Ga naar hoofdinhoud

Sneeuwkettingen: Zo vind je de juist maat (+uitgebreide gids)

Sneeuwkettingen zijn een onmisbaar onderdeel wanneer je op wintervakantie gaat. Autoscout24 voorziet een uitgebreide gids met een antwoord op al je vragen.

Wanneer de winter zijn intrede doet en sneeuwval de wegen bedekt, verandert autorijden in bergachtige of koude gebieden in een serieuze uitdaging. In veel landen zijn sneeuwkettingen dan ook verplicht bij bepaalde weersomstandigheden. Maar hoe weet je welke sneeuwkettingen je moet kopen? In dit artikel duiken we diep in het onderwerp 'sneeuwkettingen', met speciale aandacht voor het kiezen van de juiste maat. Daarnaast bespreken we het verschil tussen kopen en huren, de voordelen van sneeuwkettingen, de wettelijke verplichtingen per land, de verschillende types sneeuwkettingen en sluiten we af met een praktische FAQ.

Inhoud

Wat zijn sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn hulpmiddelen die je om de banden van je voertuig bevestigt om de grip op besneeuwde of ijzige wegen te verbeteren. Ze bestaan uit metalen schakels (of andere materialen) die zorgen voor extra wrijving tussen de band en het wegdek.

Ze zijn vooral nuttig op steile hellingen, in berggebieden en op wegen waar strooizout of sneeuwruimen niet voldoende effect hebben.

Voordelen van sneeuwkettingen

  • Verbeterde grip op gladde wegen.
  • Verhoogde veiligheid voor bestuurder, passagiers en andere weggebruikers.
  • Voorkomen van slippen op hellingen.
  • Voldoen aan wettelijke verplichtingen.

Sneeuwketting-01

Waarom is de juiste maat belangrijk? (En hoe kies ik ze?)

Net zoals er oneindig veel velgen- en bandencombinaties bestaan, zijn er ook verschillende maten van sneeuwkettingen. Uiteindelijk is dit niet onlogisch, want een grote SUV met forse velgen en dikke banden, zal grotere sneeuwkettingen nodig hebben dan een kleine stadsauto met een bescheiden velgenmaat. Waarom is het echter noodzakelijk om de juiste maat te gebruiken? Want die sneeuwkettingen van de grote SUV, die passen ook rond de banden van het kleine stadskarretje...

  • Veiligheid: Een sneeuwketting die te los zit kan van de band schieten terwijl je rijdt. Daardoor kan je schade berokkenen aan je auto (carrosserie) door het rondvliegende materiaal. Een ketting die dan weer te strak zit zal de band beschadigen tijdens het rijden.
  • Effectiviteit: Alleen een goed passende ketting biedt maximale grip. Een foutieve maat kan dus een noodoplossing lijken, maar in de praktijk even nutteloos zijn als zonder kettingen rijden.
  • Duurzaamheid: Een verkeerde maat zorgt voor snellere slijtage van zowel de ketting als de band.

Hoe kies je juiste maat sneeuwketting?

Om de juiste maat sneeuwketting te kiezen, moet je de afmetingen van je autoband weten: breedte, hoogte/breedteverhouding en velgdiameter. Bijvoorbeeld: 205/55 R16. Hieronder leggen we je stap per stap uit hoe je de juiste maat kiest:

  1. Lees de maat van je band af: Deze staat op de zijkant van de band en heeft een formaat zoals 195/65 R15.
  2. Gebruik een maattabel: Fabrikanten van sneeuwkettingen bieden tabellen waarin je je bandmaat opzoekt.
  3. Let op de wielkast: Niet alle voertuigen bieden voldoende ruimte voor sneeuwkettingen. Check de handleiding van je auto of informeer bij de dealer van je merk.
  4. Vraag advies in de winkel of online: Geef je bandmaat en je voertuigtype door en laat je informeren.

Verschillende types sneeuwkettingen

De tijden dat je enkel metalen kettingen rond je banden kon hangen liggen al even achter ons. Er bestaan meerdere soorten sneeuwkettingen. Elk met hun voor- en nadelen. Hier de meest voorkomende:

  • Traditionele metalen kettingen: De originele sneeuwketting die nog steeds het meest grip weten te leveren en het meest duurzaam is. De montage is echter minder makkelijk dan andere alternatieven.
  • Textielkettingen (sneeuwsokken): Sneeuwsokken zijn compact, handig om te vervoeren en eenvoudig aan te brengen omdat ze zichzelf centreren tijdens het rijden. Hoewel ze meer grip bieden dan je band, zijn ze minder effectief dan metalen sneeuwkettingen. Ook op ijs zijn ze niet effectief.
  • Zelfspannende sneeuwkettingen: Identiek aan klassieke sneeuwkettingen maar ze hebben een ingebouwd systeem waardoor ze zichzelf aanspannen. Daardoor is de montage een stuk makkelijker. Het nadeel is wel de gevoelige meerprijs tegenover klassieke metalen sneeuwkettingen.
  • Kunststof sneeuwkettingen: Zien eruit zoals een klassieke sneeuwketting maar zijn gemaakt van kunststof. Daardoor wegen ze minder, zijn ze makkelijker te installeren en is er minder gevaar voor schade aan je auto tijdens het monteren. De kunststof sneeuwketting slijt wel sneller dan andere exemplaren.

Sneeuwketting-02

Sneeuwketting kopen of huren, wat is het slimst?

Of je nu sneeuwkettingen koopt of huurt, beide opties hebben voor- en nadelen.

Koop je sneeuwkettingen, dan zal dat voordeliger uitvallen bij herhaald gebruik. Daarnaast kan je profiteren van gloednieuwe kettingen en weet je hoe vaak ze zijn gebruikt en in welke staat ze nog zijn na enkele vakantie. Ga je zeer uitzonderlijk op sneeuwvakantie, dan is de aanschafprijs relatief hoog natuurlijk.

Huur je sneeuwkettingen, dan zijn die natuurlijk goedkoper bij eenmalig gebruik. Ook bij het huren kan de verhuurde je de juist maat meegegeven. Het nadeel is natuurlijk dat je niet weet in welke staat de kettingen écht zijn. Waardoor je voor een onaangename verrassing kan komen te staan.

Tenslotte is er nog een derde optie natuurlijk: sneeuwkettingen (gratis) lenen van een kennis. Zorg dan echter dat je er zeker van bent dat je een maat leent die past op je auto. Anders kan je schade berokkenen aan carrosserie of band tijdens het gebruik.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

In sommige landen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht onder bepaalde omstandigheden. Een overzicht:

  • België: Niet verplicht en enkel toegelaten als het ze het wegdek niet beschadigen
  • Nederland: In Nederland zijn sneeuwkettingen verboden
  • Frankrijk: Verplicht in bepaalde berggebieden (bord: "B26").
  • Oostenrijk: Verplicht bij bord of extreem winterweer.
  • Italië: Verplicht tussen 15 november en 15 april in berggebieden.
  • Duitsland: Alleen bij bord. -Zwitserland: Verplicht bij bord, boete bij het veroorzaken van hinder.

Let op: het niet gebruiken van sneeuwkettingen waar verplicht, kan leiden tot boetes of aansprakelijkheid bij ongevallen.

Wanneer mag je géén sneeuwkettingen gebruiken?

  • Op een sneeuwvrije weg: Sneeuwkettingen beschadigen het asfalt en je banden.
  • Bij te weinig ruimte in de wielkast: Kettingen kunnen schade veroorzaken.
  • In tunnels: Vaak verboden vanwege losrakende delen.

Sneeuwketting-03

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen gebruiken kan stressvol lijken. Met onderstaande tips wordt het gebruik van sneeuwkettingen echter een fluitje van een cent:

  • Oefen thuis met het monteren van je kettingen.
  • Gebruik handschoenen en een zaklamp voor montage in koude omstandigheden.
  • Rijd niet sneller dan 50 km/u met sneeuwkettingen.
  • Verwijder ze zodra je weer op een sneeuwvrije weg rijdt.
  • Controleer na 100 meter of de kettingen nog goed zitten na installatie.

Onderhoud en opslag sneeuwkettingen

De vakantie zit erop? Dan doe je goed aan om je gebruikte sneeuwkettingen niet zomaar in een hoekje van de garage te zwieren. Door sneeuwkettingen op de juiste manier te onderhouden gaan ze veel langer mee.

  • Reinig de kettingen of sokken na gebruik met lauw water.
  • Laat ze goed drogen om roestvorming te voorkomen.
  • Bewaar ze in de originele verpakking op een droge plaats.

Besluit

Sneeuwkettingen zijn een essentieel hulpmiddel voor wie met de auto op pad gaat in winterse omstandigheden. Door de juiste maat te kiezen en de juiste ketting voor jouw gebruikssituatie te selecteren, rij je veiliger en comfortabeler. Weeg goed af of je beter kunt huren of kopen, en informeer je vooraf over de regelgeving in het land van bestemming. Vergeet niet te oefenen met de montage en zorg voor een goede voorbereiding. Een veilige reis begint immers thuis.

Kijk naar de maat op de zijkant van je band (bijv. 205/55 R16) en gebruik een maattabel van de kettingfabrikant.

Ze zijn gebruiksvriendelijker, maar minder effectief op ijs. In sommige landen worden ze niet als officieel alternatief geaccepteerd.

Ja, mits er sneeuw of ijs ligt. Houd je wel aan de snelheidslimiet van 50 km/u.

Meestal volstaat montage op de aangedreven wielen, maar bij 4x4 kan vierwielmontage aanbevolen zijn. Raadpleeg je handleiding.

Dat hangt af van gebruik en onderhoud. Bij goed gebruik kunnen metalen kettingen meerdere winters meegaan.

Artikel delen

Alle artikels

All contact the buyer

Geloofwaardigheid bij de verkoper: Autoverkoop

Advies · Veiligheid
Car-Pass

Opgelet voor Car-Pass-oplichters!

Advies · Veiligheid
Aquaplaning

Aquaplaning: 5 tips die je leven (en auto) kunnen redden

Advies · Veiligheid
Ontdek meer