Laadpalen zijn onmisbaar voor iedereen die in een elektrische auto rijdt. Een laadpaal is tenslotte de plek waar je de accu van je elektrische auto kunt opladen. Je sluit de auto met een laadkabel aan op de laadpaal, waarna de accu wordt opgeladen. Je kunt dit gewoon thuis doen of bij een openbare laadpaal. Er zijn namelijk verschillende soorten laadpalen:
De thuislader of wallbox is een lader die bij jou thuis aan de muur hangt. Deze lader hang je bij je oprit, carport of in je garage. De wallbox is aangesloten op de elektriciteitsleiding van jouw huis, zodat alle electriciteit die je gebruikt bij jou in rekening wordt gebracht. Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan kun je met een speciale omvormer de zonnestroom gebruiken om je auto op te laden. Dat is extra voordelig.
Publieke laadpalen staan langs de openbare weg. Je vindt deze oplaadpunten o.a. bij winkelcentra, op vliegvelden, in woonwijken, op bedrijventerreinen en bij sportvelden. Om gebruik te kunnen maken van een openbare laadpaal, heb je een abonnement en een pasje nodig. Je sluit de laadkabel van je auto aan op de laadpaal en wacht tot het groene lampje gaat branden. Dan houd je je pasje voor de laadpaal. Als het licht blauw wordt, dan begint de auto op te laden. Als de accu vol is, ontgrendel je de lader weer met je pasje, waarna je de kabel kunt loskoppelen.
Snelladers kun je vooral vinden langs de snelweg. Hiermee kun je je auto in ongeveer 30 minuten opladen tot 80% van de accucapaciteit. Deze snelladers vind je in heel Europa en je kunt ze prima gebruiken als je op vakantie gaat. Het stroomtarief is bij een snellader wel veel hoger dan bij een gewone lader.
In België komen er steeds meer oplaadpunten bij. Het aantal openbare laadpalen in België is over de 17.000 stuks gekropen. Daarnaast zijn er ook 822 snellaadpunten. Let wel, het gaat hier daadwerkelijk over oplaadpunten, niet oplaadpalen. De meeste palen bieden namelijk plaats voor 2 oplaadpunten maar niet allemaal. Daardoor kunnen we niet exact zeggen hoeveel oplaadpalen er zijn in België. Wel kunnne we zeggen dat België stevig achterloop op pakweg Duitsland en Nederland. Al mag je niet vergeten dat we een relatief klein land zijn.
Zonder laden geen elektrische auto, dat is een ding wat zeker is. Het is ook bekend dat thuis opladen de goedkoopste manier is om de accu van je auto gevuld te houden. Bovendien hoef je met een thuislader niet in de rij te staan om je auto op te laden en je hebt geen speciale pas of abonnement nodig.
De aankoop van een thuislader kan echter een flinke uitgave zijn en misschien vraag je je af hoe lang het duurt voordat je deze uitgave terugverdiend hebt. Als je kiest voor een mobiele lader, waarmee je je auto via het gewone stopcontact kunt opladen, dan ben je tussen de 400 en 500 euro kwijt. Kies je voor een wandlader, dan kun je die ook al vanaf 500 euro kopen. De prijs is afhankelijk van het vermogen van je laadpaal en of je kiest voor een ‘slimme’ laadpaal of een gewone. Bovendien moet een wallbox speciaal gemonteerd worden en dat kost ook extra geld.
Het is niet zo eenvoudig om te zeggen hoe lang het duurt voordat je de aanschafkosten van je eigen laadpaal hebt terugverdiend. Dat is namelijk afhankelijk van:
Over het algemeen kun je zeggen dat je na grofweg 5-7 jaar geld begint te verdienen ten opzichte van laden bij een openbaar laadpunt. Vergelijk je het met rijden op benzine, dan heb je de laadpaal waarschijnlijk al na een paar jaar terugverdiend.
Elektrische auto’s zijn behoorlijk milieuvriendelijk. Tijdens het rijden stoten ze geen CO2 of andere schadelijke gassen uit. Het is dan ook logisch dat je je auto ook wilt opladen met groene stroom. Je kunt dat thuis doen door een energiecontract af te sluiten met een energieleverancier die groene stroom levert. Via je thuislader wordt je auto dan opgeladen met groene stroom. Een andere mogelijkheid is zonnestroom van eigen zonnepanelen gebruiken om je auto thuis op te laden.
Hoe zit dat onderweg? Steeds meer openbare laadpalen bieden de mogelijkheid om groene stroom te laden. Zo kun je bij sommige winkelcentra zelfs gratis je auto opladen met zonnestroom die lokaal wordt opgewekt. Helaas leveren veel openbare laadpalen nog niet voor 100% groene stroom. Maak je gebruik van een publieke laadpaal, controleer dan of de aanbieder wel echt groene stroom levert.