Telefoonhouder voor je auto: Dit moet je weten (2025)
Yves Wouters · 16/04/2025 · 6 min gelezen
Een smartphonehouder is een onmisbaar onderdeel in de auto geworden. Wat zegt de wet en welke mogelijkheden zijn er? Autoscout24 legt het je uit.
In een tijd waarin navigatieapps, muziekstreaming en handsfree bellen onmisbaar zijn geworden tijdens autoritten, is een goede smartphonehouder in de wagen bijna even essentieel als een veiligheidsgordel. Voor Belgische automobilisten zijn er echter ook wettelijke bepalingen en praktische overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen en gebruiken van zo'n houder.
In dit artikel gaan we in op alles wat je moet weten over smartphonehouders in de auto. Wat zijn de regels in België? Welke types zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type? Hoe kies je de beste houder voor jouw noden? En welke veelgemaakte fouten moet je vermijden?
Het gebruik van een smartphonehouder is niet alleen handig, maar vooral ook een kwestie van veiligheid en wettelijkheid. In België is het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur zonder houder verboden en strafbaar. Een goed geplaatste houder voorkomt afleiding en laat je toe om je telefoon op een veilige manier te gebruiken voor navigatie of handenvrije communicatie.
De wetgeving in België
In België is het bij wet verboden om als bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon in de hand te houden. Sinds maart 2022 is deze wet nog verder aangescherpt. Zelfs het vasthouden van een smartphone, ook al gebruik je hem niet actief, is strafbaar. De boete voor het gebruik van een gsm achter het stuur bedraagt 174 euro (op moment van schrijven) en kan oplopen in geval van herhaling. Om dus legaal gebruik te maken van apps zoals Google Maps of Waze, is een smartphonehouder noodzakelijk.
Soorten smartphonehouders
Er zijn meerdere types houders op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de meest gangbare opties:
1. Zuignaphouder
Deze houder wordt met een zuignap bevestigd aan de voorruit of het dashboard.
Voordelen: Flexibel in plaatsing, universeel bruikbaar
Nadelen: Kan loskomen bij temperatuurwisselingen, kan zicht belemmeren
2. Ventilatieroosterhouder
Wordt geklemd in de ventilatieroosters van je auto.
Voordelen: Beperkt zichtverlies, makkelijk te installeren
Nadelen: Niet geschikt voor alle ventilatievormen, kan luchtstroom belemmeren
3. Dashboardhouder (kleefpad of gewicht)
Staat los of wordt vastgemaakt op het dashboard met antislipmateriaal of kleeftechniek.
Voordelen: Geen zuignapsporen op ruit, goede zichtlijn
Nadelen: Kan verschuiven bij plotse bewegingen, laat soms lijmresten na
4. CD-slot houder
Maakt gebruik van de (vaak ongebruikte) gleuf van de cd-speler.
Voordelen: Stevige bevestiging, geen zichtverlies
Nadelen: Niet compatibel met alle wagens, blokkeert cd-speler (indien nog in gebruik)
5. Draadloze oplaadhouder
Deze houders laden je smartphone draadloos op terwijl hij in de houder zit.
Voordelen: Geen kabels nodig, combineert laden en navigeren
Nadelen: Hogere prijs, alleen geschikt voor toestellen met Qi-functionaliteit
Waarop letten bij aankoop?
Bij het kiezen van een smartphonehouder zijn er verschillende aspecten waar je best rekening mee houdt:
Compatibiliteit met je smartphone: Past je toestel goed in de houder? Is het scherm goed zichtbaar?
Type bevestiging: Past het systeem goed in jouw wagen zonder schade te veroorzaken?
Gebruiksgemak: Is het makkelijk om je toestel in en uit de houder te halen?
Stabiliteit tijdens het rijden: Blijft het toestel goed zitten op hobbelige wegen?
Laadmogelijkheid: Wil je ook draadloos kunnen opladen?
Prijs-kwaliteitverhouding: Duurdere houders bieden vaak meer comfort en duurzaamheid
Testresultaten en aanbevelingen
Uit verschillende consumentenonderzoeken, zoals van Test Aankoop, blijkt dat de stabiliteit en veiligheid sterk variëren per merk. Enkele merken die goed scoren:
Belkin: Robuust, goede grip, modellen met draadloos laden
Spigen: Eenvoudig, betaalbaar, geschikt voor ventilatieroosters
iOttie: Veelzijdige modellen, zuignap en draadloos laden, premium prijsklasse
(Autoscout24 heeft geen affiliatie met bovenstaande merken. Info via Test Aankoop).
Montage-instructies
Een correcte montage is cruciaal:
Maak het oppervlak schoon waar je de houder wil bevestigen. Gebruik daarvoor afhankelijk van de locatie specifiek reinigingsmiddel (bijvoorbeeld glasreiniger of interieurreiniger).
Bevestig stevig maar voorzichtig: oefen geen overmatige druk uit op ventilatieroosters of dashboard. Daardoor kan je het oppvervlakte beschadigen.
Test de stabiliteit: het toestel mag niet wiebelen of loskomen.
Zorg dat het scherm zichtbaar is zonder je hoofd te draaien.
Gebruik een korte laadkabel (indien nodig) om te vermijden dat het snoer stoort. Je kan ook de kabel wegwerken voor een optisch mooiere afwerking.
Veiligheidstips bij gebruik
Stel je GPS of muziek in vóór je vertrekt.
Raak je scherm niet aan tijdens het rijden: gebruik spraakcommando’s waar mogelijk.
Vermijd meldingen of apps die kunnen afleiden.
Controleer of je houder het zicht op je spiegels of wegmarkeringen niet belemmert.
Hou je aandacht altijd op de weg: technologie is een hulpmiddel, geen afleiding.
Wat zegt de wet?
In de wegcode van België staat:
"Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is."(art. 8.4)
Kortom: wanneer je smartphone in de houder zit, mag je – in principe – je telefoon gebruiken. Toch is hier de “geest van de wet” van toepassing. Of anders gezegd: je moet ten alle tijden geen andere weggebruikers in gevaar brengen en je moet ten alle tijden in staat zijn om rijbewegingen uit te voeren. Je mag dus gerust even een volgend muzieknummer aanklikken of een melding van je navigatie aanklikken, maar een berichtje sturen is zelfs met een telefoon in de smartphonehouder verboden.
Besluit
Een goede smartphonehouder is geen overbodige luxe, maar een noodzakelijke investering in veiligheid, comfort en wettelijkheid. Of je nu kiest voor een eenvoudige houder met zuignap of een high-end model met draadloos laden en automatische klemming, het belangrijkste is dat je toestel stevig vastzit en je zicht op de weg niet belemmert.
Kijk bij je keuze vooral naar de compatibiliteit met jouw toestel, het gebruiksgemak, de stabiliteit en uiteraard of de houder wettelijk correct geplaatst kan worden volgens de Belgische regelgeving. Zo rijd je niet alleen comfortabeler, maar ook veiliger.
Ja, zolang het toestel niet je zicht belemmert en correct is bevestigd, mag je smartphone op het dashboard geplaatst worden. Let wel op dat je altijd zicht moet houden op de weg.
Niet letterlijk verplicht, maar het is verboden om je telefoon in de hand te houden tijdens het rijden. Een houder is dus de enige legale manier om je toestel te gebruiken voor bijvoorbeeld navigatie.
Dat hangt af van je auto, maar meestal is het ventilatierooster of net boven het dashboard de beste keuze. Het toestel moet goed zichtbaar zijn zonder je zicht op het verkeer te hinderen.
Draadloze houders zijn handig omdat ze tegelijk laden en klemmen, maar ze zijn ook duurder. De keuze hangt af van je budget en of je toestel draadloos laden ondersteunt.
Ja. Als je smartphone je zicht belemmert of los in de wagen ligt en je bent afgeleid, kan dat resulteren in een boete wegens onveilig rijgedrag of het gebruik van een mobiel toestel achter het stuur.