Hoe ziet een kentekenbewijs er uit?
Afhankelijk van de leeftijd, komt een kentekenbewijs er in verschillende vormen en kleuren. Oude exemplaren zijn een smalle rechte strook met een roze kleur. Vanaf 2011 werden exemplaren met een A4 formaat geïntroduceerd met een roze of zandkleurige achtergrond. Sinds 1 september 2013 werd een nieuw geel kentekenbewijs ingevoerd dat bestaat uit twee delen. Dat bewijs kreeg in 2019 een update waarbij sommige gegevens werden aangepast.
Het kentekenbewijs kan je - buiten de kleur - herkennen aan het feit dat het zowel informatie over je nummerplaat (de combinatie) als van je auto bevat (het chassisnummer) op de voorkant. Andere info op het kentekenbewijs zijn onder andere het merk en model van het voertuig, koetswerktype, het gewicht, motorinhoud, brandstofsoort, maximale snelheid en CO2-uitstoot.
Sinds 2019 noteert de DIV de CO2-uitstoot van een voertuig echter niet meer. Sinds de introductie van de WLTP-testcyclus bestaan er verschillende CO2-waarden voor hetzelfde voertuig afhankelijk van de uitrusting. De exacte CO2-uitstoot zal je dus terug vinden op het gelijkvormigheidsattest (COC) van het voertuig.