Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Elektrische mobiliteit
Focus: Elektrische mobiliteit

Verkeersboetes in België 2022 - Dit kost een overtreding

Wat kost het als je een overtreding begaat met de wagen in België in 2022? Je komt het hier te weten!

Geflitst of een andere overtreding begaan? Dan wil je natuurlijk weten wat dit kost. Gelukkig zijn in België de kosten van deze boetes openbaar te vinden. Sinds 2006 verdeelt België overtredingen in 4 categorieën. Snelheidsovertredingen en rijden onder invloed krijgen een aparte categorie.

Inhoud

De categorieën.

De Belgische wegcode plaats overtredingen in 4 categorieën, in stijgende lijn van gevaar voor andere weggebruikers. De kostprijs van de boete stijgt ook per categorie.

Overtreding 1ste graad

Overtredingen van de 1ste graad zijn onder andere geen gordel dragen, het niet gebruiken van je richtingaanwijzers, onrechtmatig op de bus- of pechstrook rijden. Ook fietsen zonder licht valt trouwens onder zo’n overtreding van de eerste graad.

Voor een overtreding van de eerste graad krijg je bij een onmiddellijke inning een boete van 58 euro. Kan of wens je die niet te betalen, dan krijg je achteraf een Minnelijke schikking van 85 euro. Ga je daar niet op in, dan kan de boete via de rechtbank oplopen van 80 euro tot 2.000 euro.

Overtreding 2de graad

Onder een overtreding van de 2de graad vallen zaken zoals het negeren van een oranje verkeerslicht, rechts inhalen, onrechtmatig parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn voor personen met een handicap en de veiligheidsafstand voor vrachtwagens niet naleven.

Voor een overtreding van de tweede graad krijg je bij een onmiddellijke inning een boete van 116 euro. Kan of wens je die niet te betalen, dan krijg je achteraf een Minnelijke schikking van 160 euro. Ga je daar niet op in, dan kan de boete via de rechtbank oplopen van 160 euro tot 2.000 euro.

Overtreding 3de graad

Overtredingen van de derde graad kunnen gezien worden als zware overtredingen. Het gaat dan over zaken zoals rijden met de telefoon in de hand, door het rode licht rijden, een inhaalverbod negeren of inhalen nabij een voetpad en het overschrijden van een witte doorlopende lijn.

Voor een overtreding van de derde graad krijg je bij een onmiddellijke inning een boete van 174 euro. Kan of wens je die niet te betalen, dan krijg je achteraf een Minnelijke schikking van 235 euro. Ga je daar niet op in, dan kan de boete via de rechtbank oplopen van 240 euro tot 4.000 euro.

Overtreding 4de graad

Onder overtredingen van de 4de graad verstaan we acties die de veiligheid van personen rechtstreeks in gevaar brengen en bij een ongeval onvermijdelijk zorgen voor fysieke schade. Het gaat dan over overtredingen zoals omkeren op een snelweg, in de tegenovergestelde richting rijden op de autosnelweg, rijden zonder autoverzekering en aansporen om te snel te rijden.

Bij een overtreding van de vierde graad krijg je met een dagvaarding en ben je verplicht om voor te komen bij de rechtbank. Daar kan een boete voorgesteld worden die varieert tussen de 250 euro tot 4.000 euro. Daarenboven kan je rijbewijs vervallen. Van 8 dagen tot wel 5 jaar.

Snelheidsovertreding

Een snelheidsovertreding valt onder zijn eigen categorie en de boete die wordt geïnd is afhankelijk van de gereden snelheid en de locatie van die gereden snelheid. Het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid (VIAS) heeft hier een handige tool voor ontwikkeld. Die kan je vinden via DEZE LINK

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed valt niet onder één van de vier graden. Logisch ook, want de boete is afhankelijk van het aantal promille in het bloed. Hieronder krijg je een handig overzicht:

PROMILLE BOETE RIJVERBOD RIJBEWIJS MINNELIJKE SCHIKKING DAGVAARDING
Tussen 0,5 en 0,8 170 euro 3 uur Niet ingetrokken Mogelijk Nee
Tussen 0,8 en 1,01 400 euro 6 uur Intrekking mogelijk Mogelijk Mogelijk
Tussen 1,02 en 1,15 550 euro 6 uur Intrekking mogelijk Mogelijk Mogelijk
Tussen 1,15 en 1,49 1.200 euro 6 uur Intrekking mogelijk Mogelijk Mogelijk
Vanaf 1,5 Via rechtbank Meteen 15 dagen ingetrokken Nee Ja

Artikel delen

Alle artikels

Hoofdfoto algemeen (BMW)

Kilometervergoeding: all-in compensatie voor werkverplaatsingen

Advies · Kosten en wetgeving
Hoofdfoto inschrijvingsformulier nummerplaat

Belgische nummerplaten: alles wat je moet weten

Advies · Kosten en wetgeving
Financiering - hoofdbeeld

Cash, een lening, leasen of huren: zo financier je je auto in 2023

Advies · Kosten en wetgeving
Ontdek meer