Je doet het ongetwijfeld onbewust. Misschien wanneer je even de weg opzoekt of wanneer je plots in een stortbui belandt, maar meestal wanneer je achteruit wil inparkeren: je autoradio even stiller zetten. Het lijkt misschien gek, maar het is een perfect logische reactie van je hersenen, zo zegt de website Howstuffworks.
Multitasken
De hele dag door krijgen je hersenen via je zintuigen namelijk prikkels binnen. Je hersenen moeten die verwerken en bepalen wat op dat moment de belangrijkste opdracht is en waar dus je hoofdaandacht naartoe moet gaan. Die wissel van focus duurt een fractie van een seconde, maar dat is op zich al genoeg om bijvoorbeeld een straatnaambordje te missen. De weg zoeken, door een stortbui rijden of parkeren vraagt immers meer concentratie dan gewoon met de auto rijden. Zet je dan je radio stiller, dan hebben je hersenen al een prikkel minder te verwerken en kan je aandacht volop naar de belangrijkste opdracht gaan.
We denken namelijk graag dat we kunnen multitasken, maar onze hersenen zijn daar niet voor gemaakt. Twee dingen tegelijk doen lukt nog wel, want je hersenen wisselen bliksemsnel van opdracht naar opdracht waardoor het lijkt alsof we vlot kunnen multitasken. Meer dan twee dingen tegelijk doen wordt moeilijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als we dat proberen, we dubbel zoveel tijd nodig hebben om alle taken uit te voeren of we de taken maar halfslachtig uitvoeren.
Prikkels uitschakelen
Onze hersenen willen dus de minst belangrijke taak negeren. Wil je dus achteruit inparkeren, dan zet je de radio stiller om de auditieve prikkel uit te schakelen. Op die manier kunnen je hersenen zich volop concentreren op de visuele prikkel en de motorische prikkel: het besturen van je auto. Perfect logisch, toch?
(Bron: How Stuff Works)