulier: een complete gids (2025)

Heb je een verkeersongeval? Dan kan je best het aanrijdingsformulier gebruiken. Geen paniek, Autoscout24 legt je uit hoe je dat doet.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of je nu een doorgewinterde chauffeur bent of net je rijbewijs hebt behaald, de kans bestaat altijd dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Op zo'n moment is het belangrijk om kalm te blijven en de juiste stappen te ondernemen. Een cruciaal onderdeel van deze procedure is het invullen van het aanrijdingsformulier. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over dit formulier: wat het is, waarom het belangrijk is, hoe je het correct invult en wat je na het invullen moet doen.

Inhoud

Wat is een aanrijdingsformulier?

Het aanrijdingsformulier, ook wel Europees schadeformulier genoemd, is een standaarddocument dat gebruikt wordt bij verkeersongevallen binnen Europa. Het formulier is bedoeld om de betrokken partijen de mogelijkheid te geven om op een overzichtelijke en gestructureerde manier informatie uit te wisselen over het ongeval. Om zo achteraf discussie tot een minimum te beperken.

Het aanrijdingsformulier bestaat uit twee hoofddelen: een deel dat beide bestuurders samen invullen (voorzijde) en een deel dat elke bestuurder afzonderlijk kan invullen (achterzijde). Het uiteindelijke doel van het formulier is om verzekeringsmaatschappijen snel en accuraat te informeren over de toedracht van het ongeval.

Aanrijdingsformulier 01

Waarom is het aanrijdingsformulier invullen belangrijk?

Zoals hierboven al kort aangehaald kan het correct invullen van een aanrijdingsformulier ervoor zorgen dat verzekeringsmaatschappijen efficiënter kunnen werken. Daardoor kan verkeersongeval zo snel mogelijk worden afgehandeld. Dat is goed voor alle betrokken partijen.

Een correct ingevuld aanrijdingsformulier heeft meerdere functies:

  • Bewijsvoering: Het document kan later dienen als bewijs in het geval van een juridisch geschil.
  • Snelle schadeafhandeling: Verzekeringsmaatschappijen gebruiken het formulier om de schadeafhandeling sneller en efficiënter te laten verlopen.
  • Uniformiteit: Doordat het formulier gestandaardiseerd is, wordt verwarring voorkomen, zeker wanneer het ongeval zich in het buitenland voordoet.

Wanneer gebruik je een aanrijdingsformulier (en wanneer niet)?

Je gebruikt een aanrijdingsformulier wanneer er sprake is van een verkeersongeval met schade aan voertuigen of letsel. Dit geldt ook als het lijkt alsof er weinig schade is: zelfs bij ogenschijnlijk kleine aanrijdingen is het verstandig om het formulier in te vullen. Het is daarnaast aan te raden om altijd een blanco formulier in je auto te bewaren, samen met een pen.

Er zijn echter ook situaties waarin je géén aanrijdingsformulier hoeft te gebruiken:

  • Bij een eenzijdig ongeval zonder schade aan derden (bijvoorbeeld wanneer je zelf tegen een paaltje rijdt): in dat geval kun je de schade rechtstreeks melden aan je eigen verzekeraar.
  • Bij een aanrijding waarbij de politie ter plaatse komt en zelf een proces-verbaal opstelt: hoewel het nog steeds nuttig kan zijn om gegevens vast te leggen, is het formulier dan niet verplicht.
  • Als het om een vandalisme-incident gaat (zoals een ingeslagen ruit of bekrassing), want dat valt buiten de categorie verkeersongeval.

Toch blijft het in twijfelgevallen verstandig om het formulier alsnog in te vullen. Het helpt bij de verslaglegging en voorkomt misverstanden.

Aanrijdingsformulier 02

Hoe vul je het formulier in? Stap voor stap

Hieronder bespreken we de belangrijkste stappen bij het invullen van het aanrijdingsformulier:

  • Stap 1: Persoonlijke gegevens - Vul je naam, adres, contactgegevens en rijbewijsnummer in.
  • Stap 2: Verzekeringsgegevens -Vermeld de naam van je verzekeringsmaatschappij, polisnummer en eventueel tussenpersoon.
  • Stap 3: Gegevens van het voertuig - Noteer het kenteken, merk, type en eventuele aanhanger.
  • Stap 4: Gegevens van de andere partij - Vul ook de gegevens van de tegenpartij in. Dit doe je gezamenlijk.
  • Stap 5: Omschrijving van het ongeval - Gebruik het vak met genummerde vakjes om aan te geven wat er precies gebeurd is. Kruis de juiste vakjes aan en maak indien nodig extra aantekeningen.
  • Stap 6: Situatieschets - Teken een eenvoudige maar duidelijke schets van de situatie. Vermeld de posities van de voertuigen, rijrichtingen, verkeersborden, stoplichten, enzovoorts.
  • Stap 7: Handtekeningen - Beiden partijen moeten het formulier ondertekenen. Zonder handtekening is het formulier niet rechtsgeldig.

