Sinds 2008 verplichten een groot aantal steden in Duitsland dat je een milieusticker/ milieuvignet aan de binnenkant van je voorruit kleeft aan de passagierskant. Die geeft aan hoe milieuvriendelijk je auto is, kost rond de 10 euro en blijft de gehele levensloop van je nummerplaat-auto-combinatie geldig. Een plaats waar zo’n milieusticker verplicht is wordt in Duitsland een Umweltzone genoemd. De Duitse naam voor zo’n vignet is dan ook “Umweltplakette”.
Je hoeft an sich geen milieuvignet te hebben om door Duitsland te mogen rijden. Wel moet je zo’n vignet hebben om bepaalde zones binnen te mogen, vaak in stedelijk gebied. Die zones worden “Umweltzones” genoemd. In 2008 waren Berlijn, Keulen en Hannover de eerste steden die zo’n Umweltzone introduceerden. Anno 2022 spreken we van maar liefst 70 steden met een Umweltzone. Meer nog, tegenwoordig zijn hele gebieden heuse Umweltzones. Denk maar aan het Ruhrgebied of de regio rond Stuttgart. Belangrijk om weten voor die gebieden is dat de Duitse autostrade (Autobahn) geen deel uitmaakt van een Umweltzone. Passeer je dus via de autostrade door het Ruhrgebied, dan hoef je geen vignet aan te schaffen.
Ook belangrijk: een Umweltzone heeft in sommige steden nog een uitzondering voor dieselauto’s. Zo zijn er verschillende steden die de dieselmotor compleet bannen in Umweltzones. Ook al zou je dieselwagen over een groen vignet beschikken. Bekijk altijd zeker de lokale regelgeving.
Een Umweltzone kan je gemakkelijk herkennen door het specifieke verkeersbord. Het gaat dan over een wit bord met rode cirkel waarin het woord “Umwelt” staat. Een kleiner, lager geplaatst, bord geeft aan welke kleur van milieuvignet nodig is om zonder problemen binnen te mogen rijden. Aan het einde van een Umweltzone staat het hetzelfde verkeersbord met lijnen die het bord doorstrepen.
Bij de introductie in 2008 bestonden er drie milieuvignetten. Het ging dan over een rood, geel en groen exemplaar. Die toonden - van rood naar groen - de mate van vervuiling aan van jouw voertuig. Voor auto’s met een Euro 4-norm (vanaf 2006) of hoger wordt de groene sticker uitgereikt. Idem voor elektrische auto’s of voertuigen op waterstof. Anno 2022 is in alle Umweltzones zo’n groen vignet verplicht. Waardoor de rode en gele exemplaren eigenlijk geen functie meer hebben. Op termijn zou er een nieuwe blauwe milieusticker kunnen verschijnen. Al is die momenteel nog niet in omloop.
Een milieusticker is niet verplicht om Duitsland binnen te mogen rijden. Daarnaast is hij ook niet verplicht op de Duitse autostrade (Autobahn). Wel is een milieusticker verplicht als je een Umweltzone binnen wil rijden.
Enkele uitzonderingen zijn van toepassing. Zo hoeft een oldtimer op O-platen die voldoet aan de periodiciteit van de Autokeuring niet te beschikken over een milieusticker in Duitsland. Eigenaars van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart hoeven ook niet te beschikken over een milieusticker, ongeacht of ze nu chauffeur of passagier zijn. Tenslotte hoeven diplomaten of vertegenwoordigers van de NAVO eveneens niet te beschikken over een milieusticker.
Het korte antwoord op die vraag is simpel: Je krijgt een bekeuring van om en bij de 100 euro van de lokale politie. Het lange antwoord is iets genuanceerder. Zo kijken niet alle steden even streng toe op de maatregel. Daarnaast is het perfect mogelijk dat je door een klein stukje Umweltzone rijdt zonder sticker en nooit een boete zal ontvangen. Het risico is dus volledig in jouw handen.
Een milieusticker voor de Duitse Umweltzone kan je op verschillende manieren aanschaffen. De meest gemakkelijke manier is via het internet. Er zijn verschillende websites die de dienst aanbieden. Daarnaast kan je ook terecht bij Duitse vestigingen van de TÜV, GTÜ, KÜS of DEKRA. Langs de Autobahn zijn er ook tankstations die je verder kunnen helpen. Al bieden niet alle stations de service aan.
De kostprijs voor een milieuvignet varieert tussen de 10 tot 20 euro. Daarbij is er geen verschil in geldigheid, wel mogen aanbieders zelf hun prijs bepalen. Na aanschaf is een milieuvignet onbeperkt geldig (in gebruik en duur). In maar enkele gevallen zal je een nieuw milieuvignet moeten aanschaffen: