Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Audi A3 Cabriolet – Voorjaarsgevoel

De Audi A3 Cabriolet is de derde cabrio binnen het modellengamma van Audi. Met de A3 Cabriolet betreedt Audi het segment van premium compacte cabrio´s en laat daarbij zien wat het predikaat ´premium´ betekent. De A3 Cabriolet is dusdanig goed dat het stukje emotie enigszins ontbreekt.

Met de A3 trad Audi in 1996 toe tot het nieuwe segment van premium hatchbacks. Wie zich voorheen geen Audi kon permitteren kon nu instappen in de A3 en zo later binnen het merk doorgroeien. Dat heeft Audi geen windeieren gelegd. Zo werden er in 2007 ruim 230.000 A3's verkocht. Maar niet alleen de A3 zorgde voor groei. Audi's modellengamma werd de afgelopen enorm uitgebreid en daarmee werd de marktpositie verder versterkt. Zoals de A3 hatchback in 1996 het premium hatchback-segment creëerde zo staat de A3 Cabriolet aan de vooravond van het segment van premium compacte cabriolets. Vooralsnog met alleen de - eveneens nieuwe - BMW 1-serie Cabriolet als concurrent.

Stoffen kap

Als we de A3 Cabriolet op zijn afmetingen in zouden delen in een segment, dan treffen we daar voornamelijk auto's met stalen klapdaken aan. Maar Audi was eigenwijs en koos geheel tegen de trend in voor een stoffen kap. En dat biedt vele voordelen. Zo heeft de A3 niet te kampen met een (te) lange achterzijde om plaats te bieden aan het dak. Bovendien is de kofferruimte met een inhoud van 260 liter (zowel met het dak open als gesloten) alleszins acceptabel voor een compacte cabriolet. Zeker ook in het voordeel is het gewicht van de auto dat door het stoffen dak beperkt blijft en bovendien ligt het zwaartepunt daardoor lager. Het enige grote nadeel dat we normaal gesproken zien bij dit soort auto's is het windgeruis, maar ook daar heeft de A3 nauwelijks mee te kampen. Wie kiest voor het volledig elektrisch te bedienen dak beschikt namelijk meteen ook over een extra geïsoleerde kap. Het geluidsniveau in het interieur ligt bij dit model slechts 1dB hoger dan in de A3 hatchback. Keurig!

Design

Het design van de A3 Cabriolet is geheel in lijn met de nieuwe Audi-modellen. Zo wordt de voorzijde gekenmerkt door een single frame-grille en zijn de koplampen absolute designhoogstandjes. Dagrijverlichting (op de duurdere exemplaren voorzien van LED-techniek) is uiteraard standaard. De achterzijde toont enige overeenkomsten met de nieuwe A4 en A5 Coupé, maar tegelijkertijd ook een geheel eigen gezicht. Ook hier valt het gebruik van LED-verlichting op. Tot slot zien we de opvallende rolbeugels die moeten beschermen bij een koprol.

Interieur

Wie instapt wordt verwelkomt door een bekend, maar toch vernieuwd interieur. De ronde ventilatieroosters kennen we uit de A3 en TT, het stuurwiel is voorzien van radiobediening en het geheel oogt overzichtelijk en ergonomisch prima. De afwerking is geheel zoals we dat van Audi gewend zijn van een ongekend hoog niveau en het materiaalgebruik maakt de positionering in het premium-segment meer dan waar.

Ruimte

Voorin hebben de beide inzittenden geen enkel klagen. De stoelen zitten prettig en zijn uitgebreid verstelbaar. Wie kiest voor de Ambition-uitvoering of voor het optionele S Line pakket beschikt over extra sportieve stoelen die lekker veel steun bieden. Achterin is net als in vele andere modellen in dit segment behelpen. Slechts kinderen kunnen op een langere afstand comfortabel zitten, maar voor volwassenen is de beenruimte simpelweg te beperkt. De bagageruimte meet in alle gevallen 260 liter en dat is keurig. Zoals reeds aangehaald gaat er dankzij het stoffen dak geen bagageruimte verloren wanneer het dak is geopend. Wie meer ruimte wenst kan bovendien de achterbank neerklappen en beschikt dan over 674 liter; ruim voldoende voor de vakantiebagage van twee personen.

Elektrisch bedienbaar dak

Het stoffen dak van de A3 Cabriolet is leverbaar in een drietal kleuren en kan zowel volledig als half-automatisch worden geopend. Wie voor dat laatste kiest moet eerst twee hendels omzetten om vervolgens met een druk op de knop het dak te laten zakken. Onze voorkeur gaat uit naar het volledig automatische dak. Niet alleen omdat dit bovendien extra geïsoleerd is, maar ook omdat het in slechts 9 seconden opent dan wel sluit. Daardoor kan nog voor het oprijden van de snelweg of tijdens een stop voor de verkeerslichten gemakkelijk worden gekozen voor open dan wel gesloten rijden. Het opzoeken van een parkeerplaats is daarbij overbodig, want tot 30 km/h kan de handeling worden voltrokken.

