Ga naar hoofdinhoud

Kinderzitje in auto: Alles wat je moet weten (+regels in België)

Als ouder wil je niets liever dan je kind veilig vervoeren. Wat zijn echter de regels over kinderzitjes in België, welke soorten zitjes zijn er allemaal en zijn er toekomstige trends? Autoscout24 legt het je uit.

Als ouder wil je niets liever dan je kind veilig vervoeren, zeker in de auto. Een correct gebruikt kinderzitje kan het verschil maken tussen leven en dood bij een ongeval. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een goed kinderzitje, de verschillende types, hoe je het correct gebruikt en vooral: wat zijn de wettelijke verplichtingen in België? Daarnaast vergelijken we met de Nederlandse regels, blikken we terug op de geschiedenis van kinderzitjes en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Inhoud

Waarom is een kinderzitje belangrijk?

Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Hun lichaam is nog in volle ontwikkeling en daardoor veel kwetsbaarder bij een aanrijding. Een gewone veiligheidsgordel is niet aangepast aan hun lengte en gewicht. Een kinderzitje is speciaal ontworpen om het kind op de juiste manier te beschermen en de impact van een botsing zo veel mogelijk te dempen.

Statistieken tonen aan dat het gebruik van een correct kinderzitje het risico op ernstig letsel tot 70% vermindert. Toch blijkt uit onderzoek dat nog steeds veel ouders fouten maken bij het installeren van het zitje of het niet correct gebruiken. In België blijkt dat ongeveer 6 op de 10 kinderzitjes niet correct gebruikt worden. Met dit artikel wil Autoscout24 ervoor zorgen dat élk kind het juiste zitje heeft en op de juiste manier vastgeklikt zit.

De verschillende soorten kinderzitjes

Kinderzitjes worden onderverdeeld op basis van gewicht of lengte (afhankelijk van het systeem: ECE R44/04 of het nieuwere i-Size ECE R129).

ECE R44/04 – op basis van gewicht:

  • Groep 0: 0 tot 10 kg (ongeveer tot 9 maanden)
  • Groep 0+: 0 tot 13 kg (ongeveer tot 12 maanden)
  • Groep 1: 9 tot 18 kg (ongeveer 9 maanden tot 4 jaar)
  • Groep 2: 15 tot 25 kg (ongeveer 3 tot 7 jaar)
  • Groep 3: 22 tot 36 kg (ongeveer 6 tot 12 jaar)

i-Size (ECE R129) – op basis van lengte:

Dit systeem houdt rekening met de lengte van het kind en is veiliger, omdat het verplicht om kinderen tot minstens 15 maanden tegen de rijrichting te vervoeren. Deze standaard werd in Europa geïntroduceerd in 2013 en promoot het gebruik van ISOFIX-bevestiging, wat de kans op fouten bij installatie verkleint. i-Size wordt gezien als de toekomst van kinderzitjes.

11-Kinderzitje-Auto-01

Correct gebruik van een kinderzitje

Top! Je hebt het juiste kinderzitje gekocht voor je dierbaarste bezit. Natuurlijk moet je het ook nog correct installeren. Anders loop je spijtig genoeg nog steeds een veiligheidsrisico (en kans op een boete). Waar moet je nu op letten?

  1. Volg altijd de handleiding van de fabrikant.
  2. Zorg dat het zitje stevig vastzit, bij voorkeur met ISOFIX-bevestiging.
  3. De gordels moeten strak aansluiten en niet gedraaid zijn.
  4. De hoofdsteun moet correct geplaatst worden.
  5. Vermijd dikke jassen: deze kunnen de werking van de gordel negatief beïnvloeden.
  6. Controleer regelmatig of het zitje nog voldoet aan de noden van je groeiende kind.

Fouten die vaak worden gemaakt

  • Het zitje is niet goed vastgemaakt.
  • De gordel zit te los of verkeerd gepositioneerd.
  • Het kind zit in een zitje dat niet geschikt is voor zijn/haar lengte of gewicht.
  • De airbag wordt niet uitgeschakeld bij achterwaarts gericht vervoer vooraan.
  • Accessoires worden gebruikt die de veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Tips voor veilig vervoer en bij lange ritten

Hoewel wij als volwassenen het belang van een kinderzitje begrijpen, is de kans reëel dat je kind vanaf een bepaalde leeftijd het kinderzitje ziet als een belemmering. Ook wil het misschien zichzelf vastklikken in het zitje. Met volgende tip wordt je leven net wat makkelijker:

  • Begin bij aankoop: kies een zitje dat past bij jouw auto en kind.
  • Laat je adviseren door een gespecialiseerde winkel.
  • Oefen met het installeren van het zitje.
  • Maak er een gewoonte van om alles dubbel te checken vóór vertrek.
  • Gebruik accessoires met mate en enkel als ze goedgekeurd zijn.

Wat bij lange ritten?

Ben je van plan om op vakantie te gaan met de auto? Dan kan je met volgende tips het comfort van je kinderen verhogen in een kinderzitje:

  • Plan voldoende pauzes, zodat je kind even uit het zitje kan
  • Zorg voor zonneschermen en voldoende drank.
  • Gebruik speeltjes die niet als projectiel kunnen werken bij een botsing.
  • Valt je kind in slaap? Sommige zitjes hebben een kantelfunctie zodat je kind comfortabeler kan liggen
  • Zorg voor luchtcirculatie in de auto.

Kinderzitje-Auto-02

Wettelijke verplichtingen in België

Volgens de Belgische wetgeving moet elk kind kleiner dan 1m35 vervoerd worden in een geschikt “kinderbeveiliginsysteem”. Kinderen mogen daarbij vooraan zitten, op voorwaarde dat het juiste zitje wordt gebruikt. Als je vooraan een achterwaarts gericht kinderzitje zet, dan moet de airbag worden uitgeschakeld! Sommige auto’s herkennen dit automatisch en schakelen zelf de airbag uit, bij de meeste wagens moet je zelf de airbag uitschakelen via een schakelaar aan de zijkant van het dashboard (dit zie je met een geopende deur) of in het handschoenkastje.

Kinderen groter dan 1m35 mogen de gewone gordel gebruiken volgens de wet, maar het blijft aangeraden om een zitverhoger te gebruiken. Een uitzondering geldt bij taxi’s. Als er geen kinderzitje beschikbaar is, mogen kinderen ouder dan 3 jaar achterin met de gordel vervoerd worden. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen enkel mee in de taxi als er een aangepast zitje aanwezig is.

De boetes voor overtredingen kunnen oplopen tot 174 euro. Al valt dat natuurlijk in het niets tegenover het risico dat je neemt met je kind.

Wat in Nederland?

In Nederland gelden er vergelijkbare regels met België:

  • Kinderen tot 1,35 meter moeten in een goedgekeurd kinderzitje vervoerd worden.
  • De i-Size regelgeving is eveneens van kracht.
  • Boetes zijn vergelijkbaar, maar in Nederland is het ook verplicht om kinderen tot 18 jaar én kleiner dan 1,35 meter op een goedgekeurde manier te vervoeren, ook als zij op de achterbank zitten.
  • Nederland promoot sterk het gebruik van i-Size zitjes en organiseert regelmatig voorlichtingscampagnes.

Geschiedenis van kinderzitjes

De eerste kinderzitjes verschenen in de jaren '30, maar dienden toen vooral als verhoging zodat kinderen uit het raam konden kijken. Pas in de jaren '60 en '70 ontstonden de eerste veiligheidszitjes. Sinds de jaren '90 zijn er Europese normen voor het testen en goedkeuren van zitjes. De introductie van ISOFIX in 1997 en later i-Size (in 2013) betekende een belangrijke sprong vooruit in gebruiksgemak en veiligheid.

Kinderzitje-Auto-03

Tweedehands kinderzitjes: ja of nee?

We moeten er niet flauw over doen, kinderzitjes zijn niet goedkoop. Logisch ook, want ze moeten voldoen aan strike Europese regels en dienen om kinderlevens te redden. Een tweedehands kinderzitje kan dan financieel aantrekkelijk zijn. Houd dan wel enkele belangrijke zaken in acht:

  • Je weet niet altijd of het zitje betrokken was bij een ongeval.
  • Slijtage of ontbrekende onderdelen.
  • Geen handleiding meer beschikbaar.
  • Mogelijk verouderd en niet meer conform de huidige veiligheidsnormen.

Als je toch een tweedehands zitje overweegt, koop het dan enkel van iemand die je vertrouwt of kent en controleer grondig op schade of slijtage. Gelukkig vind je tegenwoordig vaak online handleidingen terug van kinderzitjes, zodat je alsnog kan aftoetsen of alle functies nog naar behoren werken en of het zitje nog voldoet aan de veiligheidsvereisten.

Toekomstige evoluties en technologie

Met de opkomst van slimme auto's en geconnecteerde technologieën evolueren ook kinderzitjes. Sommige moderne kinderzitjes hebben sensoren die de installatie controleren en je attent maken bij een foutieve installatie of wanneer het kind niet juist vastgegespt zit. Tegenwoordig bestaan er ook apps die ouders waarschuwen wanneer een kind te lang in de auto zit.

Ook de autosector denkt mee. Zo heb je op de meeste moderne auto’s een “achterbanksensor” die chauffeurs bij het uitstappen duidelijk maakt dat er nog iets of iemand aanwezig is op de achterbank. De nieuwe regelgeving i-Size maakt het dan weer makkelijker om de juiste keuze te maken bij een kinderzitje. Tenslotte staan de ontwikkeling niet stil. Zo experimenteren fabrikanten met kinderzitjes die modulair zijn (zodat je maar één zitje hoeft te kopen) en zijn er tegenwoordig zitjes met geïntegreerde airbags.

Besluit

Een kinderzitje is geen overbodige luxe, maar een levensreddend systeem. Door te kiezen voor een kwalitatief en passend zitje, het correct te installeren en de regels te volgen, geef je je kind de beste bescherming onderweg. Informeer jezelf goed en blijf op de hoogte van de wetgeving, zeker in België waar de regels duidelijk maar strikt zijn. Veilig vervoer begint bij een goede voorbereiding en een juiste mindset.

Zodra je kind 15 kg weegt (volgens ECE R44/04), maar blijf controleren of de gordel correct loopt.

Ja, als het zitje daar correct bevestigd kan worden en er een driepuntsgordel of ISOFIX aanwezig is.

Kijk naar het label op het zitje: er moet een "R129" markering op staan.

Gemiddeld 6 tot 10 jaar. Controleer de productiedatum en raadpleeg de handleiding.

Gooi het weg via het containerpark of recyclagecentrum. Gebruik het zeker niet meer.

Artikel delen

Alle artikels

All contact the buyer

Geloofwaardigheid bij de verkoper: Autoverkoop

Advies · Veiligheid
Car-Pass

Opgelet voor Car-Pass-oplichters!

Advies · Veiligheid
Aquaplaning

Aquaplaning: 5 tips die je leven (en auto) kunnen redden

Advies · Veiligheid
Ontdek meer