Met meer dan 7,5 miljoen exemplaren op de teller sinds het debuut van de eerste generatie in 2007 en met maar liefst 1,2 miljoen exemplaren daarvan in de laatste twee jaar is de Volkswagen Tiguan hét succesmodel uit Wolfsburg. Hoog tijd voor generatie drie dus, en geen paniek: die gaat nog steeds niet volledig elektrisch. Daar heeft Volkswagen immers de ID-reeks voor, dus staat deze nieuwe Tiguan op het opgewaardeerde MQB Evo-platform dat ruime hybride toepassingen toelaat. Maar daarover meteen meer.
Bescheiden groeischeut
Want in de eerste plaats valt de nieuwe Tiguan op door zijn snuit, die zijn strakke lijnen inruilt voor het vloeiendere lijnenspel van de huidige Golf en die zelfs wat knipoogt naar de elektrische ID.4. De obligate ledstrook tussen de koplampen mag uiteraard niet ontbreken, en ook achteraan zijn de lichtblokken met elkaar verbonden door een doorlopende strook. Volkswagen heeft de luchtweerstandscoëfficiënt kunnen verlagen van 0,33 naar 0,28, wat het verbruik positief beïnvloedt. Met 4,54 meter is de nieuwe Tiguan 3 centimeter langer dan zijn voorganger, met 1,64 meter blijft de hoogte nagenoeg identiek. Dat geldt ook voor de breedte (1,84 meter) en de wielbasis (2,68 meter).
Over groeien gesproken: het koffervolume van deze derde generatie Tiguan is 37 liter ruimer dan dat van zijn voorganger, en bedraagt nu 652 liter in totaal. In het interieur springt verder meteen het centrale infotainmentscherm in het oog, dat ook de bediening van de klimaatregeling omvat en dat standaard 12,9 duim groot is. In de hogere uitvoeringen groeit dat naar 15 duim. Het digitale instrumentenpaneel is standaard en 10,25 duim groot. Net als in de nieuwe Superb en Kodiaq, en net als in de Passat bedien je de versnellingsbak voortaan met een hendel achter het stuur.
Motoren
Onder de motorkap laat de nieuwe Volkswagen Tiguan je kiezen uit acht verschillende aandrijflijnen. Twee daarvan zijn milde hybride benzinemotoren: de 1.5 eTSI van 130 pk en van 150 pk. De ‘gewone’ benzinemotoren zijn de 2.0 TSI van 204 pk en een exemplaar van 265 pk, die allebei standaard de vier wielen aandrijven (4Motion). Het dieselaanbod bestaat dan weer uit een 2.0 TDI van 150 pk (voorwielaandrijving) en een 2.0 TDI van 193 pk (4Motion).
Stekkeren kan tot slot met de eHybrid van 204 pk en die van 272 pk. Beide versies gebruiken een 1.5 TSI-viercilinder als benzinemotor en puren daar respectievelijk 150 en 177 pk uit. De elektromotor is in beide gevallen een exemplaar van 85 kW (115 pk) en heeft de batterij een nettocapaciteit van 19,7 kWh. Dat is flink meer dan zijn voorganger, waardoor Volkswagen mikt op een elektrisch rijbereik van zo’n 100 kilometer. Ook het laadvermogen ligt hoger dan voordien: het bedraagt standaard nu 11 kW, terwijl snelladen aan 50 kW ook mogelijk zal zijn.