Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Elektrische mobiliteit
Focus: Elektrische mobiliteit

Een tweedehandsauto leasen: de voor- en nadelen

Het leasen van een tweedehandswagen brengt enkele voordelen met zich mee, vooral lagere kosten en een snellere levertermijn. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? En wat zijn de nadelen?

De automarkt in België, maar ook in de rest van Europa, is steeds meer aan het verschuiven van een eigendomsmodel naar een gebruiksmodel, waarbij je kan betalen voor heel wat huur- en leasediensten om voor een vast maandelijks bedrag een auto te kunnen gebruiken zonder extra rompslomp. Natuurlijk is leasen al langer een populair gegeven voor professionals, maar private lease heeft de laatste jaren ook flink aan populariteit gewonnen.

Toch kunnen de maandelijkse bedragen nog steeds hoog liggen als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een ruimere of een beter uitgeruste wagen. Dan kan het interessant zijn om een tweedehandsauto te leasen. Deze optie is vooral sinds de chiptekorten van 2021 en 2022 populair geworden, aangezien een tweedehandsauto direct beschikbaar is, in tegenstelling tot de vele maanden en zelfs jaren dat je moe(s)t wachten op de levering van een nieuw model. Maar zijn er ook nadelen? We leggen de pro’s en contra’s even naast elkaar.

Voordelen van een tweedehandsauto leasen:

  • Particulier of professioneel: om aan de vraag van de markt te voldoen, kan je tegenwoordig ook als particulier een tweedehandsauto leasen dankzij private lease.

  • Lagere prijs: omdat er al een groot deel van de afschrijving is gebeurd, kan je een tweedehandswagen goedkoper leasen dan een nieuwe – de maandelijkse prijs houdt namelijk vooral rekening met de restwaarde van de auto na afloop van het contract. Is het verschil in restwaarde kleiner, dan betaal je maandelijks minder.

19C0225 069

  • Meer auto voor het geld: een lagere leaseprijs betekent natuurlijk ook dat je op zoek kan gaan naar een groter of beter uitgerust model dan mogelijk zou zijn als je een nieuwe wagen zou leasen. Daarmee worden deze wagens bereikbaarder voor wie een kleiner budget heeft. Het is trouwens ook mogelijk om een jong gebruikt model te leasen, waardoor je ook via tweedehands leasing niet in een verouderde wagen hoeft te rijden.

  • Gemakkelijke oplossing: je betaalt simpelweg een maandelijks bedrag waarin verzekering, onderhoud en wegenbelasting zitten inbegrepen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de administratie en ook je budget wordt er overzichtelijker mee.

  • Weinig risico’s: ondanks de gebruikte staat van de wagens, worden ze wel grondig nagekeken en desnoods hersteld door de leasebedrijven voor ze worden vrijgegeven aan nieuwe klanten. Je krijgt dus ook nog steeds garantie en onderhoud is meestal inbegrepen in de leaseprijs, waardoor je je geen zorgen moet maken.

Nadelen van een tweedehandsauto leasen:

  • Gebruikte auto: ondanks het feit dat een tweedehands leasewagen grondig wordt nagekeken op schade en gebreken, is het nog steeds een gebruikte auto. Kleine slijtage zoals steenslag, lichte krasjes of slijtagesporen in het interieur kunnen nog steeds aanwezig zijn. Ook kan het zijn dat je al in een ietwat verouderd model rijdt, bijvoorbeeld als er net een nieuwe generatie of een facelift op de markt is gekomen.

  • Zelf samenstellen niet mogelijk: in tegenstelling tot een nieuwe auto, kan je een tweedehandswagen niet samenstellen naar wens, dus ook niet als je hem leaset. Je bent dus afhankelijk van het beschikbare aanbod om een wagen te vinden die aan je wensen en verwachtingen voldoet.

DB2020AU01739 large

  • Zelfde beperkingen als een gewoon leasecontract: ook bij het leasen van een tweedehandswagen zijn er bepaalde voorwaarden die vastgelegd zijn in het leasecontract, zoals een jaarlijkse kilometrage, een bepaalde termijn en de verplichting om de wagen in een originele en goede staat te behouden. Na afloop ben je ook geen eigenaar van de wagen en is de restwaarde dus niet van jou.

  • Iets hogere kans op herstellingen: omdat er al een bepaald aantal kilometers is afgelegd met de wagen, is er iets meer kans dat slijtagedelen vervangen moeten worden of kapot kunnen gaan tijdens de leasetermijn. Dat zit normaal gesproken inbegrepen in de leaseprijs, maar het kan dus zijn dat je met een tweedehands leasewagen iets vaker bij de garage moet zijn dan met een nieuw model.

Conclusie

Een tweedehandswagen leasen is een interessante optie als je snel op zoek bent naar een wagen tegen een vast maandelijks bedrag, of als je minder wil betalen voor hetzelfde model. Er zijn natuurlijk ook nadelen aan verbonden, maar die zijn niet zo verschillend ten opzichte van het leasen van een nieuwe wagen – vooral het niet zelf kunnen samenstellen van de wagen en de gebruikte staat van het model kunnen een struikelblok zijn voor potentiële klanten. Het is wel een goede manier om snel, betaalbaarder en risicovrij te kunnen genieten van een auto, zowel voor particulieren als professionals.

Anderzijds neemt deze formule meer aanbod weg van de traditionele tweedehandsmarkt, terwijl er opnieuw meer focus wordt gelegd op restwaarde, wat de aanschafprijzen verder omhoog duwt. Een logisch gevolg van de marktverschuiving naar een gebruiksmodel in plaats van een eigendomsmodel, maar dus slecht nieuws voor wie een auto wil bezitten en daar dus meer geld voor over zal moeten hebben.

P90258975 highRes the-new-bmw-5-series

Artikel delen

Alle artikels

KOPFOTO

Subsidies voor de aanschaf van een elektrische wagen: aankooppremie, belastingvoordeel en meer

Advies · Besluit en aankoop
Hoofdfoto - Peugeot

De elektrische auto in 2023: dit moet je weten

Advies · Besluit en aankoop
KOPFOTO

Welke elektrische auto’s zijn het meest betrouwbaar?

Advies · Besluit en aankoop
Ontdek meer