Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Fraude en phishing: Hierop moet je letten bij de koop of verkoop van je wagen (2023)

Spijtig genoeg zijn er ook bij de koop of verkoop van een wagen malafide individuen met slechte bedoelingen. Wapen jezelf dus tegen fraude en phishing met volgende tips.

Oplichters hebben het doorgaans nooit op uw auto gemunt, maar op uw geld of gevoelige gegevens zoals rekeningnummers of creditcardgegevens. Wees dus altijd op uw hoede. Hieronder leest u waar u dergelijke oplichters aan kunt herkennen en op welk punt u het contact beter kunt afbreken.

Inhoud

Phishing

U ontvangt een e-mailbericht onder het voorwendsel dat er iets niet klopt met uw account, een rekening niet is betaald of dat er een ander probleem moet worden opgelost. U wordt vervolgens verzocht gegevens op te geven of op een link te klikken die naar een website leidt waar u vervolgens vertrouwelijke informatie moet invullen: adres, rekeninggegevens, creditcards en dergelijke. Op dit moment moet u het contact meteen afbreken. Voor uw veiligheid kunt u contact opnemen met AutoScout24 (telefonisch of via e-mail) en de zaak uitleggen, voordat u op basis van een e-mail zomaar gegevens doorgeeft.

Kopen via e-mailbevestiging

Na de plaatsing van uw advertentie ontvangt u een telefoontje van een geïnteresseerde koper die uw auto wil kopen. Onder het voorwendsel dat hij de afspraak voor de bezichtiging van de auto wil bevestigen, wordt u verzocht uw adres via e-mail te bevestigen of een "OK" te versturen. In werkelijkheid is deze e-mail een bevestiging van de koopovereenkomst, meestal voor een aanzienlijk lagere prijs dan de daadwerkelijke waarde van de auto. Vanaf dit moment eist de oplichter dat u de overeenkomst nakomt, dus dat u de auto verkoopt voor de zogenaamd afgesproken prijs. Wanneer u de auto niet aan de betreffende persoon wilt verkopen of de auto intussen aan iemand anders hebt verkocht, dreigt de oplichter juridische stappen te ondernemen en schadevergoeding te eisen op grond van de niet-nakoming van de overeenkomst.

Hij beweert met uw e-mail een bewijs voor een geldig koopcontract in handen te hebben. In bepaalde gevallen kan de oplichter door de rechtbank zelfs in het gelijk worden gesteld.

Wees daarom altijd heel voorzichtig bij de beantwoording van ongevraagd ontvangen e-mails van potentiële kopers. En neem de te bevestigen e-mail altijd zorgvuldig door.

Fraude met cheques

In dit geval stelt de potentiële koper voor om de auto met cheque te betalen. Na de afgifte neemt de "koper" de auto over. Later blijkt dan dat de cheque niet is gedekt en dat het betreffende bedrag dus niet op uw rekening wordt bijgeschreven. Het gevolg: uw auto is weg en ook uw geld, en de koper is niet meer te vinden resp. niet meer bereikbaar. Een populaire variant is dat de "koper" de cheque om een of andere reden voor een hoger bedrag dan het koopbedrag uitschrijft en het verschil van u in contanten wil hebben. In beide gevallen moet u het verzoek afwijzen. In principe geldt namelijk dat tweedehands auto's contant worden betaald.

Betaald telefoonnummer

Ga nooit in op een geïnteresseerde koper die u alleen via een betaald telefoonnummer kunt terugbellen. U komt dan waarschijnlijk in de wachtrij van de oplichter terecht die alleen al met uw telefoontje geld verdient. Bel nooit naar verdachte telefoonnummers resp. beëindig het gesprek direct als u in een wachtrij terechtkomt.

Artikel delen

Alle artikels

Aquaplaning

Aquaplaning: 5 tips die je leven (en auto) kunnen redden

Advies · Veiligheid
Verkeersborden Belië

Deze (nieuwe) verkeersborden zijn in 2022 verschenen of verdwenen

Advies · Veiligheid
All car selling abroad EU - things to know

Geloofwaardigheid bij de koper: Autoverkoop

Advies · Veiligheid
Ontdek meer