Als je in België met een gemotoriseerd voertuig de weg op wil, dan dien je in het bezit te zijn van een wettelijk rijbewijs. Afhankelijk van het voertuig heb je daar een specifiek rijbewijs voor nodig. Deze rijbewijzen zijn er allemaal in België:
Als je in België met een gemotoriseerd voertuig de weg op wil, dan dien je in het bezit te zijn van een wettelijk rijbewijs. Afhankelijk van het voertuig heb je daar een specifiek rijbewijs voor nodig. Deze rijbewijzen zijn er allemaal in België:
Vanaf de leeftijd van 16 jaar kan je in België het rijbewijs AM behalen. In de Volksmond wordt dit het “bromfiets-rijbewijs” genoemd, al dekt die term de lading niet meer helemaal. Zo heb je een rijbewijs AM nodig om speedpedelecs, bromfietsen en lichte vierwielers met een leeggewicht van 350 kilogram te mogen besturen. Voor bromfietsen en lichte vierwielers mag het motorvermogen niet groter zijn dan 50 cc en het maximale vermogen niet boven de 4 kW liggen.
Heb je een rijbewijs A of B, dan ben je automatisch ook in het bezit van een rijbewijs AM.
Voor motoren vanaf 50 cc moet je tenminste 18 jaar oud en in het bezit zijn van een rijbewijs A. Die komt er in verschillende vormen: A1, A2 en A. De verschillende categorieën betreffen het vermogen van de motor.
Ben je ten minste 2 jaar in het bezit van een rijbewijs B (auto) en wil je met de motorfiets rijden? Dat kan! Mits enkele voorwaarden, afhankelijk van de datum van je rijbewijs
Het rijbewijs B is zowat het meest gekende rijbewijs in België. In de volksmond is dit rijbewijs beter gekend als het autorijbewijs. Vanaf 18 jaar kan je dit behalen in een testcentrum.
Ben je van plan zware lasten te trekken met je voertuig? Dan dien je in sommige gevallen in het bezit te zijn van een aangepast rijbewijs.
Bedraagt het gewicht van de aanhangwagen minder dan 750 kilogram en bedraagt de maximale toegelaten massa (M.T.M) van het voertuig plus aanhangwagen minder dan 3.500 kg? Dan volstaat het gewone rijbewijs B.
Bedraagt het gewicht van de aanhangwagen meer dan 750 kilogram en bedraagt de maximale toegelaten massa (M.T.M) van het voertuig plus aanhangwagen minder dan 4.250 kg? Dan moet je in het bezit zijn van het rijbewijs B96
Bedraagt het gewicht van de aanhangwagen meer dan 750 kilogram en bedraagt de maximale toegelaten massa (M.T.M) van het voertuig plus aanhangwagen meer dan 4.250 kg (max 7.000 kg)? Dan moet je in het bezit zijn van het rijbewijs BE.
Wil je met een vrachtwagen rijden? Dan heb je Rijbewijs C nodig. Die komt er in verschillende categorieën afhankelijk van het toegestane maximale gewicht van het voertuig.
Met alle categorieën van het rijbewijs C mag je trouwens ook voertuigen besturen met 8 passagiers (zonder chauffeur)
Net zoals voor de vrachtwagen heb je in België en specifiek rijbewijs nodig om een bus of autocar te mogen besturen. Dat rijbewijs heet rijbewijs D en komt in 4 categorieën, afhankelijk van het aantal passagiers (zonder chauffeur).
Landbouwvoertuigen vallen in België onder een specifieke regelgeving. Die laat toe dat chauffeurs al vanaf 16 jaar plaats kunnen nemen achter het stuur van een landbouwvoertuig op de openbare weg.
Ben je geboren voor 1 oktober 1982, dan mag je zo’n landbouwvoertuig besturen zonder het rijbewijs categorie G. Heb je een rijbewijs B of C? Dan mag je een landbouwvoertuig besturen waarvan de maximale toegelaten massa (MTM) gelijk is aan het voertuig waarvoor je een rijbewijs hebt.