Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Melding: Mini Coyote v2 – Voor kilometervreters

Goed een jaar geleden kwam de Mini Coyote op de Belgische markt, en nu ondergaat hij al een evolutie. De Mini Coyote v2 brengt enkele wijzigingen die de verkeersveiligheid ten goede komen... en uw portefeuille.

Voor wie bij Coyote nog steeds aan de nemesis van de Road Runner denkt: de Coyote die u hier ziet, is een 100 procent legale radarverklikker. Want in plaats van de straling te detecteren die een radar uitzendt (wat volledig illegaal is), waarschuwt hij u van de positie van een radar. Zoals mijn gps, zegt u? Toch niet.

GPS + sim

De Coyote maakt gebruik van twee technologieën. Hij maakt gebruik van het gps-signaal om de locatie van een radar te bepalen u te waarschuwen wanneer u daar in de buurt komt. Maar hij gebruik ook sim-technologie – zoals de kaart in uw gsm – om de locatie van een radar te versturen of te ontvangen.

Info-uitwisseling

En net hierdoor is de Coyote volledig legaal. Hij geeft u alleen ‘belangrijke’ locaties door. Het is die uitwisseling van informatie die zo belangrijk is voor de goede werking van de Coyote. Wanneer iemand met een Coyote voorbij een radarcontrole rijdt, drukt hij op een toets op zijn toestel. De gps-coördinaten worden vervolgens onmiddellijk doorgestuurd naar de Coyoteserver, die deze meteen naar de andere gebruikers stuurt. Dit betekent dat je live op de hoogte gehouden wordt van de positie van vaste en mobiele radars.

Natuurlijk heeft dit systeem pas nut wanneer er een groot netwerk van gebruikers is. En dat is in tussentijd gegroeid in Frankrijk en België. Bij ons spreken we binnenkort over 50.000 gebruikers, in Frankrijk gaat het al over bijna een half miljoen mensen. Op het toestel kan je overigens ook zien hoeveel gebruikers er in je buurt zijn, en hoe ver de dichtste van je verwijderd is.

Nieuw in v2

De v2 doet daar een kwaliteitscontrole van de gebruikers bovenop. Als je melding krijgt van een radar, vraagt het toestel om de aanwezigheid ervan te bevestigen. Ofwel doe je dat, of wanneer oom agent zijn biezen gepakt heeft, ontken je. Je kan ook gewoon niets doen. Wanneer de volgende Coyotegebruiker voorbijkomt, krijgt hij dezelfde vraag. Hij kan jouw input bevestigen, waardoor jij een betrouwbaarder gebruiker wordt. Het nut hiervan? Hierdoor kan je ook zelf zien hoe betrouwbaar de Coyoteman is die voor je uit rijdt. Want de computer gaat ook zelf de gegevens analyseren en zelfs de input van onbetrouwbare gebruikers eruit filteren. Want stel je voor dat de politie zelf Coyotes zou gebruiken om nepinfo rond te sturen. Het zou snel uitkomen.

Naast de mogelijkheid om snelheidscontroles te signaleren, kan je voortaan ook melding maken van ongevallen of werken. En hier begint het veiligheidsaspect van zo’n Coyote echt hout te snijden. Laatste nieuwigheid is een kleurenscherm dat de toegelaten snelheid weergeeft op de weg waarop je je bevindt. Daarnaast zie je je snelheid. Wanneer je boven de toegelaten snelheid komt, flikkert het scherm rood op, en kan je zelfs een geluidssignaal programmeren om je te waarschuwen. Ook hier weer, uitstekend voor de verkeersveiligheid in het algemeen.

Dekking

Belgen en Fransen zijn de grootste fans van de Coyote. Maar ook in Groot-Brittannië, Nederland, Luxemburg en Tsjechië ontdekken ze tegenwoordig de deugden van de Coyote. Spanje en Portugal volgen binnenkort. De Coyote is verboden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar het verbod wordt er aangevochten omdat het een inbreuk vormt op de vrijheid om informatie uit te wisselen.

Prijs

De Coyote v2 199 euro. Daarbij moet je een jaarlijks abonnement van 144 euro bijtellen, of 12 euro per maand. Kilometervreters zullen dat bedrag gauw terugverdiend hebben, vooral omdat je de eerste drie maanden abonnement gratis krijgt.

Klaar voor de volgende stap?

Artikel delen

Alle artikels

1 BUGATTI W16 Mistral World Record

453.9 km/u: Deze Bugatti is de snelste cabrio ter wereld

Autonieuws
BMW-iX3-2025-Neue-Klasse-Front

Exclusief: Dit is de nieuwe BMW iX3 (2025)

Autonieuws
Research

9 Gebruikte winterauto's voor minder dan 10.000 euro

Autonieuws
Ontdek meer