Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

10 supercars met heerlijke naam

Naast de buitenaardse looks, waanzinnige prestaties en heerlijk geluid laten supercars ons ook dromen bij hun naam. Met knipogen naar luchtstromen, goden uit de mythologie of gewoonweg een uitdrukking van verbazing. Tijd voor tien iconische supercarnamen!

Geloof het of niet maar een supercar moet een passende naam dragen. Want wie zou het warm krijgen van de Ferrari Panda of de Bugatti Teennagel? Juist ja, een supercarnaam alleen al moet ons zo opgewonden krijgen als de motor die voor- of achterin ligt. Waardoor we in de namenton grabbelen naar 10 heerlijke supercarnamen.

Lamborghini Countach

Lamborghini Countach

De Countach van Lamborghini is misschien wel de grondlegger van de supercar met passende naam. Toch is die naam het resultaat van puur toeval. Volgens designer Marcello is de naam van de rechthoekige supercar een inside joke. De mythe gaat dat een Italiaanse werkman in de buurt een sappig dialect sprak en regelmatig “Countach” van de daken schreeuwde. Een woord dat in de Piemonte-regio gebruikt wordt om verbazing of bewondering uit te drukken. Testrijder Bob Wallace en designer Marcello Gandini vonden de term zo goed passen bij de Lamborghini dat ze besloten dat woord als naam op de bips te kleven van de iconische supercar.

Pagani Zonda

Pagani Zonda

Argentijn Horacio Pagani had plannen om zijn allereerste supercar te vernoemen naar één van de grootste autocoureurs ooit: Juan Manuel Fangio. Niet toevallig ook een Argentijn. Toen Fangio in 1995 overleed besloot Pagani de dromen op te bergen om de Pagani Fangio uit te brengen. In de plaats verscheen de term “Zonda” op de Italiaanse supercar met een Mercedes V12. Vernoemd naar een warme luchtstroom in het Andesgebergte. Wederom een regio in Argentinië. Al moeten we eerlijk zijn, de Pagani Fangio… we zouden het ons niet kunnen inbeelden.

Jaguar XJ220

Jaguar XJ220

Bij Jaguar was het de traditie om sportwagens te zegenen met de letters XJ, gevolgd door de topsnelheid van de auto in mijlen per uur. Dan klinkt de Jaguar XJ220 plots beestig. Want een top van 354 km/u, dat was in de jaren 90 (en nu nog steeds) onaards. Of de XJ220 ooit die topsnelheid wist te halen? Nee. Want de concept wisselde zijn V12 in voor een 550 pk sterke twinturbo V6 die de supercar deed toppen op 349 km/u. Jaguar, die besloot echter niet om de wagen om te dopen tot XJ217.

Bugatti Veyron

Bugatti Veyron

De Veyron was na de Volkswagen Phaeton hét prestigeproject van Volkswagen Group honcho Ferdinand Piëch. Om de supercar te koppelen aan de geschiedenis van het Franse merk Bugatti werd het 1.000 pk sterke monster vernoemd naar Pierre Veyron. De Fransman was een van de fabriekscoureurs van de familie Bugatti en behaalde verschillende overwinningen op zijn naam, waaronder de 24-uursrace van Le Mans in 1939. Waar Pagani het dus niet durfde… deed Bugatti het wel.

Ferrari Enzo

Ferrari Enzo

Moeten we echt het verhaal achter de naam Ferrari Enzo uitleggen? Oké, we spelen het spelletje mee. De supercar die de F40 en F50 opvolgde (in essentie de F60 dus) werd vernoemd naar de oprichter van het Italiaanse merk. Diens naam? jawel, Enzo Ferrari. Daarenboven vierde de sportwagen de eerst Formule 1-titel van Ferrari in het nieuwe millennium. En de naam, die rolt van de tong met een flair zoals ze dat enkel bij de Italianen kunnen verzinnen.

Koenigsegg Jesko

Koenigsegg Jesko

De naam van de nieuwe hypercar van het eigenzinnige Zweedse bedrijf doet misschien geen belletje rinkelen, maar de betekenis ervan is net zo belangrijk. Jesko is, simpelweg, de naam van de vader van Christian von Koenigsegg, de grondlegger van het merk met dezelfde naam. Een 1.280 pk hypercar? We kunnen ons geen betere vaderdagcadeau's bedenken...

SSC Tuatara

SCC Tuatara

Om de kracht van zijn supercar extra in de verf te zetten, besloot het Amerikaanse bedrijf SSC (Shelby SuperCar) - opgericht door Jerod Shelby, geen relatie met Carroll Shelby - om het de naam Tuatara te geven. Het woord is afgeleid van de Maori naam voor een inheemse hagedis uit Nieuw-Zeeland. Dit reptiel heeft de eigenschap dat het het snelst evoluerende DNA in de dierenwereld heeft. Kijk, zo klinkt Tuatara plots een stuk cooler.

Ferrari 812 Superfast

Ferrari 812 Superfast

Het moet gezegd worden: de naam van Ferrari's nieuwste berlinetta is allesbehalve subtiel... Simpel gezegd betekent "Superfast" gewoonweg "supersnel". Het is echter nieuwe naam bij het Italiaanse merk, want deze naam werd ook al gebruikt op de 410 Superfast en 500 Superfast uit respectievelijk 1956 en 1964. De "812" verwijst ook naar het vermogen van de motor (800 pk) en de configuratie (V12).

Aston Martin Valkyrie

Aston Martin Valkyrie

Tot 2017 heette het supercarproject dat voortvloeide uit de samenwerking tussen Aston Martin en Red Bull AM-RB 001. Kortom, het kon evengoed de naam van je faxmachine zijn. Voor de uiteindelijke hypercar kozen de Britten dus voor de naam Valkyrie. Het is de naam van de krijgers van Odin, een god van de Scandinavische mythologie. Deze krijgers kozen wie er leefde en wie er stierf. Kinky, Aston Martin.

McLaren MP4-12C

McLaren MP4-12C

Over faxmachinenamen gesproken, ook de McLaren MP4-12C is in dat bedje ziek. Toch is de geschiedenis van deze letters belangrijk. In feite noemt het Britse bedrijf sinds de jaren tachtig zijn chassis MP4. De "12" verwijst naar McLaren's interne prestatie-index, waarbij rekening wordt gehouden met gewicht, vermogen en aërodynamische efficiëntie. En ten slotte verwijst de "C" naar het koolstofvezelchassis. Oké, sexy wordt de naam daardoor niet… maar je vergeeft McLaren er net iets sneller door.

Klaar voor de volgende stap?

Artikel delen

Alle artikels

Dongfeng-Box-Belgie-2024 01

Elektrische Dongfeng Box is Mini-rivaal voor 22.400 euro

Autonieuws
Porsche-Taycan-GTS-01

Opgefrist: Porsche Taycan GTS wil je hebben, Taycan 4 moet je hebben! (2024)

Autonieuws
Research-Intro

We kopen steeds vaker een jonge tweedehands (en elektrisch)

Autonieuws
Ontdek meer