Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Een camper kopen: zo maak je de juiste keuze

Voor heel wat mensen is een camper of mobilhome de perfecte manier om te reizen in volledige vrijheid. Na een aantal keren een camper gehuurd te hebben, is het misschien tijd om er één te kopen. Maar wat zijn de mogelijkheden? Lees verder

De campermarkt in België

De markt van de campers is de laatste jaren sterk geëvolueerd in ons land. Onder andere dankzij de coronacrisis, maar ook omwille van de fiscale regeling voor dit soort vrijetijdsvoertuigen, die gunstig blijft.

Camper Algemeen

Populariteit

Campers, kampeerwagens, mobilhomes of motorhomes… er circuleren heel wat benamingen voor deze vakantiewoningen op wielen. En ze zijn immens populair, en onder andere de coronacrisis zorgde voor een boom in de inschrijvingscijfers van campers in ons land. In 2020 werden er niet minder dan 5.400 nieuwe exemplaren ingeschreven in België, een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar eerder. Ondertussen is de verkoop terug wat genormaliseerd, maar campers blijven populair.

Tweedehands

Die piek in de inschrijving post-corona zorgt ervoor dat vandaag vooral de tweedehandsmarkt floreert. Een nieuwe camper is niet goedkoop, en dus kijken veel mensen vaker naar een gebruikt model, waarvan er onder andere door de populariteit van de nieuwe exemplaren ook veel te koop zijn. Terwijl het aantal inschrijvingen van nieuwe campers in 2023 licht daalde, steeg het aantal inschrijvingen van tweedehands exemplaren met zo’n 15%.

California Beach 13

Fiscaal

Hoewel hun aankoopprijs vaak niet mals is, doe je met een camper wel je voordeel wat de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting betreft. Campers worden immers beschouwd als bedrijfsvoertuigen, wat betekent dat je geen belasting op inverkeerstelling betaalt en slechts een beperkte jaarlijkse verkeersbelasting. En dat geldt ook voor particulieren in Wallonië, waar de fiscaal voordelige behandeldeling voor ‘echte’ bestelwagens enkel geldt voor professioneel gebruik, maar campers dus ook voor particulier gebruik een beperkte belasting betalen.

Soorten campers

Als je een camper wil kopen, hetzij nieuw hetzij tweedehands, moet je natuurlijk eerst bepalen welk soort mobilhome bij je behoeftes past. Er zijn immers verschillende soorten campers met elk hun voor- en nadelen. Dit zijn de voornaamste.

Soorten campers - Mercedes

Auto met kampeermodule

Een camper is niet goedkoop en niet iedereen heeft het geld of de plaats voor een voertuig naast zijn auto voor dagelijks gebruik. Voor hen zijn er basic modules die je in je SUV, break of bestelbreak/bestelwagen kan monteren wanneer je wil gaan kamperen. Er zijn zelfs automerken die ze als optie aanbieden op bepaalde modellen, maar ze zijn ook te koop in outdoorwinkels- en ketens.

Opzetmodule pick-up

Het gaan om de absolute basis, met in de meeste gevallen een uitklapbaar bed, wat opbergruimte en een minikeukentje. Voor pick-ups bestaan er opzetmodules die in de laadbak passen en meer comfort bieden, maar vaak ook duurder zijn. Voor een kleiner budget kan je misschien een daktent overwegen.

VW-California Beach Ocean

Buscamper

Een trapje hoger vind je de buscampers, bijvoorbeeld de Volkswagen Transporter California, de Mercedes Vito Marco Polo of de Ford Transit Custom Nugget. Ze bieden het voordeel dat ze nog ietwat normale afmetingen hebben en zo praktisch bruikbaar blijven in het verkeer ook bij dagdagelijks gebruik. Vaak zijn ze voorzien van ofwel een verhoogd dak ofwel een soort pop up-dak, waardoor je kan rechtstaan. Ze bieden over het algemeen 2 tot 4 slaapplekken en een keukentje. Een badkamer en toilet zijn vaak afwezig of eerder beperkt (een buitendouche en in het beste geval een chemisch toilet)

VW-California Beach Ocean

Integraalcamper

Een integraalcamper is gebouwd op basis van een grotere bestelwagen, waarbij het bestuurdersgedeelte en het woongedeelte één geheel vormen. Deze modellen bieden meer ruimte en faciliteiten dan een buscamper. Zo is er over het algemeen naast een keuken vaak ook een compacte badkamer, wat ervoor zorgt dat je voor sanitair niet aangewezen bent op externe faciliteiten en je camper dus flexibeler kan gebruiken.

