Maar is diesel nog steeds de beste keuze voor wie goedkoop wil rijden? En waar moet je op letten om al dan niet te gaan voor een diesel.
Voor we de verschillen in kosten tussen een dieselauto en die van andere soorten aandrijvingen gaan vergelijken, moeten we het eerst hebben over wat een dieselmotor precies is en hoe hij verschilt van een ‘traditionele’ benzine. Een dieselmotor werkt grotendeels volgens hetzelfde principe als een viertakt benzinemotor. Heel eenvoudig uitgelegd: brandstof wordt ingespoten in de cilinder en gecomprimeerd met behulp van een zuiger, waarna de brandstof ontploft en die zuiger terug in de andere richting duwt, waarbij de krukas in beweging komt om uiteindelijk de wielen aan te drijven, al komt er in de praktijk natuurlijk wel wat meer bij kijken.
Het verschil tussen benzinemotoren en dieselmotoren is dat er bij de eerste een ontstekingsvonk nodig is die geleverd wordt door de ‘bougie’, terwijl een diesel werkt volgens het principe van de zelfontbranding. Daarbij wordt het mengsel van lucht en brandstof zo hard samengeperst door de zuiger, dat het mengsel uit zichzelf ontploft. Door de hogere compressieverhouding is de dieselmotor over het algemeen efficiënter dan de benzinemotor, en omdat een liter diesel een hogere energetische waarde heeft, moet er minder van verbrand worden om evenveel energie te leveren. En het vermogen van dieselmotoren is vooral dankzij de toepassing van de turbo veel bruikbaarder geworden voor autobestuurders.