Open rijden

Onze eerste rij-indruk met de A3 Cabriolet doen we op in het zuiden van Frankrijk. Ondanks het gure januari-weer dat over Europa trekt weet het kwik de 15 graden te bereiken. En zelfs bij deze temperatuur kan heerlijk open worden gereden. De verwarming wordt een standje hoger gezet, de stoelverwarming gaat aan en het windscherm achterin houdt de koude zeewind buiten. Even krijgen we het gevoel dat het voorjaar is aangebroken. Tot een snelheid van 120 km/h kan prima open worden gereden en hoeft de stem niet al teveel worden verheven. Daarboven begint de wind steeds nadrukkelijker door te dringen, maar voor echte liefhebbers van open rijden is ook dit alleszins acceptabel.

Motoren en onderstel

Audi levert de A3 Cabriolet met een tweetal benzine- en dieselmotoren. Het benzinegamma bestaat uit de 1.8 TFSI (160 pk / 250 Nm) en 2.0 TFSI (200 pk / 280 Nm). Wie wenst te dieselen kan kiezen voor de 1.9 TDI (105 pk / 250 Nm) en de 2.0 TDI (140 pk / 320 Nm). Zowel de 1.8 TFSI als de 2.0 TDI kunnen bovendien worden geleverd met de S tronic automaat voorzien van dubbele koppeling. Onze eerste testrit vindt plaats met de 2.0 TFSI-motor. De 200 pk sterke viercilinder weet de A3 Cabriolet in 7,3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te doen sprinten. De handgeschakelde zesbak is daarbij een prettige versnellingsbak die zich soepel en doeltreffend laat bedienen. De koppeling pakt keer op keer mooi op en de compacte cabriolet komt lekker vlot van zijn plek. Wat wel tegenvalt is de snelheidsbeleving. De A3 Cabriolet voelt zeer solide aan en het onderstel is comfortabel. Daardoor mist de auto de sportiviteit die je denkt te ervaren met een Audi. De besturing is relatief licht, maar voldoende direct en de auto valt nauwelijks van de wijs te brengen. Ook in de scherpe bochten die door het Zuid-Franse berglandschap kronkelen vertoont de auto geen krimp. Enerzijds is dat een groot compliment voor Audi want de A3 Cabriolet voelt gewoonweg perfect aan. Anderzijds missen we wat gevoel van sportiviteit. Wanneer we overstappen in de 2.0 TDI voorzien van S tronic versnellingsbak wordt dat gevoel ook niet bereikt. De 140 pk sterke dieselmotor weet de A3 Cabriolet in een keurige 9,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te doen sprinten. Daarbij schakelt de automaat supersnel en zijdezacht over en blijft het dieselgeluid prachtig op de achtergrond. In alle gevallen is er dankzij het koppel van 320 Nm nimmer tekort aan trekkracht en ook in de bergweggetjes sprint de A3 lekker snel naar boven. Maar ook hierbij ontbreekt het echt sportieve gevoel.

Conclusie

Audi heeft wederom een dijk van een auto weten neer te zetten. De A3 Cabriolet is zelfs zo goed dat er een stukje gevoel verloren is gegaan. Het sportieve gedrag dat je zou verwachten wordt (zelfs met de S Line) niet aan de inzittenden doorgegeven. Dat betekent echter niet dat de A3 Cabriolet niet sportief is. Zijn motorengamma is voldoende krachtig voor aansprekende prestaties en de motoren weten prachtige cijfers te realiseren. Bovendien is het onderstel nauwelijks van de wijs te brengen, zijn de versnellingsbakken soepel en doeltreffend te bedienen en is de besturing licht, maar direct. Het interieur biedt voldoende plaats aan twee volwassenen en de bagageruimte is acceptabel van formaat. Zijn stoffen kap is voor de A3 in het voordeel aangezien het gewicht beperkt, de rij-eigenschappen ten goede komt en in slechts 9 seconden valt te openen en te sluiten. Zelfs bij een graadje of 15 kan de A3 Cabriolet open worden gereden. Laat het voorjaar maar komen!

Klaar voor de volgende stap?

Artikel delen

Alle artikels

audi rs 6 avant performance 899

Test: Audi RS 6 Avant Performance, nog één keer van het paadje (2023)

Autotests · Audi
Audi RS 4 Competition Plus (2023) banner

Test: Audi RS 4 Competition Plus, het laatste tegenoffensief (2023)

Autotests · Audi
Audi Q8 E-Tron Sportback (2023) banner

Test: Audi Q8 55 E-Tron Sportback, hetzelfde maar dan anders? (2023)

Autotests · Vergelijk autotests
Ontdek meer