Op snel- en gewestwegen is er weinig discussie. Om te beginnen zijn de strooiwerpers zo afgesteld dat ze geen hinder zullen veroorzaken. En rijd je zo dicht op een strooiwagen dat je auto geraakt wordt, ja dan heb je het zelf gezocht.
Moeilijker is het in de stad, met geparkeerde wagens op straat. In principe moet er met de hand worden gestrooid wanneer een veilige doortocht onmogelijk is, maar dat is natuurlijk een situatie die afhangt van de interpretatie. Er rest de eigenaar weinig anders dan foto’s nemen en zijn zaak te beargumenteren bij de verzekering en eventueel het gerecht. Maar de kans dat de strooidienst aansprakelijk zal worden gesteld, is miniem. Doe je het toch, vergeet dan vooral niet om foto’s te nemen van het voertuig op de plaats waar het zich bevond, zodat de situatie duidelijk is.
Wassen
Je ziet ook de gevolgen van het strooizout aan je wagen, er kleeft vaak een vuile film op de banden. Om te vermijden dat het zout zich een weg vreet door de carrosserie en de onderbodem, is het daarom aan te raden de auto in de winter regelmatig te wassen. Een carwash waarbij ook de onderkant afgespoeld wordt, is hierbij aanbevelenswaard. (SP-X)