In het kort
Wat de BMW iX1 door zijn elektrificatie aan ruimte verliest, maakt hij goed met prestaties. De elektrische nieuwkomer is competent, goed uitgerust en praktisch. Maar hij is ook zwaar... en duur.
Wat de BMW iX1 door zijn elektrificatie aan ruimte verliest, maakt hij goed met prestaties. De elektrische nieuwkomer is competent, goed uitgerust en praktisch. Maar hij is ook zwaar... en duur.
De nieuwe BMW X1 heeft een stevige groeispurt achter de kiezen. Zo stevig dat hij bijna flirt met concurrenten uit een hoger segment. Maar dat weet je al, want daar hebben we het in onze test van de X1 xDrive23i al over gehad. De andere nieuwigheid is dat de kleinste SUV uit München er voortaan ook in een volledig elektrische versie is. Met een kleine naamsverandering weliswaar: dit is de iX1.
Omdat de iX1 een variant is van de X1 met verbrandingsmotor, is zijn design identiek. Maar zodat we toch iets hebben om over te schrijven, voegt BMW hier en daar enkele subtiele details toe. Zoals het radiatorrooster. Dat is nog steeds groot en vreemd – over kleur en smaak, we weten het – maar is op deze iX1 gesloten en heeft een soort ruitvormig motief. Tenminste: op de modellen in de showrooms, want de eerste exemplaren (zoals op de afbeeldingen) houden er een ‘normaal’ radiatorrooster op na.
Voor de rest is deze compacte BMW-SUV met zijn 4,5 meter aan lengte flink groter dan zijn voorganger. Kort samengevat zit het grootste verschil tussen de gewone versie en deze iX1 in het logo op de kofferklep.
Binnenin hetzelfde liedje, op een detail na. Een grote batterij inwerken in de vloer vreet aan de interieurruimte. Enerzijds zitten de passagiers met hun voeten wat meer opgetrokken en anderzijds is er minder plaats in de koffer. O ja, en de verschuifbare achterbank kan BMW hier ook niet meer toepassen. Resultaat: het koffervolume daalt van 540 naar 495 liter.
In de praktijk merk je dat verschil achter het stuur eigenlijk niet. Simpel gezegd houdt de (i)X1 – elektrisch of niet – er nog steeds een relatief laag dashboard op na, dat wordt gedomineerd door het Curved Display. Het wat? De BMW-marketingterm voor het gebogen glazen paneel dat het digitale instrumentencluster koppelt aan een 10,25 duim groot touchscreen van het infotainmentsysteem. Onze mening daarover is niet veranderd: BMW blijft alle functies (klimaatregeling, rijmodi, rijhulp, regeneratief remmen,…) verstoppen achter complexe menu’s, wat de ergonomie niet bevordert...
Tijd voor de verschillen, en niet de minste. De BMW iX1 is uiteraard volledig elektrisch. Voor die transformatie hebben de Beiers een batterij in de vloer ingewerkt en een elektromotor op elke as geïnstalleerd. Het resultaat: 313 pk en 495 Nm koppel, genoeg om de kleinste BMW-SUV – sorry, SAV – in 5,6 seconden van 0 naar 100 km/u te doen sprinten.
Over de accu hadden we het al even: die heeft een capaciteit van 66,5 kWh, waarvan BMW 64,8 kWh gebruikt. Dat is de beruchte ‘nettocapaciteit’. Die accu geeft de iX1 een maximaal rijbereik van 440 kilometer in de beste omstandigheden. Meer rijbereik nodig? Dan moet je gaan voor de andere elektrische variant die BMW recent heeft toegevoegd aan zijn catalogus, de eDrive20. Die heeft een WLTP-rijbereik van 475 kilometer. De boordlader laadt standaard aan 11 kW (optioneel 22 kW) terwijl snelladen kan aan 130 kW om tot 80 procent rijbereik bij te laden in 30 minuten.
Al vanaf de eerste meters merk je dat de iX1 een krachtige elektrische SUV voor autobahnritten is. Daar is hij het meest sereen en het comfortabelst. Door het extra gewicht van de batterij en de wijzigingen aan de ophanging die daarmee gepaard gaan, beschikt de iX1 niet over het meest gewatteerde comfort.
Het elektrisch rijden is dan weer voorbeeldig. Met de versnellingsbak in ‘D’ regenereer je op drie niveaus – die je dus lastig genoeg via dat scherm aanpast – van uitbollen tot volop regeneratief remmen. Voor het echte one-pedal-rijden is er een ‘B’-modus. Halleluja. Met dat rijgemak kun je meer mikken op zuinig rijden. Ons gemiddelde kwam trouwens uit op 19,9 kWh/100 km (in de zomer), flink hoger dan het laagste WLTP-verbruik. Op het display kregen we daardoor nooit een rijbereik van 400 kilometer te zien.
De kleinste elektrische BMW is vooraan een SUV, en die is niet bepaald klein te noemen. De prijs ligt dus logischerwijs flink hoger en klimt zelfs boven die van de concurrentie uit. De basisversie eDrive20 begint vanaf 49.950 euro, maar de iX1 xDrive30 kost 57.950 euro. We verslikten ons zelfs in onze koffie toen we zagen dat ons testmodel vlot over de 70.000 euro ging.
De BMW iX1 is een competente elektrische SUV, dat staat vast. Toch is het zoals steeds bij elektrische modellen: de krachtigste versie met vierwielaandrijving is niet alleen de gulzigste, maar vooral ook de duurste.