Alkoofcamper

Een alkoofmodel is de typische mobilhome die wat weg heeft van een bestelwagen met daarop een soort caravansturcuur opgebouwd, die vaak ook boven het bestuurdersgedeelte door loopt om op die manier extra slaapplaatsen te bieden op die plek. Alkoofmodellen bieden vergelijkbare faciliteiten als een integraalcamper, maar over het algemeen met iets meer ruimte omwille van de extra slaapruimte boven de cabine en ook het geoptimaliseerde ruimtegebruik.

190627 Fiat-Professional Ducato Camper MY2020 04

Liner

De liner is het luxepaardje onder de campers. Deze modellen worden gebouwd op basis van een bus, of hebben er in elk geval veel van weg, en bieden soms ook uitvouwbare zijwanden of plaats om voertuigen (moto/een kleine auto) te vervoeren. Je kan ze vaak spotten op circuits bij autoraces of andere sportactiviteiten. Ze bieden veel ruimte, faciliteiten en vaak ook luxe, maar hun gewicht ligt vaak hoger en ze zijn dan ook zelden te besturen met een rijbewijs B.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Heb je – rekening houdend met wat je van een camper verwacht en op welke manier je hem wil gebruiken – een keuze kunnen maken uit verschillende soorten campers? Dan is het tijd om over te gaan tot de aankoop. Check of je aan de juiste rijbewijsvereisten voldoet voor het model dat je kiest, maar hou daarnaast ook rekening met de volgende aspecten.

Budget

De aankoop van een camper is geen klein bier. Hou daarom bij de bepaling van je budget niet enkel rekening met de kosten van de aankoop, maar ook wat de verzekering betreft en ook het jaarlijkse onderhoud, de keuring en het brandstofverbruik. Het gaat immers om een zwaar voertuig en dus riskeer je zowel aan de pomp als in de werkplaats (mechanische onderdelen, banden, oliewissels, …) meer te betalen als je gewoon bent bij een normale auto.

Staat en onderhoud

Koop je een camper nieuw, dan mag je verwachten dat hij op technisch vlak in perfecte staat is. Koop je een tweedehands model, zorg dan dat het technisch in orde is (zowel wat het voertuig betreft als de specifieke camperopbouw) en een degelijke onderhoudsgeschiedenis heeft. Dat kan je geld besparen als er een technisch probleem zou zijn – vooral wanneer het voertuig nog onder garantie is op voorwaarde van het naleven van het voorgeschreven onderhoud.

knaus crafter

Eis een wettelijke keuring voor verkoop, zodat je zeker bent van een goede technische staat en je het voertuig meteen kan inschrijven. Koop je bij een professionele verkoper, weet dan wat je consumentenrechten zijn wat de garantie betreft, en vraag ook om die te vermelden in het verkoopcontract. Hou bij de keuze van de camper ook rekening met de nabijheid van een servicepunt – ofwel van het merk van het voertuig waarop de camper gebaseerd is ofwel van de camperbouwer zelf. Dat laatste is ook praktisch voor onderhoud en herstellingen aan bijvoorbeeld het sanitair of de elektrische installatie van de opbouw.

Stalplaats

Hou bij de aankoop ook rekening van waar je je camper gaat stallen. Kan dat niet op eigen terrein, bedenk dan dat hem gewoon op straat parkeren misschien niet de beste oplossing is. Ga je een stalplek huren, check dan of er de juiste voorzieningen zijn. Beveiliging tegen inbraak bijvoorbeeld, of een elektrische aansluiting om de batterijen op te laden bij langere stilstand. Kies ook voor een standplaats niet te ver weg, zodat je camper ophalen en terug wegbrengen vlot verloopt.

Conclusie

Campers bestaan in alle maten en gewichten, met ook verschillende niveaus van comfort en luxe. Voor je overgaat tot de aankoop, is het belangrijk om te overwegen hoe je je camper wil gebruiken, en hoeveel je wil uitgeven, zowel wat de aankoop betreft als het onderhoud en andere kosten. Door bewust te kiezen en te kopen kunnen je dromen van onbezorgd reizen effectief werkelijkheid worden.

Artikel delen

Alle artikels

Algemeen (Citroën)

Een nieuwe auto leasen of kopen: wat is voor jou het beste?

Advies · Voorbereiding aankoop
KiaEV6GT - algemeen

Koopgids: zo zet je de stap naar elektrisch rijden

Advies · Voorbereiding aankoop
Auto-500-euro

Een auto voor 500 euro: kan dat?

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer