We zijn nog maar enkele dagen verwijderd van die nieuwe reglementering die in Brussel van kracht wordt. Vanaf 1 januari 2018 beginnen de 19 gemeenten die het Brussels Gewest vormen een lage emissie zone (LEZ), ingesteld om de uitstoot in de stad terug te dringen.
Verschillende fases
Vanaf 1 januari mogen auto’s, bestelwagens, en autobussen met een dieselmotor die dateert van voor de Euro2-norm Brussel niet meer in, behalve wanneer ze zich op voorhand aanmelden en een dagvergoeding van 35 euro betalen. Dat is bovendien slechts voor acht dagen per jaar toegestaan. In 2019 worden Euro2-diesels uit de stad verbannen, in 2020 Euro3-diesels en zo verder tot in 2025 wanneer uitsluitend nog Euro6-diesels en recenter de stad in mogen.
Voor benzinemotoren, LPG en CNG begint het verbod pas in 2019 en dan zal je over minstens een Euro2-motor moeten beschikken om nog binnen te mogen. Maar vervolgens komen er geen jaarlijkse aanpassingen. Vanaf 2025 zullen benzinemotoren met een Euro2-norm verboden worden. Waar vindt u de uitstootnorm van uw auto? Die is op het gelijkvormigheidscertificaat terug te vinden. Of u kan deze tabel gebruiken, waarbij de datum die u nodig hebt die van de eerste inschrijving van de auto is.
Wie eigenaar van een oude diesel is, en nog geen oplossing gevonden heeft voor het probleem: geen paniek. De Brusselse regering voorziet in een overgangsmaatregel van 9 maanden. Tot dan worden alleen waarschuwingen uitgeschreven. Maar vanaf oktober 2018 zal rondrijden met een ‘verboden voertuig’ in één van de 19 gemeenten u op een boete van 350 euro komen te staan. Al is ook hier enige meegaandheid verwerkt: het gewest zal per kwartaal slechts één boete sturen. Met andere woorden, over een jaar gaat het om een boete van maximaal 1.400 euro. Al is dat natuurlijk een stevig bedrag.
Uitzonderingen
Er zijn ook uitzonderingen. Prioritaire voertuigen hoeven zich niet te schikken, evenmin als voertuigen voor gehandicaptenvervoer, en ook voor oldtimers is er een aparte regeling getroffen. Voor auto’s met een O-nummerplaat gelden er geen beperkingen, behalve de klassieke voorwaarden rond het gebruik van de oldtimernummerplaat.
Alle details over alternatieven, over de invalswegen die buiten de LEZ blijven, de timing en de wagens die niet hoeven te voldoen aan de LEZ vindt u op http://lez.brussels/nl
Antwerpen
In Antwerpen is de LEZ al ingevoerd sinds 1 februari 2017. Daar mogen Euro 2-diesels, Euro 1-diesels en ouder de stad niet meer binnen zonder dagvergunning. Een Euro 3-diesel zonder roetfilter moet aangemeld worden en een dagvergunning betalen, een Euro 3-diesel met roetfilter moet zich alleen registreren. Voor benzinevoertuigen, LPG- en CNG-motoren geldt een minimum drempel: de Euro1-norm. Ook in Antwerpen zijn er uitzonderingen, maar het stadsbestuur springt er minder soepel om met oldtimers. Die moeten minstens 40 jaar oud zijn om nog binnen te mogen. Bovendien moet er een dagvergunning betaald worden.
Antwerpen voert vanaf 1 januari een progressief boetetarief in: 125 euro voor de eerste overtreding, 250 euro voor de tweede overtreding binnen de 12 maanden en 350 euro voor de derde. Er staat geen limiet op het aantal boetes per jaar dat kan worden uitgeschreven. Antwerpen behoudt de huidige regels tot 2020. Alle info is terug te vinden op https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez
En elders?
Er komen nog LEZ’s elders in België. Gent en Mechelen hebben al aangekondigd dat ze in 2020 zullen starten, maar de juiste invulling is nog niet bekend. Wallonië heeft dan weer zijn eigen kader aangekondigd voor 2018, waarbinnen steden hun eigen LEZ kunnen invoeren. Er is sprake van één vignet voor heel Wallonië. In Luik zou er eveneens vanaf 2020 een LEZ komen.