Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Of je nu geen auto hebt, de auto waarmee je rijdt tijdelijk niet voldoet aan je mobiliteitsbehoeften, of gewoon omdat je je tijdens een vliegvakantie op je bestemming wil kunnen verplaatsen: een huurauto kan goed van pas komen... maar dat is niet altijd even goedkoop.
We bekijken een aantal manieren waarop je kan besparen op het huren van een auto.
Om welke reden dan ook, een auto huren kan soms nuttig zijn, en soms zelfs de enige mogelijkheid om je mobiliteit te verzekeren. Maar voor een korte periode een andere auto gebruiken tegen betaling, kost de nodige centen. Gelukkig zijn er een aantal tips om ervoor te zorgen dat de eindfactuur niet te hoog oploopt.
Net zoals ook het geval is bij hotelkamers kan je bij het boeken van een huurauto rechtstreeks bij de verhuurmaatschappij boeken, maar ook checken bij zogenaamde ‘brokers’. Dat zijn bedrijven die op zoek gaan naar deals of rechtstreeks afspraken maken met verhuurmaatschappijen om kortingen aan te bieden, bijvoorbeeld omdat die verhuurmaatschappijen dankzij de populariteit van de brokers toegang krijgen tot een grotere potentiële klantenkring.
Soms wordt de mogelijkheid om een auto te huren aangeprezen wanneer je een vlucht of hotel boekt, maar ook een zoektocht op het internet levert je een aantal websites op die deals voor huurauto’s aanbieden. Ze zijn niet allemaal even actief in elke regio, dus zelfs brokers onderling vergelijken kan je een goedkopere deal opleveren. Let erop dat de broker zelf geen kosten aanrekent, of in elk geval dat de totaalkost lager is dan bij rechtstreeks huren. En als je rechtstreeks bij de broker een auto boekt in plaats van bij de verhuurmaatschappij, check dan wat de voorwaarden van het contract zijn (verzekeringen, franchise, tankbeleid, …).
Let op verborgen kosten
Wat de verzekeringen voor je huurauto betreft: check op voorhand wat je precies nodig hebt qua verzekering en laat je geen onnodige dekkingen aansmeren. Check ook waarvoor je al gedekt bent, bijvoorbeeld via je kredietkaart of reisverzekeringspolis – maar let er ook op dat je niet onderverzekerd bent. Enkele euro’s uitsparen voor een verzekering waardoor je het risico loopt op een stevige factuur in geval van schade, is niet echt een besparing. Rond hetzelfde onderwerp: let er bij het afhalen van de wagen op dat alle reeds aanwezige schade aan de auto vermeld is op het verhuurformulier. Check bij de auto zelf of er geen niet-vermelde schade is, en aarzel niet om terug te gaan naar de balie van het verhuurkantoor als dat wel zo is. Ook foto’s maken bij inontvangstname kan nuttig zijn om discussies achteraf te vermijden (stuur ze eventueel meteen door naar de verhuurmaatschappij). Vraag bij het terug inleveren van de auto ook altijd een verklaring dat je de auto in een correcte staat hebt teruggebracht, zodat je daar achteraf een bewijs van hebt, moest er toch nog een factuur volgen.
Ook het tankbeleid van de verhuurfirma waar je een auto boekt kan een impact hebben op de kost. Als een verhuurbedrijf de auto moet gaan tanken wanneer je hem terugbrengt, kost dat hen tijd en dus ook geld. Een contract waarbij je de auto met hetzelfde brandstofniveau terug binnenbrengt als waarmee je hem opgepikt hebt, is dus over het algemeen goedkoper. Maar let er ook op wat de kost is wanneer je hem niet terug binnenbrengt met het vereiste brandstofniveau (bijvoorbeeld omdat je gehaast bent omdat je je vlucht anders mist). In dat geval kan de verhuurmaatschappij een bedrag aanrekenen als boete, en dat kan hoog oplopen.
Wees flexibel
Voor autoverhuur geldt net als zoveel andere zaken de wet van vraag en aanbod. Als er op één plek veel mensen zijn die een auto willen huren terwijl er niet al te veel huurauto’s verkrijgbaar zijn, lopen de prijzen op. Het kan daarom de moeite lonen om flexibel te zijn met de plek waar je je huurauto gaat ophalen en ook wanneer. Op sommige bestemmingen zijn er veel auto’s beschikbaar bij maatschappijen die op de luchthaven zitten, terwijl dat op andere bestemmingen net duurder is. Check dus voor het boeken of je geld kan uitsparen door eerst via het openbaar vervoer of de taxi naar het stadscentrum te reizen om daar een auto te gaan af te halen – al moet je in dat geval natuurlijk ook rekening houden met de kost prijs van die verplaatsing en de tijd die je daarmee verliest. Als je geld wil besparen, zoek je dat alles op voorhand uit.
Ook qua periode kan het de moeite lonen om flexibel te zijn. Is een auto oppikken op zaterdag duurder omdat er dan een grotere toestroom van toeristen is? Wordt er meer aangerekend als je na een bepaald uur de auto terug inlevert omdat de verhuurmaatschappij de auto diezelfde dag niet meer aan iemand anders kan verhuren? Allemaal zaken om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar deals. Misschien loont het de moeite om de auto pas een dag later te boeken en eerst de stad van aankomst te verkennen of dat de dag van vertrek te doen als je de auto een dag eerder binnenbrengt? Je huurauto terugbrengen op dezelfde plaats is daarnaast ook goedkoper dan hem op een andere locatie van hetzelfde verhuurder terugbrengen. Hou daar bij de planning van je reis dus rekening mee, bijvoorbeeld wanneer je een rondreis maakt. Vergelijk de extra kost van terugrijden naar de luchthaven waar je aangekomen bent met de prijs van je auto op een andere luchthaven droppen bijvoorbeeld.
Huren voor langere periodes
Ga je voor een langere periode naar een bepaalde bestemming of wil je in eigen land voor een langere periode een auto huren, dan kan een auto huren via een verhuurfirma duur uitvallen. Check in dat geval of er geen andere manieren zijn om te werk te gaan. Zo zijn er automerken of garages die verhuurformules aanbieden voor iets langere periodes.
Een merk dat daarvoor bekend staat is Lynk & Co, dat net als Volvo deel uitmaakt van de Chinese Geely-groep. Dat biedt een maandelijks opzegbare formule voor autoverhuur aan, waarbij alles behalve de brandstof inbegrepen is. Heb je een maand of enkele maanden een auto nodig, dan kan dat een betaalbaar alternatief zijn voor een traditionele huurauto. Via de app biedt Lynk & Co zelfs de mogelijkheid om je (tijdelijke) auto zelf te verhuren aan anderen om op die manier een deel van het maandelijkse bedrag terug te verdienen. Financieel voordelig, en je helpt er iemand mee die voor een korte periode een auto zoekt.
Andere manieren van huren
Voor dit soort ‘peer-to-peer’ verhuur, waarbij je tegen betaling een auto gebruikt van een andere persoon, bestaan ook andere aanbieders, los van autobouwers. Je kan ze vergelijken met AirBnb, maar waarbij je een auto huurt in plaats van een kamer of woning. Je kan er alle soorten auto’s mee huren, waarbij er bijvoorbeeld ook diensten zijn waarin je campers van particulieren kan huren. Vaak zijn dit soort formules ook goedkoper dan huren via een traditionele verhuurmaatschappij, maar ook hier geldt het devies dat je op voorhand moet checken wat er precies inbegrepen is en op welke manier je verzekerd bent tegen welke schade.
Heb je voor een langere periode niet voortdurend een auto nodig, maar wel regelmatig, check dan of je niet voordeliger gebruik kan maken van een autodeeldienst zoals bijvoorbeeld Cambio (auto’s met een vaste standplaats) of Poppy (free-floating systeem). Dit soort diensten werkt meestal met een app waarmee je voor een bepaalde periode een auto kan boeken en vervolgens ofwel per kilometer ofwel op basis van de gebruiksduur betaalt, of een combinatie van beide. In het geval van Poppy is de luchthaven bijvoorbeeld ook een drop-off en pick-up zone, wat praktisch kan zijn als je met veel mensen of bagage reist of wanneer je op de luchthaven moet zijn op een tijdstip wanneer die moeilijk te bereiken is via het openbaar vervoer.