Bij onze noorderburen is Donkervoort nog steeds de nationale automobieltrots. Het kleinschalige en hyperexclusieve familiebedrijf sloeg vorig jaar een van de belangrijkste bladzijden in zijn bijna 45-jarige geschiedenis om. Oprichter Joop Donkervoort gaf de fakkel van het familiebedrijf door aan zijn zoon, Denis Donkervoort. Die krijgt nu de eer om een gloednieuw model voor te stellen, dat geen schroef of bout gemeenschappelijk heeft met de auto’s uit het D8 GTO-tijdperk.
Ex-Core
Het resultaat is de F22, een auto die visueel wel nog netjes aansluit bij de modellen die we van Donkervoort gewend zijn: lange, lage, sigaarvormige modellen met spectaculaire vleugeldeuren, die de lijn van de Lotus Seven van weleer op een hedendaagse, eigenzinnige manier interpreteren. De F22 is bovendien groter en ruimer dan de uitgaande D8 GTO, al komt het verschil vooral op enkele centimeters aan. Naast de spectaculaire vleugeldeuren en de ‘open’ voorwielen onder afzonderlijke spatborden springt ook het afneembare Twin Targa-dak uit koolstofvezel in het oog.
Koolstofvezel is trouwens ook het belangrijkste codewoord voor het chassis, dat naast Donkervoorts eigen Ex-Core-koolstofvezel ook dunwandige stalen buizen gebruikt. Daardoor zet deze Donkervoort F22 niet alleen amper 750 kilogram op de weegschaal (nochtans iets meer dan zijn voorganger), maar is hij ook dubbel zo stijf als de D8 GTO. Dat levert uiteraard vuurwerk op: deze F22 haalt maar liefst 2,15 g aan laterale krachten in de bocht.
Snel zijn
Nog meer vuurwerk onder de motorkap: daar grijpen de Nederlanders nog niet terug naar elektrificatie. Dat betekent immers meer gewicht, en dat is bij onze noorderburen een vies woord. Donkervoort neemt dus opnieuw de 2,5 liter grote vijfcilinder van Audi-origine, maar verhoogt het vermogen naar 500 pk. Dat vermogen gaat via een lichtere manuele vijfbak en een Torsen-sperdifferentieel naar de achterwielen. Om dat allemaal wat vlot te laten gebeuren, monteren onze noorderburen een tractiecontrolesysteem dat in meerdere trappen kan worden aangepast, actieve dempers met variabele rijhoogte, en lichtere en krachtigere remmen dan zijn voorganger.
Wie een Donkervoort F22 wil, moet snel zijn – en gefortuneerd. De oorspronkelijke oplage van 50 stuks was al uitverkocht nog vóór de Nederlanders dit productiemodel lieten zien. Donkervoort bouwt nu 25 exemplaren extra, met een prijskaartje van 245.000 euro exclusief btw.