Veelgemaakte fouten bij het invullen van het aanrijdingsformulier

Na een verkeersongeval is de kans groot dat de adrenaline door je lichaam giert. Daardoor kan bovenstaand stappenplan plots extreem moeilijk lijken. Hieronder geven we dus even de veel voorkomende fouten bij het invullen van het aanrijdingsformulier mee.

  • Onvolledige informatie: Zorg dat je alle vakken invult. Onvolledige formulieren kunnen leiden tot vertraging in de schadeafhandeling.
  • Geen handtekening: Vergeet nooit te tekenen. Zonder handtekening is het formulier waardeloos.
  • Geen duidelijk onderscheid tussen schuld en feitelijke beschrijving: Probeer bij het invullen van het formulier geen schuldvraag te behandelen. Laat dit over aan de verzekeraars.
  • Onduidelijke schets: Een slordige of onduidelijke tekening kan voor misverstanden zorgen. Neem de tijd om dit goed te doen.

Wat gebeurt er na het invullen van het formulier?

Je hebt het aanrijdingsformulier correct ingevuld en nog even gekeken dat je geen vaak voorkomende fouten hebt gemaakt? Dan ben je er bijna! Nu is het nog een kwestie van enkele acties te ondernemen ter plaatse en daarna (indien mogelijk).

Ter plaatse:

  • Beide partijen krijgen een kopie van het aanrijdingsformulier (meest doordruk)
  • Maak foto’s van de situatie en schade met je smartphone
  • Noteer eventueel contactgegevens van getuigen

Nadien:

  • Informeer je verzekering en stuur je aanrijdingsformulier op (je verzekering geeft je daarvoor alle info hoe je dit best doet)

Aanrijding met een buitenlandse partij

Alsof een verkeersongeval niet erg genoeg, kan een aanrijding met een buitenlandse partij de zaak bemoeilijken door de potentiële taalbarrière. Gelukkig is het aanrijdingsformulier een Europees gestandaardiseerd document. Je kan het dus ook gebruiken bij een ongeval met een bestuurder uit een ander Europees land. Het formulier ziet er in elk land hetzelfde uit qua structuur en nummering. Dit maakt het invullen eenvoudiger, zelfs als er een taalbarrière is.

Digitaal aanrijdingsformulier

In sommige landen, waaronder Nederland en België, zijn inmiddels ook digitale versies van het aanrijdingsformulier beschikbaar via apps. Deze apps begeleiden je stap voor stap door het proces en sturen de informatie automatisch naar de verzekeraar. Let op: niet elke verzekeraar accepteert digitale versies, dus controleer dit vooraf. De Belgische politie raadt de app Crashform aan die door de Belgische verzekeringssector werd ontwikkeld.

Aanrijdingsformulier 04

Juridische gevolgen van het aanrijdingsformulier

Hoewel het aanrijdingsformulier geen juridisch bindend document is, kan het wel gebruikt worden als bewijsstuk in een rechtszaak. Alles wat je noteert kan dus tegen je worden gebruikt. Wees daarom eerlijk, feitelijk en zorgvuldig bij het invullen.

Besluit

Het aanrijdingsformulier is een onmisbaar hulpmiddel bij verkeersongelukken. Door het correct en volledig in te vullen, help je jezelf en je verzekeraar bij een snelle en eerlijke afhandeling van de schade. Zorg dat je weet hoe het formulier werkt, zodat je in een stressvolle situatie goed voorbereid bent. Neem de tijd om het formulier samen met de andere partij door te nemen, blijf kalm en duidelijk, en geef altijd de feiten weer zonder schuld toe te geven. Zo voorkom je misverstanden en versnelt het de administratieve afwikkeling.

Ja, het is verstandig om het formulier altijd in te vullen, ook bij kleine schade. Zo voorkom je later discussies met de andere partij of je verzekeraar.

Noteer zoveel mogelijk gegevens (kenteken, voertuig, beschrijving van de bestuurder) en maak foto's. Doe aangifte bij de politie en meld het incident bij je verzekeraar.

Ja, op de achterzijde van het formulier kun je zelf een toelichting of aanvulling schrijven. Meld dit ook bij je verzekeraar.

Dat hangt af van je verzekeraar. Sommige accepteren digitale formulieren, anderen nog niet. Controleer dit vooraf bij je maatschappij.

Noteer dit duidelijk op het formulier en schakel indien nodig direct medische hulp in. Letselschade valt vaak onder een andere verzekeringsprocedure.

Artikel delen

Alle artikels

All insurance change

Soorten autoverzekeringen

Advies · Autoverzekering
Ontdek meer