Vanaf de leeftijd van 18 jaar en na een minimumstage van 20 uur bij de rijschool of een oefenperiode van 3 maanden kan je het praktijkexamen afleggen. Dit kan met vrije begeleiding waarbij je zelf de auto en begeleiding voorziet of via een rijschool.
Waaruit bestaat het praktisch examen voor Rijbewijs B?
Het praktijkexamen voor rijbewijs B bestaat uit 2 delen: een risicoperceptietest en een rijtest op de openbare weg.
Risicoperceptietest
De risicoperceptietest (of gevaarherkenningstest) is een test die via een computer wordt afgenomen. De test bestaat uit 5 korte filmpjes die een verkeerssituatie schetsen vanuit het perspectief van een autobestuurder. Na elk filmpje krijg je een vraag en vier mogelijke antwoorden. Minimaal 1 en maximaal 3 goede antwoorden zijn mogelijk. Per correct antwoord krijg je 1 punt, per fout antwoord verlies je 1 punt. Elk juist antwoord dat je niet hebt aangevinkt levert 0 punten op. Minimaal moet je 6 punten op 10 halen om te slagen voor deze test.
Rijtest op de openbare weg
Na de risicoperceptietest volgt de proef op de openbare weg. Hierbij gaat een examinator na of je het verkeersreglement correct toepast en in staat bent om een auto onder controle te houden in verschillende omstandigheden. Tijdens het examen zal je door loting 2 van de 6 praktijk-manoeuvres moeten uitvoeren. Dit zijn de mogelijke praktijk-manoeuvres
- Keren in een smalle straat
- In een rechte lijn achteruit rijden
- Parkeren tussen 2 voertuigen rechts
- Parkeren tussen 2 voertuigen links
- Parkeren in een vak rechtdoor
- Parkeren in een vak achterwaarts
De proef op de openbare weg duurt minimaal 40 minuten
Wat kost een praktisch examen voor rijbewijs B?
Het praktijkexamen voor een rijbewijs B kost 43 euro en dient afgenomen te worden in een officieel examencentrum.