Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Verkoop
Focus: Verkoop

Inhoudelijke aspecten verkoopovereenkomst

Bij de aankoop van een auto is een (ver)koopovereenkomst ongelooflijk belangrijk. Die vormt namelijk de wettelijke basis van de verkoop en bevat belangrijke zaken: Chassisnummer van de auto, prijs, betalingsbevestiging, plaats, datum en gegevens van de koper en verkoper.

Bij de aankoop van een nieuwe of tweedehandswagen is een koopovereenkomst een must. Want alleen wat zwart op wit staat kan achteraf gebruikt worden in het geval van een geschil. Naast een reeks wettelijke bepalingen kunnen in een koopovereenkomst ook gezamenlijk overeengekomen afspraken of gegevens worden vastgelegd. Laat u daarom niet onder druk zetten om zaken te ondertekenen die niet correct zijn. De koopovereenkomst dient in tweevoudige, identieke uitvoering te worden opgemaakt. U als verkoper en de koper krijgen een exemplaar. Wanneer je als verkoper jonger bent dan 18 jaar en nog geen zaken mag doen, is een schriftelijke verkoopvolmacht vereist.

De volgende zaken moeten zeker in een koopovereenkomst vermeld worden:

Gegevens koper/ verkoper

Bij privéverkoop (tussen twee privé personen) moeten koper en verkoper alle voorname gegevens meedelen. Het gaat dan niet enkel over de naam, achternaam en adres maar ook over de nummer van het identiteitsbewijs. In het geval van een bedrijf moeten naam, het volledige adres en het btw-identificatienummer genoteerd worden.

Voertuiggegevens

Een auto wordt eenduidig geïdentificeerd aan de hand van het chassisnummer en de kentekenbewijzen deel 1 en 2. Andere belangrijke gegevens zijn de datum van het eerste verstrekte kentekenbewijs, de kilometerstand, het aantal voorgaande eigenaren en het aantal aanwezige sleutels.

Ongevalvrij

Geef een bevestiging dat de auto ongevalvrij is. Zo niet, dient de aard van de schade zo exact mogelijk te worden omschreven en ook de uitgevoerde reparaties. Vraag hiervoor om alle beschikbare taxatierapporten en rekeningen als bijlage van de koopovereenkomst.

Zakelijk gebruik

Noteer dat de auto niet voor zakelijk gebruik was (bijvoorbeeld als leswagen of huurauto). Anders dient dit duidelijk te worden aangegeven, ook als het om een geïmporteerde auto gaat.

Grote reparaties

Wanneer de motor van de auto is vervangen, een nieuwe transmissie is geplaatst of binnenkort een grote reparatie nodig is, moet dit in de koopovereenkomst worden vermeld, inclusief de kilometerstand van de nieuwe aggregaten.

Gebreken

Wanneer een auto met gebreken wordt verkocht, dienen deze zo exact mogelijk te worden beschreven en ingeperkt. Hiertoe behoort het type gebrek, wanneer het is opgetreden en op welk moment het is verholpen, bijv. bij ongevalschade of de vervanging van de motor.

Prijs

Uiteindelijk kunt u in de koopovereenkomst ook de prijs vastleggen. Doorgaans bevestigt de verkoper met zijn handtekening dat hij het bedrag heeft ontvangen, terwijl de koper de ontvangst van de auto, de sleutels en de bijbehorende documentatie bevestigt.

Tips:

  • Stel een koopovereenkomst op. Koper en verkoper ontvangen elk een identiek exemplaar.
  • Leg alle afspraken en overeenkomsten schriftelijk in de koopovereenkomst vast.
  • Teken de overeenkomst pas als alle vragen in goed overleg zijn opgehelderd.

Artikel delen

Alle artikels

All negotiate right

Auto verkopen? Zo onderhandel je succesvol over de prijs!

Advies · Onderhandelen en verkopen
autovekauf2

Eerste contact met de koper van je auto

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer