Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Koopgids: zo zet je de stap naar elektrisch rijden

Het is zover, je hebt beslist: je parkeert je benzine- of dieselauto voor de laatste keer en je zet de stap naar elektrisch rijden. Maar hoe begin je eraan? Welk model kies je, hoe ga je opladen en zijn er andere zaken om rekening mee te houden?

Een babbeltje met iemand uit je omgeving die elektrisch rijd en daardoor praktijkervaring heeft, is altijd een goed idee. Maar we helpen je hier alvast op weg.

Autokeuze

Elektrisch rijden biedt heel wat voordelen: het is ecologisch, op termijn spaar je er geld mee uit en het instant koppel en de stilte zorgen voor een aangename rij-ervaring. Maar net als bij auto’s met een verbrandingsmotor is elektrisch rijden niet enkel rozengeur en maneschijn. De meest aangehaalde nadelen zijn het beperktere rijbereik, een gebrek aan openbare laadinfrastructuur en de nieuwprijs van een elektrische auto. Maar door de juiste keuzes te maken, kan je proberen om die nadelen tot een minimum te beperken.

Rijbereik

Rijbereik winter

Kies je elektrische auto niet enkel omdat je hem mooi vind, maar ook in functie van je verplaatsingspatroon. Net als bij een model met verbrandingsmotor trouwens. Moet je heel regelmatig grote afstanden afleggen? Ga dan voor een comfortabel model met voldoende rijbereik. Valt dat duurder uit dan je eigenlijk wil betalen? Overweeg dan eventueel een tweedehands van dat model, waarbij je de staat van de batterij laat checken door een professional. Hou er bij de bepaling van het ideale rijbereik echter rekening mee dat een elektrische auto in de winter veel minder kilometers kan afleggen met een volle batterij dan in de zomer, onder andere omwille van de elektrische verwarming die energie vreet. Lees tests over het model dat je wil en vraag aan de verkoper in welke mate het rijbereik daalt in de winter. Een aantal merken geven daarvan trouwens een indicatie op hun website.

Oplaadvermogen

Daarnaast is ook het oplaadvermogen van het model dat je wil belangrijk. Rij je enkel rond de kerktoren, dan volstaat een model met een kleinere batterijcapaciteit en een beperkt laadvermogen. Rij je maar af en toe langere afstanden, dan zou je kunnen gaan voor een model met een beperkte batterijcapaciteit, maar wel een hoog snellaadvermogen in gelijkstroom (DC, naast het over het algemeen tragere AC wisselstroomladen waarmee je aan de meeste openbare en thuislaadstations terecht kan). Je zal dan misschien iets vaker moeten stoppen op lange trajecten, maar je zeult niet dagelijks een zware batterij mee. DC-snellaadstations vind je voornamelijk langs grotere wegen, en hoe hoger je DC laadvermogen, hoe sneller je batterij terug opgeladen is. Ben je een echte kilometervreter, dan ga je best voor een model met een grote batterijcapaciteit en een hoog DC-laadvermogen: minder stoppen en snel terug opgeladen wanneer je dat wel moet doen.

Opladen

Nu we het toch over opladen hebben: dat is zowat het grootste verschil met een auto met verbrandingsmotor. Je moet niet langer langs een tankstation, maar wel regelmatig je auto inpluggen aan een oplaadpunt. Daarbij is er een verschil tussen thuis opladen en openbaar opladen.

Thuis laden

Mercedes - thuisladen wallbox

Als je elektrisch gaat rijden, is een garage of oprit voor je deur de ideale situatie. In dat geval kan je bij thuiskomst gewoon inpluggen op je eigen elektriciteitsnet, eventueel zelfs met gebruik van ‘gratis’ stroom die je zonnepanelen opwekken. Bij veel auto’s wordt een oplaadkabel meegeleverd die je gewoon in een 230V stopcontact kan inpluggen, maar het opladen gaat dan heel traag, en op die manier vraag je aan het stopcontact gedurende lange periodes het volle vermogen waarvoor het gemaakt is. Geen ideale situatie die oververhitting en veiligheidsproblemen met zich kan meebrengen.

Als je investeert in een elektrische auto en je hebt een eigen plek om je auto te parkeren, investeer je beter ineens ook in een thuisoplaadpunt of wallbox. Die is apart gezekerd in het elektrische circuit van je woning en kan een hoger vermogen leveren, waardoor je auto sneller opgeladen is. Overweeg bij de keuze van je wallbox om te gaan voor een intelligent model dat het starten van de oplaadbeurten kan laten variëren en dat rekening kan houden met de opbrengst van je zonnepanelen en de pieken in de stroom die je in huis gebruikt. Op die manier kan je de maximale stroompiek die je van het net haalt beperken, wat de kosten helpt te drukken in het licht van het nieuw ingevoerde capaciteitstarief.

Openbaar opladen

Audi laadpas

Beschik je niet over de plaats om je auto thuis op te laden, dan moet je het doen met het openbare oplaadnetwerk. En daarvoor heb je een laadpas nodig, aangezien de overgrote meerderheid van de openbare laadpalen in ons land niet over andere betalingsmogelijkheden beschikt. Een oplaadpas is om die reden altijd een goed idee als je elektrisch rijdt, ook al kan je thuis laden. Je komt waarschijnlijk vroeg of laat wel eens in een situatie waarin je gebruik moet maken van het openbare oplaadnetwerk. Het goede nieuws is dat er veel aanbieders zijn om uit te kiezen: van het automerk waarbij je een auto koopt, traditionele tankkaartaanbieders, de plaatser van je thuislaadinstallatie en zelfs je energieleverancier, tot bedrijven die gespecialiseerd zijn in laadpassen.

Daarbij krijg je vaak de keuze uit verschillende prijsformules waarbij je soms niets betaalt voor een laadpas, enkel je verbruik, maar even goed tariefplannen waarbij je een instapkost betaalt of een maandelijks bedrag waardoor je dan goedkoper kan opladen op een aantal netwerken. Overweeg ook om meer dan één laadpas te nemen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je vaak langere afstanden moet afleggen en daarvoor gebruik maakt van een over het algemeen duurder DC snellaadnetwerk (Ionity, Fastned, Tesla, ...), waar je door een abonnement te nemen vaak goedkoper terecht kan. Vergelijk de verschillende formules en bereken of je op die manier geld kan uitsparen.

mercedes ionity 02

Net als bij tankstations zijn er immers verschillende ketens van bedrijven die openbare oplaadpunten plaatsen en uitbaten. Bekijk welke aanbieders laadpunten uitbaten in de buurt van je woning of op wegen die je regelmatig aflegt, en check of je door bij hen een oplaadpas te bestellen je voordeel kan doen. Heb je geen openbare laadpaal in de buurt? Check dan bij je gemeente of je er één kan aanvragen. Meestal is er een akkoord met een laadpaaluitbater die gratis een openbaar laadpunt komt plaatsen als er binnen een bepaalde straal van je woning nog geen voorzien is.

Hyundai - laden stoep

Apps helpen je op weg

Omdat je met een elektrische auto nu eenmaal niet snel even kan gaan tanken, en dus niet even snel terug over je volledige rijbereik beschikt, is er af en toe wat denkwerk gemoeid met elektrisch rijden: waar en wanneer ga je opladen. Om je daarmee te helpen, zijn er heel wat nuttige apps te vinden. De app van je laadpasaanbieder toont waar er oplaadpunten te vinden zijn en hoeveel het opladen je zal kosten (want dat wordt niet aangegeven op de openbare oplaadpunten zelf). Maar ook je elektrische auto zelf heeft waarschijnlijk een app waarmee je een aantal zaken kan instellen: wanneer het opladen moet starten, of je het interieur van je auto wil voorverwarmen of koelen wanneer hij aan de laadpaal hangt (om zo de batterij te sparen wanneer je vertrekt), een bericht krijgen wanneer je auto opgeladen is, … de mogelijkheden zijn legio.

Renault - app

Maar ook voor het rijden zelf zijn er nuttige apps, zoals routeplanners die rekening houden met de batterijcapaciteit van je auto, de temperatuur en het traject om vooraf te plannen waar en wanneer je moet stoppen om zo efficiënt en snel mogelijk je traject af te leggen. ‘A Better Route Planner’ (ABRP) is daarvan een goed voorbeeld, dat de langere reizen met je nieuwe elektrische auto een stuk aangenamer en haalbaarder maakt.

Artikel delen

Alle artikels

Hoofdfoto

Online reviews: van levensbelang bij de aankoop van een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Algemeen (Citroën)

Een nieuwe auto leasen of kopen: wat is voor jou het beste?

Advies · Voorbereiding aankoop
Auto-500-euro

Een auto voor 500 euro: kan dat?

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer