Met de beruchte Europese uitstootnormen en vooral de boetes die ervan afhangen als een zwaard van Damocles boven het hoofd, hebben de autoconstructeurs in Europa de mouwen opgestroopt om binnen de limieten te blijven. BMW doet dat bijvoorbeeld door meer plug-inhybrides aan te bieden, onder meer in de kleinste SUV in de catalogus.
Schaalvergroting
Hoewel het om een nieuw model gaat, hebben ze in München niet lang moeten zoeken om de X2 xDrive25e uit te werken. BMW heeft immers al twee plug-inhybrides op hetzelfde chassis, namelijk de 225xe en de Mini Countryman Cooper SE ALL4. Even via het operatiekwartier passeren en hop, BMW telt een extra plug-inhybride in de catalogus.
Deze ‘groene’ X2 gebruikt dus dezelfde basis: een 1.5-driecilinder turbobenzine van 125 pk, die gekoppeld wordt aan een zestrapsautomaat op de voorwielen en een elektromotor van 70 kW (95 pk) op de achterwielen. Daartussen – meer bepaald onder de achterbank – zit een lithium-ionbatterij van 10 kWh. In totaal is deze combinatie goed voor 220 pk en 385 Nm koppel.
Goede leerling
De nieuwe componenten maken van deze xDrive25e de ‘schoonste’ versie van alle X2-modellen. Zijn middelgrote batterij levert een theoretisch elektrisch rijbereik op van 55 tot 57 kilometer afhankelijk van de uitrusting. De CO2-uitstoot bedraagt 43 tot 47 g/km en het gemiddelde verbruik 1,9 tot 2,1 l/100 km.
Die transformatie gaat weliswaar gepaard met enkele ongemakken. Het totale gewicht gaat bijvoorbeeld omhoog tot meer dan 1,8 ton, en de kofferruimte verliest zo’n 60 liter aan laadvermogen (van 470 tot 410 liter) ten voordele van de batterij.
Dorstige dynamiek
Op de weg valt deze nieuwe X2 op door zijn rijdynamiek. De nieuwe aandrijving reageert al van bij het aanzetten enthousiast, en gaat redelijk goed samen met het gezonde chassis van deze kleine SUV. Dat aangeboren karakter zit ook in de plug-inhybride, ook wanneer diens batterij leeggereden is. Dat gebeurt trouwens sneller dan verwacht: BMW spreekt dan wel over een goeie 50 kilometer, wij kwamen aan 29 kilometer.
De 1.5-driecilinder lust trouwens ook een slokje loodvrij. Een enthousiaste rijstijl gaat zelden hand in hand met een mussendorst. Maar zelfs al rij je beheerst, blijft zijn dorst opmerkelijk. Wij rondden onze testweek af met een gemiddelde van 7,1 l/100 km. Om dat cijfer naar beneden te halen, is er maar één oplossing: dagelijks opladen.
Gepeperde rekening
Een blik op de catalogusprijs poetst het blazoen van deze zogezegde ecologische versie niet op: met 47.150 euro is deze X2 xDrive25e meer dan 6.000 euro duurder dan de verwante benzineversie (xDrive20i), en kost hij evenveel als de krachtigste diesel (xDrive25d). Nog straffer: hoewel ze dezelfde onderdelen delen, is de Mini Countryman Cooper SE ALL4 zo’n 7.000 euro goedkoper.
Conclusie
BMW zegt dan wel trots een heel gamma aan ‘zuinige’ auto’s te hebben, maar een groot deel ervan gebruikt dezelfde componenten. Die schaalvergroting is uiteraard logisch. Maar niet alle producten doen het daarom even goed. Deze X2 xDrive25e komt er bijvoorbeeld vanaf met een eindoordeel “goed”, maar kijkt binnen zijn familie wel aan tegen concurrentie die praktischer is, zuiniger en... goedkoper.